• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kvalitetna astrofotografija

Started by Sasa, May 03, 2008, 01:09:59 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sasa

Šta je to dobra astrofotografija? Koje kvaliteta ona treba da ima? Ne mislim na astrofotografiju koja se koristi u naučne svrhe, nego na amatersku astrofotografiju. Ima li neko da kaže nešto na ovu temu?


Bobo

Dobra astrofotografija mora prikazati objekt u najljepšem svijetlu. Početnim astrofotografima je prvo bitno da se uopće nešto vidi. I to je odličan uspjeh. Kasnije, treba snimiti (uhvatiti) dovoljno signala da se u obradi objekt kvalitetno može prikazati. Ne smije biti spaljenih detalja, boje moraju biti dobro balansirane. No, stvarno dobra astrofotografija će pokazati stari objekt u novom svjetlu - dijelove maglica i galaksija koje inače ne viđamo na standardnim astrofotografijama tog objekta, bogatstvo dubokog neba u širokokutnim snimkama ili noćno nebo lukavo ukomponirano sa zemaljskim pejzažem. Nije uvijek lako iz istih objekata dobiti nešto novo - no upravo je to što razlikuje odlične astrofotografije od onih "korektnih".

sale11472

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Roxy

odlično objašnjenje je dao bobo.
mislim da je upravo ta nenaučna komponenta ono što daje amaterskoj astrofotografiji slobodu da koristi različita sredstva da prikaže objekat u njegovom najboljem svetlu. bitno je zadržati objektivnost sa jedne strane, a sa druge koristiti umerene intervencije da bi se dočarala lepota objekta ili prizora koja nije direktno vidjliva van fotografije, ali je deo atmosfere i subjektivnog utiska kada posmatramo. samim tim nebo treba da bude lepše nego kad se gleda golim okom ili kroz teleskop.
snimci vešto komponovani sa zemaljskim pejzažem koje je bobo spomenuo su odličan primer specifičnosti astrofotografije.
konkretno, zamislimo jednu star trails fotografiju, gde se u prvom planu vidi kupola neke opservatorije. nema nikakvu naučnu vrednost i u principu nema preterane veze sa realnim prizorom. ali dočarava protok vremena, lepotu zvezdanog neba i postojanost opservatorije.
AMATERSKA - sloboda da se potroši vreme na nešto što neće doneti konkretne naučne rezultate
ASTRO- poznavanje i ljubav prema astronomiji
FOTOGRAFIJA - tehničko umeće i likovnost