• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Strucni dodatak u casopisu "Astronomija"

Started by Daphne, March 14, 2008, 10:57:01 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Daphne

Dakle, zaista nas zanima sta nasi citaoci misle o strucnom dodatku koji se od pre nekoliko brojeva
moze naci na srednjim stranicama "Astronomije". Sasa se plasio da ce tako rasterati citaoce :)
Vase misljenje bice nam od velikog znacaja.
Svaka pohvala i konstruktivna kritika mnogo nam znaci.
Zato - recite sta mislite!
Bez ustrucavanja.

Hvala svima

sale11472

Ja to ne čitam ja samo gledam šarene slikice ;D ;D ;D

OK je ubacivanje takvog dodatka u časopis e a sada da li je koncepcija samog priloga dobra videćemo u budućnosti, stvarno ne znam nisam baš neki stručni čitalac ali možda bi bila dobra ideja da se taj prostor otvori školarcima za njihove prve korake u pisanju takvih stvari i možda da se preko samog časopisa i tog dodatka povežu sa ljudima iz struke (naravno ako su ovi drugi zainteresovani za takvo nešto)....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

cola

mislim da je dobrar ovaj dodatak za nesto strucnije osobe,ali treba posvetiti  paznju i novim,mladjim "astronomima",osobama koje su tek pocele  da se zanimaju za astronomiju,i napraviti nekoliko strana o naj osnovnijim stvarima. :) :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

stameni

Mislim da je stručni dodatak u "Astronomiji" pun pogodak, i da bi trebalo nastaviti u tom smeru.

Ograničiću se samo na "A30", jer mi je gradivo najsvežije :)

Elem, tekst o Cefejidama ima strukturu pravog astronomskog teksta: postoji "nešto", to "nešto" se javlja u toliko-i-toliko verzija, karakteristike svake verzije su te-i-te, fizički sve to funkcioniše tako-i-tako, i konačno na osnovu toga možemo odrediti "nešto drugo". A jedan takav tekst i zaslužuje da se pojavi u časopisu o astronomiji. Pri tome nije izostalo ni neophodno nabrajanje važnih podataka svake od verzija "nečeg", i lepo je što je dat i tabelarni pregled. Šteta samo što H-R dijagram nije malo čitljiviji.

Tekst o putovanju kroz vreme meni je na momente pretežak, a na momente razumem o čemu je tu reč. Verovatno je da se jedna toliko kompleksna materija ipak ne može predstaviti jednostavnije, ma koliko se autor trudio. Dakle, nije krivica autora; naprotiv, na ograničenom prostoru se jednostavno bolje ne može.

Međutim, ovo je komentarisanje samo stručnog dodatka, a ne i priča o tome da li tako nešto treba ili ne. Moje mišljenje je da treba, jer je ovakve tekstove skoro nemoguće naći u ostalim izvorima. Fotografije mogu naći na Internetu, podatke u nekim on- ili off-line tabelama, mišljenja drugih na forumima, jednostavne pričice po naučno-popularnoj literaturi. Međutim, ovakvi, stručni tekstovi ne postoje skoro nigde (odnosno, ako ih i ima, ima ih mnogo manje nego prethodhnih kategorija). Mislim da je "Astronomija" pravo mesto za njih.

A ako neko pomisli da je sadržaj težak, neka se seti da "ne postoji kraljevski put do geometrije" :)

stameni

'Ajde, ljudi, hvalite malo taj stručni dodatak ;)