• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jupiter "gubi" oko?

Started by Kizza, May 24, 2008, 09:52:15 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sale11472

OK nismo se razumeli ja sma mislio da je ovo "sistem naših planeta zaista jako jedinstven u kosmosu"  ipak malo "pretvrda" izjava ja sa tolikom sigurnošću ne bih smeo da tvrdim ni da negde u kosmosu u istoj ovakvoj galaksiji, u istom ovakvom planetnom sistemu, na istoj ovakvoj planeti sede do u atom identična bića i raspravljaju o istoj ovoj stvari..... drugim rečima Kosmos je toliko neshvatljivo ogroman da jednostavno nikako ne bih smeo da tvrdim da je bilo šta u njemu jedinstveno ;)

No da ne off topikujem više IMO suviše kratko posmatramo Jupiter na neki organizovan način da bismo bili sigurni u to koliko je ovo u stvari normalno tj redovno ponašanje jedne tolike planete a definitivno mu treba posvetiti pažnju pošto su po svemu sudeći gasoviti džinovi poprilično brojni u ovom našem ćošku Glaksije...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Nele

Ma da, shvatio sam. Zvuči grubo, istina je :) Sam si odgovorio u svom postu prošli put "jedinstven je jer smo mi u njemu" :)

I istina je da je teško reći bilo šta oko Jupitera više, na osnovu ovoga što vidimo, ali dalja praćenja će svakako to omogućiti.


Kizza

Nele,zanima me da li druge dve  manje "Pege" na Jupiteru prave neke radio signale?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Nele

Prva stvar vezana za njih, jeste da pege ustvari ne prave direktne signale prema Zemlji. One samo rade na pojačanju sveukupne snage magnetnog polja koje u tome učestvuje, jer je u pitanju ipak dosta elektrostatike koja se kreće, slično kao i na Zemlji.
One sigurno odašiljaju nešto, ali to se ne može (čak ni sa velike), detektovati na zemlji. Jedino što mi možemo, jeste da po jačini signala i optičkom sagledavanju trenutnog stanja pega, ocenimo da li je neka od njih uslovila porast zračenja ili ne. Ali direktnog zračenja sa njih nema (ima kao što rekoh, ali je neosetno na Zemlji).
Male ne menjaju svoj oblik u toku promene zračenja, dok velika to čini (ne uvek). Ipak je jako masivna, kako ne bi uticala na sveukupnu promenu magnetnog polja planete. Dok su male beznačajnije.

Kizza

Na Jupiteru jos uvek nista novo!"Crvene mrlje"(krtikovan sam sto sam ga nazvao "Oko" i evo kritika deluje) se jos nisu sjedinile.Evo i najnovijih fotki.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?