• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Radio detekcija Jupitera, 29.5.2008.

Started by Nele, May 29, 2008, 03:44:32 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nele

Uh, kako da ne. Analogni satelitski prijemnici su jako dobri, pošto rade na nekoliko GHz (zavisi od banda). Ali su fini za detektovanje Sunca. Na žalost, ništa drugo ne može da se uradi sa takvim prijemnikom, pošto nemaju demodulatore, možeš samo pratiti signal. Pa tako može da se meri temperaturna razlika. U svakom slučaju je jedan od elemenata čak i velikih opservatorija.
Antena je tu, prijemnik takođe, a relativno su jeftini. Jedino ti treba signal metar koji se koristi za pozicioniranje na satelit i to je to. potrebna je i modifikacija elektronski, ali nije kompleksno (zavisno od modela).

Inače, stare satelitske antene prečnika 3m su upravo idealne za 1,4GHz. Ovo nameravam nabaviti ako budem mogao, naročito za SETI istraživanja. Međutim, tih antena ima po krovovima, ali...
Ako neko zna da negde postoji neka u dobrom stanju, neka javi. Napraviću (kako Rusi kažu), "kantenu" :) ali ne bi bilo loše imati tanjir. U osnovi, gradnja tanjira nije veliki problem (sve je to bravarija uglavnom), ali je problem prostor i pozicioner (za tanjir od 5-10m na primer).

Kada si spomenuo satelitske prijemnike, napominjem da ako neko poseduje prijemnik od 88-108MHz, može njime slušati jako dobro izvore kao što su Casiopeia A i Cygnus A sa usmerenim antenama za to područje (fabričke Yagi). Naravno, prepoznajete da je ovo standardni difuzni opseg. Na njemu se uglavnom radi FM vrstom rada. Ali ako neko poseduje AM prijemnik na tom području, može čuti i ovo. Jeftino, a pruža zadovoljstvo detekcije znatno dublje nego što se može pretpostaviti.
Na ovom opsegu se mogu detektovati i meteori. Radio sam to, ali mi iz nekog razloga nije bilo zanimljivo. Koga bude interesovalo, reći ćemo ponešto i o tome.
Trenutno me je zaokupio detektor mionskih čestica iz kosmosa. Napravio sam ga za svega 500din :) Smešno, ali eto, u nedostatku sredstava i malo razmišljanja, može se i to. On je jako bitan zbog mnogih stvari, a često ga radioastronomi amateri izuzimaju iz dela svoje opreme (a ne bi trebalo). Uglavnom, poredio sam svoj sa onima na institutu u Kaliforniji i radi jednako dobro... bez razlike, stim što oni imaju "fancy" brojač miona, pa u roku od sata recimo, mogu da izbroje koliko ih je prošlo kroz detektor. Ja na žalost, moram da brojim ručno (kao pasulj hahaha... :) ), ali... konkurentni smo :) O ovoj temi kasnije, kada za nju dođe vreme... oblast je svakako prevelika.
Nažalost, on mi zauzima jedan računar, pa tako muti trenutno snimanje na KT-u, no... biće toga još. Stari računari su sve manje potrebni, pa ko može, neka dograbi neki od rodbine itd, jer... može biti koristan za radio astronomiju.

Raspisah se ja opet... izvinite.

sale11472

Slobodno se ti raspiši, nema potrebe da se ustručavaš ;)

Nego pade mi na pamet koliko su u ovoj priči korisne stvari sa npr ovog linkahttp://www.yu1aw.ba-karlsruhe.de/
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

r2d2

Mozes, ako zelis slobodno poslati taj zvucni zapis na mail, mada nekako mislim da bi najkorisnije bilo da se postavi na am u odeljku - radio astronomija, ali to bi trebao videti sa administratorima.
Sto  se tice kompjutera vidim na stolu neki stari simens verovatno p2 , te uzimajuci u obzir tvoje postove o radio atronomiji i smetnjama sa savremenim racunarima, korisno je da kazem da  ponekad mogu obezbediti poneki metuzalem (zalutaju i simensi i IBM-ovi, dell-ovi itd,386, 486, p1, p2.. komad dva ...).
Hvala Marcony-u na trudu i linkovima, odlicni su po objasnjenju i opisu,mada linkovi ka audio zapisima ne rade.
Ponekad ko nekad Zvizduk u 8 sa Jupitera?  ;)

Marcony

Zvuk pulsara...

http://www.jb.man.ac.uk/~pulsar/Education/Sounds/sounds.html

Jedan od tih zvukova se cuje u filmu Kontakt, i to me je tada odusevilo.

Nele

Uh, "kontakt" je sjajan, znam film napamet :)

Da, tonski zapis bi trebalo ovde staviti... moram pronaći link sa kojeg sam ga skinuo, a ja to tako mahinalno radim, da ne zabeležim odakle sam uzeo fajl.

Linkovi koje si stavio (načinjeni od strane radio amatera), su korisni naravno. Tamo se može saznati dosta o radiju uopšte, pronaći šeme za eventualne gradnje itd. U svakom slučaju tema je jako široka, pa valja čitati koga zanima, a zatim preći na praktičan rad.
Radio operatori u svetu su i amateri koji rade kao radio astronomi (i najčešće su oni koji donose jako veliki doprinos ovoj oblasti). Mada jako retko se bave radio astronomijom (kod nas, niko na žalost).
Ovo je slično poslu lekara, gde on koristi sijaset razne opreme, a ne zna da se ona može upotrebiti i u merenju ludskih parametara. Dakle većina radio operatora je jako uskog mišljenja (da ne uvredim nikoga, nije mi namera).

Što se računara tiče, ono što je nabrojano je idealno za ovo. Upamtite, NASA je koristila znatno lošije mašine kako bi odvela ljude na mesec :)

Ti računari su idealni za ovo i ne treba ih bacati, trebaće ljudima :)

Nenad

Bio je članak o ovakvom radio teleskopu http://www.haystack.mit.edu/edu/undergrad/srt/index.html u astronomiji 9/10/11? Koliko je komplikovana njegova izrada, šta se sve može posmatrati i koliko mu smeta gradsko "zagađenje"

Nele


Nele

Uh, bio je dovoljan letimičan pogled :) Znam za ovo.

Ovo ne može da se sagradi. Mogu se nabaviti elementi od njih, ali bi to koštalo... bolje ne spominjati. Ko ima moći, može to uraditi, bilo bi lepo.

Umesto toga, mogu se koristiti klasični radio prijemnici (Icom, AOR ili neki drugi koji može pratiti opsege u dijapazonu od 1-2GHz), a antenu napraviti (hornu), za koju sam već sračunao sve za 1,4GHz.

U zavisnosti od prijemnika, potreban je i LNA (Low Noise Amplifier), za dizanje malih signala, ali ako je neki od dva tipa prijemnika koje sam spomenuo u pitanju, onda nije neophodno).

To je najjeftinija opcija zaista.

Pozicioner nije neophodan, pošto se teleskop fiksira i jednostavno prati prolazak objekata kroz njega. Naravno, bolje je sa pozicionerom, ali... to je takođe teško izvodljivo...