• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

ESDE Optik Zoom Telescope

Started by wexy, January 25, 2005, 12:09:51 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wexy

 Pre svega pozdrav svima na forumu, mislim da je to ok za prvi post :)

Konkretno, dobio sam od ortaka teleskop i sada pošto je to realno moj prvi susret sa teleskopom imam par pitanja. Ne očekujem nešto spektakularno od njega ali mislim da će mi biti sasvim dovoljan barem za početak.

Kao što piše u naslovu radi se o teleskopu ESDE Optik Zoom Telescope od 40mm, sa uvećanjem od 12x do 40x. Nebitno ali uz njega sam dobio i Velbon Classic stativ koji mi deluje skroz ok :)

Zanima me kakve su njegove karakteristike i šta mogu da očekujem od njega, prosto rečeno šta ću sve moći da posmatram sa njim. Nisam imao prilike da ga isprobam u astronomske svrhe :) jer je poprilično oblačno i na žalost izgleda da će tako biti barem još nekoliko dana...

Pozdrav!

Miranda

 
QuotePre svega pozdrav svima na forumu, mislim da je to ok za prvi post


Pa jeste...ajde nek ti je sa srecom.... :D

QuoteKonkretno, dobio sam od ortaka teleskop i sada pošto je to realno moj prvi susret sa teleskopom imam par pitanja. Ne očekujem nešto spektakularno od njega ali mislim da će mi biti sasvim dovoljan barem za početak.

Kao što piše u naslovu radi se o teleskopu ESDE Optik Zoom Telescope od 40mm, sa uvećanjem od 12x do 40x. Nebitno ali uz njega sam dobio i Velbon Classic stativ koji mi deluje skroz ok

Zanima me kakve su njegove karakteristike i šta mogu da očekujem od njega, prosto rečeno šta ću sve moći da posmatram sa njim. Nisam imao prilike da ga isprobam u astronomske svrhe  jer je poprilično oblačno i na žalost izgleda da će tako biti barem još nekoliko dana...Moram da te razocaram ali mislim da sa njim neces imati preterarno sta da vidis.... :( Recimo videces jupiter sa satelitima ali bez detalja....Saturnovi prstenovi tesko....vrlo tesko....Mozda jedino Mesec bude OK...i neke dvojne zvezde... :)

Sich

 To je igracka koja sluzi da se napalis da zelis mnogo veci teleskop.
Objektiv 40mm je zaista malo, ali dobra stvar sto skoro pa moze da stane u dzep.
gde god krenes, uzmes njega, onda onaj mali stativ i da se nadje ako nesto zanimljivo naleti :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

wexy

 Hvala na odgovorima, to je otprilike ono što sam i očekivao. Već duže vreme razmišljam o nabavci teleskopa, malo sam čitao po netu pa sam otprilike skontao šta 40mm može da pruži.  

U svakom slučaju tek počinjem sa ovim tako da će mi biti dovoljno dok ne nabavim neki bolji :)

Uz čekanje vedrijeg neba, pozdrav :)

wexy

 Došlo i to, dugo očekivano lepo vreme :) malopre sam uspeo da uhvatim Mesec u punom sjaju sa terase :), po drugi put od kad imam ovaj teleskop (kakav god da :)), prvi put mi je zamakao za oblake dok sam ja izneo dotični na terasu :)

Do sada sam samo gledao u Orionovo sazvežđe,  koje se i nije baš videlo jel je bilo oblačno uvek, mislim da sam našao M42 i M43 tamo gde bi trebalo da se nalaze (taj deo izgleda kao malo iskošena linija koju čine par zveda gore par dole i par u sredini oko kojih se vidi kao prašina... ili se ja tripujem... ako neko može da mi odgonetne misteriju jel to to il ne?).

Večeras se baš razvedrilo :), malo oblaka tu i tamo i Mesec se baš lepo vidi. Malo sam se pomučio dok sam ga našao na nebu jer je baš visoko (smeta mi plafon od terase :)), mene je mrzelo da čekam da se spusti niže, a možda bi se posle i oblaci pojavili.

Možda vama čudno zvuči što se oko običnog Meseca oduševljavam ovako ali nisam ga nikad video na ovakav način pre :). Ne znam da li ovo znači da je optika dobra ali baš se kristalno jasno i oštro za moje pojmove vidi, a možda je to zato što prvi put gledam kroz teleskop pa ne znam šta je bolje :unsure:.

Sad mi pade na pamet da probam neke slike da uradim, ako uspe biće super :)

Takođe, hteo bi da preporučim 2 programa:
Celestia - 3D simulacija svemira, uključuje Sunčev sistem, asteroide, komete, satelite, veštačke satelite (ima i Cassini :)) + gomilu zvezda (više od 100 000). Možete da izletite iz naše galaksije, čak se vide i pratioci. Postoje verzije programa za Linux, Windows i Mac OS X, program je besplatan (open source)
Više informacija i download:
http://celestia.sourceforge.net/

KStars - Desktop planetarijum, jako korisno za pronalaženje objekata koje želite da posmatrate, čak se može povezati sa nekoliko tipova teleskopa preko računara. Gomila korisnih informacija, linkovi ka sajtovima, linkovi ka slikama, extra extra dobar program :) Nažalost postoji verzija samo za Linux, dolazi uz KDE.
Više informacija i download:
http://edu.kde.org/kstars/

Pozdrav!

Maxscope

 Nisam siguran iz tvog opisa ali izgleda mi da je u pitanju Orionova maglina (M 42), cim spominjes prasinu (ne tripujes).
Ako si u sredini te "prasine" zapazio cetiri sjajne zvezde, onda si video takozvani "Trapezium", koji bi trebao biti vidljiv sa teleskopom tvoje velicine.
Mene zasigurno nimalo ne cudi sto se odusevljavas oko Meseca, jer ga i ja cesto posmatram, kao i vecina drugih zaljubljenika u astronomiju.
Stvar je u tome sto kada je Mesec pun, onda se najbolje vide na njegovoj povrsini samo linije izbacenog materijala iz kratera, koje trebaju direktnu svetlost da bi bile najbolje izostrene. Poledaj oko vecih kratera kao Tycho, Furnerius i Stevenus
"krake" koji se pruzaju u svim pravcima.
Ali to je vecinom najbolje sto mozes videti tokom punog Meseca. Sami krateri ili planinski masivi kada su potpuno i direktno osvetljeni ne pruzaju kontrast da bi se jasno videli.
Kada Sunce izlazi i zalazi na Mesecu tokom faza, kreira predivne senke koje isticu i pojacavaju sve ove detalje kratera, planinskih lanaca i svega ostalog.
Promenljiva granica izmedju svetle i tamne strane Meseca se naziva 'terminator".
Terminator pruza najdramaticniji pogled na bilo sta na Mesecu. Terminator mozes pratiti iz dana u dan kako se krece preko Meseceve povrsine, i usled toga svakog dana mozes videti nove detalje na mesecevoj povrsini zahvaljujuci senkama.
Ako vec nemas preporucujem ti da nabavis dobar "neutral-density" filter, koji blokira oko 90% sjaja bez da i malo utice na detalje i kvalitet Mesecevih pejsaza koje posmatras. Ovaj filter ce ti pomoci da komotnije posmatras Mesec.
Polarizovani filter koji je zastupljeniji kod amatera i koji se vecinom koristi za osmatranje Meseca, ima uticaja na kvalitet osmatranja mesecevih detalja kao sto i redukuju tek oko 50% sjaja.
Ovde pre svega mislim na takozvane "polarizovane" filtere.
Za upotrebu uz refraktor pri osmatranju Meseca mozes koristiti i filtere u boji, pre svega zeleni, duboko zuti ili narandzasti.
Ovi filteri u boji ce zatamniti Mesecev sjaj, a pored toga ce i redukovati kromatsku aberaciju kod refraktora, sto ce opet dosta izostriti pogled i detalje na Mesecu.
Pozdrav.

wexy

 Pre svega hvala na obimnom odgovoru, što se tiče Meseca za sada ništa od daljeg posmatranja jer je opet oblačno i pada sneg :( Prvom prilikom kad se sklone oblaci :) posmatraću opet sa terase, a kad malo otopli idem direkt na Avalu :) Koliko sam čuo na prognozi najavili su još otprilike 5 dana zime i snega, a posle toga bi trebalo otopljavanje do proleća, Yippe!! :)

Što se tiče filtera, mislim da ću na njih da sačekam dok ne uzmem neki bolji teleskop, a realno ne znam kako bih mogao da ih koristim uz ovaj teleskop koji imam s' obzirom da mogu da otvorim samo stranu gde je objektiv.

Što se tiče M42 zakačio sam ekstra grub crtež kako se sećam da je izgledalo, u ovom crvenom krugu koji sam naznačio se vidi ta prašina ali sasvim blago. Od ove četri zvezde u sredini leve dve se jedva vide i primetio sam ih tek pre neko veče kad je bilo super vedro :)

Pozdrav uz čekanje vedrog neba opet :)

wexy


vanillasky

  Wexy probaj da nabavis starry night . Ja ga koristim i odlican je, mozda cak i najbolji program