• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Boja neba kad bi...

Started by Sich, March 31, 2005, 02:18:57 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sich

 Da vas malo aktiviram da razmisljate.

Pita me prijatelj nedavno, kakve bi boje nebo bilo kad bi Sunce bilo plava zvezda kao rigel??

Pitanje je interesantno, a odgovor i nije tako tezak.
samo se treba setiti otkud nebu plava boja\

a kakav bi bio zalazak Sunca??

pa, sta kazete...
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz

 Nebo ima plavu boju zbog samog sastava atmosfere. Tako da bi i dalje bilo plavo. Naša atmosfera bi uklonila plavu komponentu svetlosti. sunce bi bilo plavo ali manje plavo nego sto jeste.

TenMonGaKuSha

 Da, plava boja neba je zbog nase atmosfere, a ne samo zbog boje Sunca. Ustvari, od Sunca nam stizu sve boje Visible spektra ali molekuli kiseonika i azota cije dimenzije odgovaraju talasnoj duzini plave svetlosti uticu na njeno rasejanje. Crvena, koja ima vecu tal.duzinu, zato ne dozivljava mnogo rasejanja i prolazi kroz atmosferu bez vecih problema. Posto se "plavi" fotoni rasejavaju cik-cak kroz vazduh, zato koji god pravac da izaberemo za posmatranje neba, do nasih ociju dodju ovi fotoni. Pojava se zove Raylighevo rasejanje, koje je prvi proucavao Tyndall, a konacno objasnio Einstein 1911.
Sto se zvezde druge boje tice, zavisi od njenog spektra zracenja, tj. od temperature. Ako je maksimum oko plave boje ali naravno stizu i ostale talasne duzine, nebo ce biti plavo...
Sunset i sunrise takodje zavise od spektra zvezde ali pretpostavljam da bi pocrvenela jer bi duzi put kroz atmosferu blokirao plavu svetlost i propustio crvenu, koja se ne rasejava toliko.

Nesto o rasejanjima:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/atmos/blusky.html

TenMonGaKuSha

 Ali zasto je nebo na Marsu crveno i da li je uvek crveno?

Miranda

 Mozda nije nebo crveno nego....?

Inica

 Joj ljudi... jel vam ikad palo na pamet da boja neba zavisi od naseg oka? :D  :D  :D  

TenMonGaKuSha

 
QUOTE (Inica @ 18. Apr. 2005., 23:56)
Joj ljudi... jel vam ikad palo na pamet da boja neba zavisi od naseg oka? :D  :D  :D[/quote]
Tako je. Boje su subjektivan dozivljaj talasnih duzina EM zracenja koje pada na oci. Mreznjaca ima 4 receptora pa 4 signala stizu do vizuelnog korteksa. Maksvelovi eksperimenti sa bojama pokazali su da vecina boja moze da se pogodi superponiranjem tri odvojena svetlosna izvora. Boje ustvari ne postoje nigde drugde osim u nasim glavama. Zato svet mozda vidimo lepsim nego sto jeste.

Rufushi

 Plava svetlost se prelama pod najvecim uglom a crvena pod najmanjim. U haoticnom slucaju rasipanja, shodno tome, se rasipa najvise plava svetlost. Kada bi sunce bilo plava zvezda bilo bi jako mutno i sve bi bilo plavo preko neba. Kada bi bilo crveno, bilo bi ostrije, a nebo pretezno tamno a tek onda malo crvenkasto oko trenutnog prividnog polozaja sunca.