• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ravnodnevica: No such thing?

Started by stameni, September 08, 2005, 01:37:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stameni

Posmatrajmo idealizovan slučaj -- Sunce kao materijalnu tačku, ili posmatrajmo sam centar Sunčevog diska na nebu. Trenuci početaka proleća i jeseni su oni kod kojih se takvo, idealizovano Sunce nalazi tačno iznad Zemljinog ekvatora, pripadajući takođe i nebeskom ekvatoru, pri čemu je, dakle, deklinacija Sunca tačno nula stepeni -- nit' je "gore", nit' je "dole". Pošto se Sunce prividno kreće po eklitici, to znači da se tačke ravnodnevice -- gama i omega -- nalaze u preseku ekliptike i nebeskog ekvatora: dok je Sunce stalno na ekliptici, tačno dva puta godišnje ono prolazi i kroz nebeski ekvator.

Pretpostavimo situaciju da ravnodnevica stiže npr. u 2:00 (po ponoći) po lokalnom vremenu u mestu X. Sunce tada ima deklinaciju nula, jer mu je centar tačno iznad ekvatora. Međutim, dok u mestu X Sunce iziđe iznad horizonta, Sunce je već malo mrdnulo sa nulte deklinacije. Posledica toga je da u mestu X više obdanica i noć neće imati istu dužinu (onog dana za koji je najavljena ravnodnevica!).

Jedino bi trebalo da ona mesta na Zemlji koja se nalaze na podnevku ispod gama / omega tačke zaista imaju jednako trajanje obdanice i noći; jer, vreme za koje Sunce mrdne ka nuli u jednom smeru (npr. od negativnih deklinacija ka nuli) jednako je vremenu za koje će mrdnuti od nule ka pozitivnim deklinacijama. Samo će za ta mesta Sunce biti jednako iznad horizonta koliko i ispod.

Međutim, postoji još jedno, mnogo prefinjenije narušavanje jednakosti obdanice i noći. Pošto se Sunce ne kreće ravnomerno po ekliptici (tj. zato što je putanja Zemlje elipsa), čak ni tada neće nastati prava ravnodnevica, čak i na mestima koja su na podnevku u kome je Sunce. Moguć je sledeći scenario: dok Sunce prelazi od negativnijih ka pozitivnijim deklinacijama da to ne radi jednakom brzinom. Tako može nastati jedno sitno odstupanje između obdanice i noći.

Jedini mogući trenutak da zaista postoji prava, matematička ravnodnevica je da se gama i omega tačka poklapaju sa presekom bilo male, bilo velike ose Zemljine putanje sa ekliptikom, pa bi se i to desilo samo onim srećnicima na Zemlji kojima bi gama / omega tačka bila na njihovom podnevku.

Naravno, govorim čisto teorijski, zanemarujući mnoge efekte koji bi mogli upropastiti jednu ozbiljniju eksperimentalnu proveru gornjih tvrdnji.

Djorvoz

super. Dobrodošao.

Veoma lep tekst. Toliko je detaljan da se nema o čemu diskutovati. Četitke.

stameni

U stvari, ima se šta oduzeti: mala osa. Nekako, dok sam vizualizovao sebi ovaj problem, zamišljao sam da je i u drugoj žiži ekliptike zvezda, pri čemu se presek male ose sa ekliptikom nalazi tačno na sredini između jedne i druge žiže. Međutim, nije tako, postoji samo jedna zvezda, u jednoj od dve žiže.

Zato kao kandidati za apsoštrumpfno :) preciznu ravnodnevicu ostaju preseci velike ose sa ekliptikom, što će reći -- perihel i afel... koji su, opet, dosta daleko od gama / omega tačke.

Situacija sa drugom zvezdom u drugom fokusu još bi dodatno zamrsila problem, zbog gravitacionog uticaja dva masivna tela na jedno mnogo manje masivno.

-----

Da se "izvadim" i izvinim zbog nepažnje, prepričaću jednu astronomsku urbanu legendu. U jednoj beogradskoj gimnaziji bio jedan profesor astronomije. Sto ljudi -- sto ćudi, pa si kod ovoga mogao dobro da prođeš ako ga pustiš da radi svoje i ne eksponiraš se previše; jedan drugar nije ni jedan jedini put odgovarao u drugom polugodištu.

Elem, neko drugo odeljenje, a isti profesor... Prozove on nekog tipa. Pita ga, čisto da proveri da li učenik ume da misli svojom glavom, koliko zvezda ima u Sunčevom sistemu. Dečko odgovara: "Dve: Sunce i Crvena zvezda!", na šta mu prof spuca jednog asa. Posle se komentarisalo u smislu da profesor mora da navija za Partizan :)

maja399

Neka mi neko pomogne, moje dijete za rad u skoli treba znati koliko u oktobru traje dan , a koliko dan i kada tacno izlazi sunce :'(

Stojanov


Sasa

Ja ću predložiti naš sajt. Dakle ovde je dosta toga što vam treba http://www.astronomija.co.rs/sadrzaj/vremeefem.htm#efemeride

Ovde imate više podataka u vezi Sunca za celu godinu http://www.astronomija.co.rs/efemeride/fm/fmrsunca.htm Tu potražite kolone izlazak i zalazak Sunca, a sa desne strane su datumi.

Ovde je to možda preglednije http://www.astronomija.co.rs/efemeride/fm/tama.htm