• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kvazari - buducnost Mlecnog puta i njihov nastanak kroz sudar galaksija

Started by r2d2, November 09, 2008, 06:28:54 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

r2d2

Pre neki mesec sam na histori kanalu gledao ( i snimio) jednu zanimljivu emisiju o najnovijim otkricima i teorijama vezano za kvazare.

Sama emisija se bavi eventualnim dogadjajima prilokom sudara dve galaksije (konkretno nase i Andromede). Kompjuterske animacije nam zaista pokazuju one iste slike sudara i gravitacionog plesa  koje lice na fotografije koje sam vidjao ovde na AM-u sa Habla i ostalih teleskopa (sudari galaksija).

Bila je i nesto sto lici na animaciju vezano za tamnu energiju i materiju dve galaksije, ali to je prikazano onako bezveze ( jedno oblicje crveno jedno plavo, priblize se i od toga nastane novo oblicje bez elasticnih tansformacija).

Dobro, znam da su Tamnu energiju morali da naprave, da bi simulacija bila po standardima vazecih teorija, al vidi se da su malo "nabadali" taj deo u odnosu na vidljivi svemir.

Andromeda juri ka nama brzinom od 120 km na sat.

I tu dolazimo na onaj deo koji se tice kvazara i prepisao sam titl sa emisije doslovno: 

"Postoji veoma dobra veza izmedju krajnjih stadijuma spajanja galaksija i takozvanog fenomena kvazara. Ako se to desi u slucaju spajanja Mlecnog puta i Andromede, mogli bi imati neki period od 10 ili verovatno od 100 milona godina aktivnog kvazara u centru spojenih galaksija, a kvazar odaje oko sto puta vecu energiju od tipicne galaksije" kaze Johsua e. Barnes Univerzitet sa Havaja.

Dalje se emisija bavi samim kvazarima njihovom spektru zracenja, a sve zacinjeno slikama za svaki spektar. I te slike se mogu naci po AM-u.

E  onda pred kraj ide jedno iznenadjenje o najagresivnijem (energetski) tipu kvazara o kome prica Glenn Piner sa Whittier Colegge: nazvan Blazar. Blazari su najsmtonosniji objekti u svemiru ne sa svojim akrecionim diskom vec sa mlazom plazme koji ide iz sredista.

Do te emisije sam bio uveren da bilo koji mlaz iz kvazara sadrzi iskljucivo samo zracenje.Takodje pominju da  pojedine blazare koji leze upravno u odnosu na Zemlju moguce pogledati kroz mlaz - kao kroz vatrogasno crevo. Tvrdi se da kolicina materije iz tog mlaza moze biti zapremine Jupitera ili vece :o.  . Dalje mereci brzinu te plazme naucnici su dosli do brojke od 99,9 c.  Zamislite koliko ubrzanje materije postizu te lude energije (upravo ono o cemu smo komentarisali u temi :"masa mirovanja")

Na zalost osim naucnopopularne animacije koja ne prikaizuje Blazare ne postoji ni jedna slika Blazara.

Intresuje me da li negde postoje te slike i da li se termin Blazar uopste koristi kod nas? (Cini mi se da postoje slike u nekim brojevima Astronomskog Magazina)

sale11472

Pa naravno da se koristi termin blazari.
Doduše trenutno najpopularnija teorija među astrofizičarima je ona koja govori o tome da su sve to objekti iste vrste samo da se razlikuje perspektiva iz koje ih posmatramo ili ti ako je kvazar u odnosu na nas postavljen tako da ga vidimo iz pravca jet-a onda vidimo blazar a ako je vidimo pod većim uglom tj bočno onda vidimo radio galaksiju (ili Sejfertovu)... Dakle sve su to Aktivne Galaksije tj Aktivna galaktička jezgra ...
Sve u svemu ne vidim neku posebnu vezu između blazara/kvazara i sudbine Mlečnog Puta a citat koji si naveo mi zvuči kao traljav prevod tako da bi me interesovalo šta je pomenuti rekao u originalu...
A što se tiče zapremine i mase Jupitera kao nekog merila paaa i jedno i drugo je zanemarljivo i u okvirima Sunčevog sistema a pogotovo u galaktičkim okvirima to mu dođe kao da obim Zemlje merić milimetrom...

E da a i da ne zaboravim postoje fotografije blazara ali nisu baš nešto interesantne za videti.... kao uostalom ni fotografije kvazara...čak ni najsjajnijeg
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

r2d2

Nema zabune sto se tice pervoda, nesumljivo u to sam siguran jer sam ispratio, pa cak i  same sekvence emisije i prilozi prate prevod tj original na engleskom. Taj deo traje dobrih petnajestak minuta pricajuci samo o tome, baveci se crnim rupama iz sredista galaksija koja su u ovom trenutku na djeti jer su "pojeli" sav gas iz svoje najblize okoline. Kad se dve cne rupe iz dve galaksije konacno "spoje" onda se pali kvazar koji moze da traje 10 do 100 miliona godina. Posle se emisja bavi eventualnim posledicama za nas Suncev sistem u takvom jednom dogadjaju, i izgleda da nema dovoljno parametra za izracunavanje mesta gde ce nas gravitaciono razmestanje gurnuti u tom slucaju.

Meni licno je fascnintno to sto se pominje putovanje materije od 99,9c, a ne zracenja. Slikovito su prikazali scenu gde kuglu Jupitera  bacaju u kuglani pokusavajuci da docaraju energiju kojom Blazar izbacuje materiju.To jeste zanemarljiva kolicina u odnosu na aktivnu galaksiju, ali nije u tome fazon.

Secas se kod teme "masa mirovanja" bilo je tvrdnji tvrdi da ne postoje u svemiru tela koja idu tom brzinom c i da se ne javljaju zbog toga relativisticki fenomeni vredni paznje.Nije dozvoljen cak ni misaoni eksperiment. Plazma nije bas "cista" materija. Ali njena masa je porasla do 99,9, dilatacija vremena, dilatacija duzine i ostale zavrzlame su primenjive na taj Jet.


Evo sta je mMilan jednom rekao na brzake o plazmi:

Quote
1. dominantna je leketromagetna interakcija - tj. naelektrisane cestice medjusobno uticu jedna na drugu
2. plazma kao celina je elektro neutralna - odnosno, unutar plasme ima mnogo naelektrisanih cestica ali kad se posmatra sve ukupno nemoguce je razdvojiti pozitivno     negativno naelektrisanje
        Postoje jos neke karakteristike, ali ovo je najbitnije. Kad znas sta je plazma, lako je da zakljucis sta je vodonikova plazma - vodonik, tj mesavina protona elektrona i neutrona, koji su rasporedjeni haoticno i gde je broj elektrona jednak broju protona


U jednom trenutku se pominje  da su sve sadasnje galaksije nastale sudarima i da bilo koji kvazar koji vidimo je u stvari  samo deo evolucije galaksija.

Jeste to naucnopopularna emisija koja je nasminkana za udobno uvaljivanje u fotelju i nije iskljuceno da se mozda malko preteruje i ulepsava, ali opet ne verujem da su smeli da izvrcu i izmisljaju naucne cinjenice. Sve mi se cini da je to najnovija teorija za katalogiranje jedne nelogicne pojave u svemiru kao sto su Kvazari.

Imas pravo za slike nista spektakularno za oko laika. Sad mi je jasno zasto su morali da prave animacije a ne da prikazuju slike u emisji. Hvala u svakom slucaju.

Mozda jednom kad budem imao vise vremena lepo taj deo sto sam snimio (sad je oko 1,3 gb) pretvorim u neki avi pa postavim da svi mogu da skinu.

Ako je ova teorija tacna onda novim ocima moramo gledati na mnoge teorije do sada (formiranje zvezda, formiranje planeta, uvodjenje nove promenljive u formuli trajanja eventualnih vanzemaljskih tehnoloskih civilizacija itd itd)

sale11472

Quote from: r2d2 on November 10, 2008, 07:53:01 am

Secas se kod teme "masa mirovanja" bilo je tvrdnji tvrdi da ne postoje u svemiru tela koja idu tom brzinom c i da se ne javljaju zbog toga relativisticki fenomeni vredni paznje.Nije dozvoljen cak ni misaoni eksperiment. Plazma nije bas "cista" materija. Ali njena masa je porasla do 99,9, dilatacija vremena, dilatacija duzine i ostale zavrzlame su primenjive na taj Jet.Naravno da se sećam a to što nije bio "dozvoljen" misaoni eksperiment više govori o onome ko ne dozvoljava takvu stvar nego o bilo čemu drugom ali tu pandorinu kutiju ne bih sada otvarao ;)

Ono što meni u škripi u toj emisije je hipoteza:

QuoteU jednom trenutku se pominje  da su sve sadasnje galaksije nastale sudarima i da bilo koji kvazar koji vidimo je u stvari  samo deo evolucije galaksija.


Naime objekti koji su na velikom rastojanju su i jako stari u kosmološkom smislu tj nastali su davno pa je teško onda objašnjavati nastanak kvazara sudarima galaksija.... Drugo regioni aktivnih galaktičkih jezgara su mali u odnosu na veličinu same galaksije pa je malo klimava tvrdnja da će u sudaru galaksija u opštem slučaju doći i do sudara tih regiona ... mislim da takvih slučajeva čak ni nema snimljenih ili su bar jako retki.....
BTW čak ne mora ni da dođe do sudara samih crnih rupa u centru galaksija dovoljno da se materijal iz centra potisne dovoljno blizu da ga CR privuče i "proguta" i eto nama aktivne galaksije koja bi nekome dovoljno dalekom posmatraču izgledala kao kvazar...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

r2d2

Naravno to je ipak samo teorija i ne bih se upustao u njeno branjenje ili opovrgavanje, jos je sveza  ;).
Quote
Naime objekti koji su na velikom rastojanju su i jako stari u kosmološkom smislu tj nastali su davno pa je teško onda objašnjavati nastanak kvazara sudarima galaksija....

Ako sam dobro razumeo galaksije su tada bile manjih zapremina i masa. I prosto su opstim kanibalizmom ukrupnjavale da bi dostigle sadasnje dimenzije.

Quote
Drugo regioni aktivnih galaktičkih jezgara su mali u odnosu na veličinu same galaksije pa je malo klimava tvrdnja da će u sudaru galaksija u opštem slučaju doći i do sudara tih regiona ... mislim da takvih slučajeva čak ni nema snimljenih ili su bar jako retki.....


Ti regioni nose najveci deo gravitacije cele galaksije.  Mada ti je opaska na mestu sto se tice snimljenih slucajeva ni ja ih se ne secam. A opet ako su to dve crne rupe verovatno se i ne moze snimiti a da nam izgleda kao dve kompaktne jedinice u sudaru zbog okolnih zvezda, prasine itd koje bi prosto zaklonile oba jezgra davno pre sudara.

Sudari Glaksija su realnost i stvarno je pitanje sta se dogodi sa crnim rupama u sredistu, da li vecno kruze jedna oko druge ( ako su slicnih masa) ili se prosto stope ( ako su razlicitih masa) i  kako tvrdi Hokings naprave novu crnu rupu cija je masa veca od zbira oba dve.

sale11472

Quote from: r2d2 on November 11, 2008, 09:46:52 pm
Naravno to je ipak samo teorija i ne bih se upustao u njeno branjenje ili opovrgavanje, jos je sveza  ;).
Quote
Naime objekti koji su na velikom rastojanju su i jako stari u kosmološkom smislu tj nastali su davno pa je teško onda objašnjavati nastanak kvazara sudarima galaksija....


Ako sam dobro razumeo galaksije su tada bile manjih zapremina i masa. I prosto su opstim kanibalizmom ukrupnjavale da bi dostigle sadasnje dimenzije.


Pa problem sa takvom teorijom je upravo u tome da su jako stari objekti jako masivni ... što baš i ne ide u prilog teoriji da su današnje velike galaksije nastale opštim kanibalizmom... juesu one svoju masu uvećavale (i još uvek uvećavaju) na taj način ali nastanak od malih objakata jednostavno ne ide pod ruku sa posmatranjima npr masivnih kvazara na velikim rastojanjima... dakle velike galaksije jesu nastale kao masivne a onda su još dodatno uvećale masu tako što su progutale manje ... najverovatnije  ;)
Quote
Quote
Drugo regioni aktivnih galaktičkih jezgara su mali u odnosu na veličinu same galaksije pa je malo klimava tvrdnja da će u sudaru galaksija u opštem slučaju doći i do sudara tih regiona ... mislim da takvih slučajeva čak ni nema snimljenih ili su bar jako retki.....


Ti regioni nose najveci deo gravitacije cele galaksije. ...


Nisam siguran šta si hteo reći ovime.... naime na primeru Galaksije imaš masu centralnog objekta (čuveni Sagittarius A* tj centralna crna rupa) sa procenjenom masom od 3.7 x 10e6 masa sunca a Mlečni Put ima procenjenu masu od nekih 5.8 x 10e11 što ako se ne varam znači da galaktičko jezgro Galaksije čini nešto manje od 0.01 promila mase galaksije a masa i gravitaciju su nerazdvojivo povezane... sa druge strane anomalije u brzinama rotacije govore da najveći deo mase u galaksijama nosi tamna materija.....

Drugim rečima u opštem slučaju pri sudaru galaksija ne mora da dođe i do sudara njihovih jezgara... uostalom ako se ne varam ostaci galaksija koje je "pojeo" Mlečni Put i dalje u sebi imaju žive i zdrave crne rupe iz nekadašnjih galaktičkih jezgara...npr Omega Kentauri...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

r2d2

Hm zanimljive te brojke. Za celu Galaksiju je u redu, ali ne znam na koji nacun se moze uraditi proracun mase za crnu rupu koju valjda jos nismo precizno detektovali vec samo region gde se eventualno nalazi (naravno nisam bas siguran u ovo sto napisah da nije precizno detektovana, pa cak i da jeste stoji pitanje proracuna mase crne rupe)?

Jos mi niko prstom nije upro i rekao evo ta tacka je epicentar mlecnog puta i to je crna rupa.

A opet to sto vidimo kod udaljenih masivnih kvazara zbunjuje i plod je mnogih polemika. Da ne bude zabune ima i mnogo blizih kvazara. Smatra se da je mozda najblizi kvazar udaljen milijardu i po svetlosnih godina (Karl Segan "kosmos") sto i nije bas daleko u kosmickoj razmeri drugim recima postoje od pre milijardu i po godina...  Mozda i ima nekih sansi za  teoriju sudara i paljenja kvazara.

Ne bih da pominjem ponovo i moja razmisljanja o izmenama karakteristika fotona od udaljenih dalekih kvazara zbog mnogo toplijeg svemira pri posmatranju crvenog pomaka u spekralnim linijama itd itd.

Za same Kvazare je bitno da se pronadje neka nama vec poznata konstanta iz njihovog sjaja s kojom bi mogli da dodatno odredimo razdaljinu pored sadasnjeg mozda nepreciznog merenje na velikim daljinama (crveni pomak)(Rekoh na velikim daljinama koje se odnose na 15 i vise milijardi svetlosnih godina, sa malima je izgleda sve u redu).

Fakticki traga se za isto onom formulom sa kojom je Habl utvrdio udaljenost galaksija na osnovu tipova zvezdi sa poznatom promenljivosu u sjaju. Ipak malo je zeznutije tako nesto uraditi jer em su veliki rasipnici energije pa prosto "zaslepljuju" i samim tim otezavaju otkrice koje nam je potrebno, em otkrice treba da bude iz samog spektra kvazara. 

Sto se tice anomalija kako ih ti zoves mislim da je u pitanju samo treci Keplerov postulat po kome se brzina zvezda u krakovima ne ponasa kao sto se na primer u Suncevom sistemu najudaljenije planete ponasaju (sto dalje to sporije), a Kepler je svoje proracune i pravio na ovom nasem modelu a ne na modelu Galaksija. Naravno Keplera licno smatram za izuzetnog genija (fasciniran sam njeogovim umom), ali sam isto tako fasciniran i sa Njutnom pa sam opet prihvatio otkrica posle njega.

Moram da napomenem da ljudi koji vide Galaksiju zaboravljaju na relativisticke momente jer su pianju velika rastojanja. Ako gledamo galaksiju ciji je jedan krak blizi nama onaj drugi krak je samo priblizno slika tog kraka jer svetlosti je trebalo mnogo vise vremena da dodje do naseg oka u odnosu na onaj krak koji nam je blizi.

Galaksija koju vidimio nije realna slika sa svojm konifiguracijom.  Naravno opet stvar zavisi i od ugla gledanja.
To je predpostavljam bitno kada se izracunava orbitalna brzina pojedinh zvezdanih sistema pri kruzenju oko centra  galaksije. Takodje i dilatacija samog vremena koja se bitnije razlikuje u sredistu galaksije od krakova je takodje bitna kompnenta.

Nekako stalno zaboravljamo (ja prvi) na relativnost prostornovremenskog kontinuma bre!
 

mmilan

Offtopic: kako se tačno zove emisija? Možda postoji neki transkript na netu? :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

sale11472

Quote from: r2d2 on November 12, 2008, 11:46:25 am
Hm zanimljive te brojke. Za celu Galaksiju je u redu, ali ne znam na koji nacun se moze uraditi proracun mase za crnu rupu koju valjda jos nismo precizno detektovali vec samo region gde se eventualno nalazi (naravno nisam bas siguran u ovo sto napisah da nije precizno detektovana, pa cak i da jeste stoji pitanje proracuna mase crne rupe)?Eh pa to u principu i nije tako komplikovano (pazi sao u principu, praksa je mnogo zanimljivija).... naime kompaktni objekat Sag A* (čiju poziciju znamo a i poklapa se sa pozicijom centra Galaksije, evo da uprem prstom doduše virtuelnim  ;) )  utiče svojom gravitacijom na okolne zvezde pa se iz njihovih orbita da izračunati masa pomenutog objekta tj supermasivne crne rupe u centru naše galaksije  (znam da ne voliš linkove ali evo ti detaljno kako je to rađeno "Stellar Orbits Around the Galactic Center Black Hole" )...

Inače sve to se radi na isti način kako se dolazi i do Keplerovih zakona, NE kako je Kepler došao do njih pošto je on to odredio iz posmatranja (mahom Tiho Brahea) pa su to u stvari empirijske zakonitosti, a zakon je Njutnov zakon gravitacije koji na tom nivou dovoljno precizno opisuje stvarnost da se može koristiti... otuda i "anomalija" u brzini rotacije galaksija a koja je sasvim precizno merena npr na primeru Andromeda galaksije koju vidimo celu... i brzine se ne slažu sa onima koje su dobijene iz Njutnovog zakona (ili ako baš hoćeš da budeš sitničav, nepotrebno precizan  i totalno nepraktičan Teorije Relativnosti ;) ).... dakle anomalija postoji .... (btw dilatacija vremena sa time nema veze)

QuoteMoram da napomenem da ljudi koji vide Galaksiju zaboravljaju na relativisticke momente jer su pianju velika rastojanja. Ako gledamo galaksiju ciji je jedan krak blizi nama onaj drugi krak je samo priblizno slika tog kraka jer svetlosti je trebalo mnogo vise vremena da dodje do naseg oka u odnosu na onaj krak koji nam je blizi.


nema relativističkih momenata pošto je brzina rotacije daleko od relativističke... a crveni i plavi pomak usled rotacije koju pominješ se ne zanemaruju ni kod Galaksije ni kod ni kod drugih galaksija ni kod kvazara .... ako malo pročeprkaš videćeš termine kao narowband region, wideband region (o čemu se radi ..... ostavljamo čitaocima kao domaći zadatak  ;D ;D ) kao najčešće oblasti istraživanja aktivnih galaksija (ne zaboravi kvazari su aktivne galaksije koja nam izgledaju kao zvezde tj kvazi stelarni objekti)...

Quote
Da ne bude zabune ima i mnogo blizih kvazara.


Naravno da ima to nije predmet rasprave pa najbliži je na pukih 780 miliona sv.godina ( i to se ne pretpostavlja nego je snimljeno, samo što je SDSS rađen posle Sagana pa nije ni čudo što čovek nije znao za te rezultate.) Stvar je u tome da je najveći broj daleko tj nastali su odavno pa sudari džinovskih galaksija (poput naše Galaksije i Andromede) ne mogu biti glavni uzrok njihovog nastanka... uostalom ima i mnogo bližih aktivnih galaksija i ne sumnjam da bi nekom par milijardi sv. godina udaljenom posmatraču i one izgledale kao kvazari ;)

Quote from: mmilan on November 12, 2008, 05:45:21 pm


Offtopic: kako se tačno zove emisija? Možda postoji neki transkript na netu? :)


A moglo bi se doći i do same emisije ;)


PS Galaksija = naša galaksija Mlečni Put
    galaksija = bilo koja druga galaksija ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

r2d2

Quote from: mmilan on November 12, 2008, 05:45:21 pm
Offtopic: kako se tačno zove emisija? Možda postoji neki transkript na netu? :)

Kada dodjem kuci poslacu datum i vreme snimanja (na emisju sam prosto nabasao preskocivsi pocetak),pa mozda moze da se pogleda arhivski raspored programa i da se sazna barem sam naziv emisije.

r2d2

Fenomenalno!  (Nemoj da se uobrazis ;))
Moglo bi o nasem Glaktickom jezgru da se napise zgodan clancic za AM, ako vec nije. Zahvaljujuci Keplerovim orbitama okolnih zvezda  je detektovana crna rupa, a sve to se podudara sa karakteristinim X zracenjem kao svojerucnim potpisom. Secam se nekih starih slika iz casopisa "vasiona" iz devedesetih koja nije izdifirencirano prikazivala centar i jasno kao sada jer je prikazivala samo cini mi se infracrveni spektar. Animacija  kao da je uradjena u Celestiji. Super!

Elem ipak sve te korisne informacije nisu dovoljne da kvazare svrstavamo u najobicnije "aktivne" galaksije, dovoljno je da pogledamo "stare" teorije o nastanku kvazara (naravno opet cu se pozvati na Segana i pisanije sa pocetka osamdesetih proslog veka  ;)).

Quoteli ako baš hoćeš da budeš sitničav, nepotrebno precizan  i totalno nepraktičan Teorije Relativnosti...


Znas, nekad je ne mozes izbeci pogotovo kad stalno skacemo sa relativno malih volumena na ogromne volumene.

Sto se tice dilatacije vremena ona je ocevidna u nekim situacijama gde imamo veliku masivnost: na primer crna rupa. Prilikom "pada" u crnu rupu vreme bi se drasticno usporavalo, i sve nas to upucuje na relativnost itd itd.

A da i rec "praksa" za mene ima malo sire znacenje (sebe ubrajam u laike), a svetlosno zagadjenje  u zadnjih par meseci na NB-u je prosto NEVEROVATNO  >:(  otkada je krenuo sa gradnjom delta siti.

r2d2

Pocetak snimka pomenute emisije je napravljen 21 septembra u 9 i 14h na History (nije viasat History).  Predostavljam da je poceo u 9h.

sale11472

Quote from: r2d2 on November 13, 2008, 02:08:43 pm
...
Elem ipak sve te korisne informacije nisu dovoljne da kvazare svrstavamo u najobicnije "aktivne" galaksije, .....


Pa niko nije to ni rekao ... naime niti su u pitanju galaksije niti su obične .... odnosno radi se o aktivnim galaktičkim jezgrima koja su masivna .... u proseku kvazari su 100-tinjak puta sjajniji objekti od džinovksih galaksija poput Mlečnog Puta, Andromede i sličnih ... ali imaju sve odliku aktivnih galaksija (tj njihovih jezgara)... kvazarima ih zovemo iz istorijskih razloga kao što sam već pomenuo izgledali su kao tačkasti izvori tj zvezde sa spektrima karakterističnim za galaksije

Quote
Quoteli ako baš hoćeš da budeš sitničav, nepotrebno precizan  i totalno nepraktičan Teorije Relativnosti...


Znas, nekad je ne mozes izbeci pogotovo kad stalno skacemo sa relativno malih volumena na ogromne volumene.
Da, ali tamo gde daje zanemarljive razlike u rezultatima nema je smisla koristiti... kao što bi bilo besmisleno izražavati razdaljinu Beograd-Njujork u nanometrima tako je isto besmisleno u ovom slučaju potezati teoriju relativnosti.... pogotovo što ni to ne bi promenilo stvari...
Vreme drugačije teče samo u neposrednoj blizini crne rupe tako da to nema  uticaja na brzinu rotacije galaksija...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

r2d2

Dobro ajmo mi da se vratimo na kvazare i sudare galaksija kako glasi tema ako zelis.

Crna rupa u sredistu po tvojim slobodnom proracunima iznosi:
Quote0.01 promila mase galaksije a masa i gravitaciju su nerazdvojivo povezane...


Sto znaci da sa fizickog stanovista je u redu ako se ceo suncev sistem okrece oko na primer meseca, a ne Sunca.

Naravno u pitanju su nelogicnosti jer cinjenica da se ceo Mlecni put okrece oko jednog centra i uvazavanje cinjenice da su sredista galaksija crne rupe (nekoliko ili jedna sto ne menja nuzno centar rotacije vec samo povecava region "centra") nas upucuje na to da samo gravitacija (za sada nama znana i priznata (ostavimo na trenutak tamnu materiju)) ima tu moc da toliko materije drzi na okupu.

Priroda i osobine crnih rupa su nedovoljno ispitane za bilo koje ozbiljnije zakljucke te osim toga sto sam bio srecan kada sam ugledao centar naseg zvezdanog grada logika mi govori i pored verovanja u mudre glave koje su pravile proracune na osnovu nama dostupnih podataka ipak nesto ne stima.

Kada ne bi postojala crna rupa i tolika kolicina gravitacije koja okuplja cela nasa galaksija bi bila rasuta oko drugih centara gravitacije iz svog sastava.

Kanibalizam i sudar galaksija je za mene indicija (crvena lampica) da ne postoji tamna energija jer bi u tom slucaju Andromeda "bezala" od Mlecnog puta a ne hrlila mu u susret.

Ako sve ovo na trenutak uvazis kao pojam "mozda" crna rupa iz nase galaksije se mora spojiti sa Andromedinom iz cisto Njutnovske logike privlacenja masivnih tela nastanka supernova, galaksija, planeta, satelita, galaktickih grupacija, i svega ostalog sto znamo da jeste nastalo zahvaljujuci gravitaciji..

. I opet meni izgleda da je potpuno logicno da se jednom (za moda pola milijardi godina otprilike) upali vatromet u obliku kvazara ili mozda blazara u nasem konkretnom slucaju jel u pitanju su ogromne (gigantske) galaksije kako si sam rekao.

Sto vise razmisljam o kvazarima vise mi izgleda logicno ono sto su prikazili u emisliji.


mmilan

QuoteKanibalizam i sudar galaksija je za mene indicija (crvena lampica) da ne postoji tamna energija jer bi u tom slucaju Andromeda "bezala" od Mlecnog puta a ne hrlila mu u susret.

Ne mogu da citam sve, ima mnogo izjava bez veceg smisla ali ovo nekako bode oci. Jedan od osnovnih principa kosmologije kaze da se efekti sirenja (i kosmoloskih efekata uopste) registruju na rastojanjima vecim od rastojanja izmedju galaktickih jata.
Uzmi dva jaka magneta i probaj da spojis njihove iste polove. Imas problem, pa kako kad ih gravitacija ih privlaci :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz