• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Zakljucan u temi SF price

Started by r2d2, November 15, 2008, 08:44:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

r2d2

Jedne davne  godine veliko vece Naucnika je odlucilo da odrzi zasedanje, i jedina tacka dnevnog reda je bila sudbina osobe X.
Naucna doktrina tog doba je toliko bila zamrsena da je osnovno obrazovanje obavezno podrazumevalo ono sto bi danas bilo znano barem kao vise obrazovanje. Sve misterije su kako se cinilo bile razresene, mada je jos uvek nedostajala jos poneka sitnica, ali velika pitanja kao sto su bela materija, bela enrgija, zakvari, te ultraljubicasti zamah ne samo da su bila ispitana vec je vece naucnika obilato koristilo blagodeti novih otkrica.
Podzemni narod (mozemo ga tako nazvati) su imali nivo znanja matematike toliki da se cinilo nedostiznim za bilo koju rasu pre i posle toga. Matematika se nije samo koristila ona se bukvalno zivela: uredjenje drustvenih odnosa im je bilo na bazi matematike, filozofija cisti integrali i geometrija, znanja iz genetike na nivou kompjuterskog programiranja, i tako dalje.
Nivo znanja podzemnog naroda nije bio bas podjednako rasporedjen, postojale su jedinke koje su morale biti  genijalne po nasem sistemu vrednosti da bi prosto svojim kapacitetom mogle da upravljaju svojim vrednim narodom. Ipak i medju njima u Vecu naucnika je postojala jedna individua koja je prosto odudarala svojom ostrinom i logikom. Zahvaljujuci toj osobini njena rec je bila presudna s razlogom kada su mudre glave ponekad bile u nedoumici kod nekih tehnickih resenja...
Tu osobu mozemo nazvati slobodno x'.
x' je obozavala da sedi podupiruci se sa svojim sest nozica i apstraktno i konkretno racuna matematicke relacije zivota predvidjauci buducnost za svakog pojedinca u toj zajednici. Sedeci jednom u svojoj odaji dok je svako radio svoj posao izracunala je da treba da se pojavi u tacno odredjenom periodu potpuno nova individua razlicita po inteligenciji ili kako bi mi to danas nazvali potpuno prosecne inteligencije.
Hitno je sazdala Vece naucnika koje bi raspravilo uzaludnu neophodnost postojanja jedne takve jedinke u njihovom drustvu.
Jedni su smatrali da mala nesavrsenost mora postojati i da je to u redu,  drugi da se takvim cinom baca ljaga na vekove dostignuca podzemnog naroda i tako redom.
Sastanak se pretvorio u galamu koju je prekinula osoba x` odlucivsi se ipak za cistu rasu bez ijedne prosecnosti racunavsi sa tim da je to matematicki ispravno.
Naravno apsolutno i nesumljivo je bila u pravu, bez trunke ironije rezultat je bio precizan:osoba X nije potrebna i vekovi stabilnog drustva to potvrdjuju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Epilog:
Priroda je bila vredna u suncevom sistemu. Zivot stvoren u moru planete Zemlje je vekovima cuvala birajuci stalno one odrzive prilagodljive hemiske organske lance. Stvorila je celiju. Uslozila je celiju. Udruzila celije u novi organizam. Pod okriljem Prirode zivot je polako ispuzao izvan okena koji su se u medjuvremenu povukli praveci velike kopnene mase. Uvela je inovacije u razmnozavanju. Golosemenice su postale deficit u odnosu na genijalni Prirodni izum skrivenosemenica.
Trudila se da sto pre napravi inteliigentne individue i zivota koji ce se otisnuti put zvezda i rasprsiti.
Pomalo je zurila znajuci da vreme nije beskonacno. Njeni ljubimci i glavni favoriti su bili podzemni narod.
Savrsen narod savrsenog uredjenja.
Ali ipak je uvidela svoju gresku tog kobnog sastanka veca Naucnika.
Korigovala se, smanjila podzemni narod na male dimenzije i prosto im oduzela svu inteligenciju ostavljajuci im njihovo savrseno uredjenje koje je upisano u njihovim genima, kao uspomenu na promasaj.
Krenula je dalje da pravi eksperimente neumorno oplemnjujuci sav zivot.

Kraj
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volim da posmatram mrave i njihovo savreno drustvo.

Zbogom i hvala na ribama.