• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kvazari - buducnost Mlecnog puta i njihov nastanak kroz sudar galaksija

Started by r2d2, November 09, 2008, 06:28:54 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

r2d2

Zaboravih da tamna energija dejstvuje u medjugalaktickom prostoru na velikim rastojanjima.

Znam da sam nemoguc i da si imao zelju da mi ukazes na priznate stavove. Ipak u pitanju je polemika i ne znam kako se uvek nadjem u opoziciji al ajde ako ce mi to pomoci da naucim reci cu i ovu "nelogicnost".

S mog ugla gledanja i skromnog znanja takodje nema smisla da tamna energija "boravi" u praznom medjugalaktickom prostoru pa joj se dejstvo gubi na rastojanjima na kojima vidimo gravitaciono privlacenje galaktickih jata.

Za tako nesto bi morali dosta da redizajniramo osobine i delovanja poznatih sila  itd, a kao sto vidim to ne cinimo ni za zivu glavu.

Tamna energija prosto ili nestaje (sto je naravno nemoguce) ili  se pretvara u nesto drugo  8) na rastojanjima na kojem dejstuje gavitacija.

Tamna energija bi trebalo da udaljava ravnomerno celokupne velike mase zvezdanih jata na ogroomnom rastojanju i zamisli potrebnu kolicinu energije za tako nesto.

Ono sto vidimo i ono sto znamo se ne uklapa i po meni uopste nema smisla, i izgleda mi kao da je neko pokusavao da uklopi sliku sa spasonosnom tamnom energijom.
Moje silno neznanje o toj temi mi ne dozvoljava da dalje "predpostavljam", ali eto tebi (ili nekom drugom) barem moze odmah da naznaci pravac razmisljanja, pod uslovom da ne odbacis sve kao notornu glupost zato sto je meni palo na pamet. 


U primeru velikih magneta (koje si naravno slikovito pokusao da mi objasnis situaciju) izgleda da se magneti odbijaju ali na nekim blizim rastojanjima se odjedamput privlace za  60% manje nego sto su se odbijale.

Izgleda da davim  :-\

sale11472

Quote from: mmilan on November 15, 2008, 01:10:13 am
[.. Jedan od osnovnih principa kosmologije kaze da se efekti sirenja (i kosmoloskih efekata uopste) registruju na rastojanjima vecim od rastojanja izmedju galaktickih jata....


Pa to obično i pravi problem kada pokušaš samo koristeći svakodnevnu logiku da zaključuješ o nekim stvarima i izgubiš iz vida da u različitim okvirima iste stvari mogu da se manifestuju potpuno drugačije.... ono što hoću da kažem je da koristeći takvo razmišljanje jedini logičan i moguć sistem sveta bi bio geocentričan...

Quote from: r2d2 on November 15, 2008, 12:04:49 am

Crna rupa u sredistu po tvojim slobodnom proracunima iznosi:
Quote0.01 promila mase galaksije a masa i gravitaciju su nerazdvojivo povezane...


Sto znaci da sa fizickog stanovista je u redu ako se ceo suncev sistem okrece oko na primer meseca, a ne Sunca.Eto upravo je ovo primer gore navedenog....Sunčev sistem ne može da se koristi kao model za Galaksiju u smislu da najveća masa mora da se nalazi upravo u centru sistema ... ipak je razlika više nego očigledna i vidi se na bilo kojoj fotografiji ....
BTW nisu moji slobodni proračuni već proračuni koje si mogao da vidiš na linkovima koje sam ranije postovao....

Što se scenarija za nastank kvazara tiče a na kome toliko insistiraš on niti je nemoguć niti je pogrešan ... samo posmatranja daju za pravo da se smatra da to nije osnovni tj glavni uzrok nastanka aktivnih galaksija ... Kraće rečeno posle udara naše Galaksije i Andromede, može a i ne mora da nastane aktivna galaksija (koja bi jako udaljeno posmatraču izgledala kao kvazar/blazar zavisno od ugla pod kojim vidi) sve samog kretanja galaksija koje u tom sudaru učestvuju .... sasvim je moguće i da posle sudara, ako brzine i pravci kretanja u tom trenutku budu odgovarajući, nastanu dve aktivne glaksije...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mmilan

http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz