• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pomognite početniku (stvarno mislim početniku)

Started by mmmmm, December 21, 2008, 01:27:43 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mmmmm

Kupio sam detetu teleskop star 70060. Prethodno sam pročitao na mnogom mestima za i protiv njega. Kao početniku( ma nisam ni početnik, već jedini koji može trenutno da pomogne detetu da nešto vidi kroz ovu cev) nisu mi potrebni saveti, pridike, kritike o sl. oko izbora uređaja, jer se nadam da će dete biti zadovoljno ako vidi ono što ljudi na ovom forumu kažu da se može videti ovim teleskopom (mada moram da prokomentarišem neka poređenja ovog teleskopa sa Fićom i Yugom, u odnosu na bolje mašine,na ovom forumu - tamo gde Fića i Yugo mogu da zgaze, mnogo vredniji automobili ne mogu).
Molim vas za uputstvo o montaži, jer u pakovanju ima samo neka slika celog teleskopa, a ceo teleskop je u delovima a kao neznalici nije mi baš jasno kojim redom se koji deo montira i kad se koje sočivo ( valjda je sočivo ) upotrebljava.
Šta posle montaže? Kako da znam gde su planete za koje kažu da se mogu videti? Da li se one mogu videti samo u određeno vreme, određenog dana ...?
Kojim redosledom stavljati sočiva (ili šta su već)?
Stvarno bih molio za jedno objašnjenje koje će apsolutnom početniku pomoći da POČNE. Izvinjavam se ako postoji neka slična tema , ali primetiosam da dosta ovih početničkih pitanja ima stariji datum i nisam želeo da te stare teme ponovo otvaram. HVALA.

cola

pa za uputstvo pogledej na sajtu proizvodjaca oni to sigurno imaju...   A sto se tice planeta i objekata imas programe na kojima ces videti polozaj i magnitudu(prividan sjaj nekog objekta,sto je numericka vrednost manja sjaj je veci...)Na ovom sajtu imas neke programe koje mozes besplatno skinuti( http://www.astronomija.co.rs/sadrzaj/softverknjige.htm ) ja inace najcesce koristim HNS i veoma sam zadovoljan njim.A sto se tice ovih stvari oko teleskopa i sklapanja ja tu nisam iskusan pa nek ti objasni noko drugi s ovog forum...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Sasa

Ovde je HNS http://www.hnsky.org/software.htm

Ovde http://www.stargazing.net/AstroTips/english/ ima puno programa (nisu svi besplatni)

Stellarium je jako lep http://www.stellarium.org/

Itd. E sad, u programu se uoče objekti, npr. planete (piše) pa onda sledi identifikovanje na nebu. Uz malo truda nije teško. Planete su stalno na nebu, ali ih ne vidimo preko dana jer nam smeta Sunčevo svetlo. Sunce se NE SME gledati kroz običan teleskop!!!

Jako je važno da se detetu prvo nešto ispriča. Recimo: na Jupiteru postoji crvenkasa pega, to je jedna snažna oluja koja duva već 300 godina, hajde da pokušamo da je vidimo. Pored Jupitera se vide sitne zvezdice, to su Jupiterovi sateliti...
Ili, da pogledamo da li se oko Saturna vide prstenovi... itd.

Te pričice se mogu naći i na našem sajtu http://www.astronomija.co.rs/sadrzaj/planete.htm

Očekujem da se uskoro javi i neko stručan za teleskope.

Srećno.

mmmmm

Znate ono : traži traži pa ćeš naći... - e to, kad je u pitanju Optisan ne važi, bar što se mene tiče i ovih sat vremena traganja za sajtom proizvođača. Zahvaljujem na brzim odgovorima i kako kaže Sasa čekam da se javi neko stručan.
Inače skinuo sam i instalirao HNSKY program koji me je upozorio odmah po otvaranju da treba da promenim lokaciju u opcijama, što sam i učinio. pojavila se neka karta sa zvezdama i planetama a ja pitam da li je to ono što se u tom momentu vidi sa moje lokacije?

sale11472

Quote from: cola on December 21, 2008, 01:38:24 am
pa za uputstvo pogledej na sajtu proizvodjaca oni to sigurno imaju...  


Mmmm da samo .... aj ti nađi sajt proizvođača....

Quote from: mmmmm on December 21, 2008, 01:27:43 am
Kupio sam detetu teleskop star 70060. Prethodno sam pročitao na mnogom mestima za i protiv njega.


Negde si pročitao nešto ZA  :o
Savet da se ne kupuju Optisan teleskopi stvarno treba ozbiljno shvatiti...
Moj najiskreniji savet bi bio ako možeš to da vratiš i da izvučeš svoje pare uradi to bez razmišljanja a onda dodaj novac i kupi detetu neki od teleskopa koji su ovde preporučivani...
Dakle to je bilo bez ikakve zlobe i iz najbolje namere uštedećeš sebi vreme i nerviranje a dete ćeš poštedeti razočarenja. Znam da si rekao da ne želiš "pridike" zbog izbora ali ja sam skoro siguran da dete NEĆE biti zadovoljno onim što se može videti kroz taj teleskop .... Mesec, Jupiter i Saturn i to je otprilike sve gde nešto ima da se vidi (OK tu je i Sunce STROGO UZ ODGOVARAJUĆI FILTER ali trenutno na njemu nema ništa interesantnoga) takvim teleskopom uz to sve će to biti sitno i ne previše svetlo ..... Nemoj me pogrešno razumeti objektiv tog teleskopa i nije nešto preterano loš (mislim 60mm f11 stvarno nije neka umetnost za napraviti) ali sve ostalo na tom teleskopu je najblaže rečeno neadekvatno, tražioc neupotrebljiv, stativ i montaža klimavi okulari koji su došli uz njega  :-X, fokuser ..... itd itd.
No u nastavku ću smatrati da ne možeš da vratiš teleskop i da nikako ne možeš da skupiš pare za nešto prihvatljivo odnosno da si čvrst u nameri da koristiš taj teleskop (tj da ga koristi dete uz tvoju pomoć što izlazi na isto)
Dakle, što se montiranja tiče ovako preko foruma nije baš jednostavno pomoći možda eventualno da se javi neko ko ima takav teleskop (npr NASA) pa da kaže kako se sastavlja...najbolja varijanta da se nađeš sa nekim, ko ti je blizu, uživo pa da ti pomogne koliko se može...
Ono što može da se doda o upotrebi teleskopa je sledeće. Ako se ne varam uz njega si dobio tri okulara (mala "sočiva" koja tačno pasuju u cev koja se nalazi na užem delu teleskpa i može da se pomera napred nazad okretanje dva točkića  ;) ) na kojima piše H25, H12.5 i H4.. od njih upotrebljiv je samo onaj H25 od 25 mm koji daje najmanje uvećanje možda bi za posmatranje mogao da upotrebiš i onaj na kome piše H 12.5 (pogađaš 12.5 mm žižne daljine) ali onaj H4 možeš slobodno da baciš ... na takvom teleskopu uvećanja preko 100x nemaju ama baš nikakvog smisla (a uvećanje kombinacije teleskop/okular dobiješ kada žižnu daljinu teleskopa , u tvom slučaju 700 mm, podeliš žižnom daljinom okulara), uz to si dobio i barlov 3x koji ti praktično povećava ž. daljinu teleskopa upravo 3 puta kako i piše na njemu isti možeš eventualno da koristiš uz onaj okular od 25 mm (i time dobiješ praktično najveće povećanje koje taj teleskop može da podnese) ali nekako sumnjam u kvalitet te kombinacije.... Ostaje još pitanje fokusera, za to uzmi i premeri prečnik nekog od okulara (ili unutrašnji prečnik cevi samog fokusera gde se ti okulari stavljaju) i ako je kojim neverovatnim slučajem vrednost koju izmeriš nešto preko 31 mm ima nade ..... mogao bi da nabaviš nešto bolje okulare od 1.25" (ok znam da je to skuplja varijanta neki relativno pristojini bi mogli da izađu od pola do više nego što si dao za teleskop ali ako se javi interesovanje kvalitetni okulari će se koristiti i na novom pravom teleskopu) i slično takođe mogao bi da nabaviš red dot ima ga relativno jeftino za naći u nekim prodavnicama lovačke opreme ni ta jeftina varijanta nije nešto posebno kvalitetna ali je neuporedivo upotrebljivija od onoga što si dobio kao tražioc uz taj teleskop (a kao i za okulare važi ista priča da se može koristiti i na narendom teleskopu)....
Što se softvera tiče pored HNS koji je Čola pomenuo ja bih dodao Stellarium i besplatne atlase za štampu 7mag i/ili Beginners star atlas možeš ih odštampati i ukoričiti u svakoj kopirnici .... no mislim da će ti oni biti korisniji da upoznaš nebo golim okom i eventualno dvogledom (to je mnogo korisnije za astronomiju od teleskopa o kome pričamo a i koliko god da imaš velik i ozbiljan teleskop solidan 10x50 dvogled je više nego koristan obavezno nabaviti)...
I naravno na kraju ako si baš ozbiljan da nešto vidiš sa tim teleskopom onda ostaje pitanje koliko si vičan alatu.... ako umeš da držiš testeru i uštafiš šraf onda pogledaj ove dve stranice sa savetom kako da se sredi takav teleskop
prva i druga znam da s u tekstovi na engleskom ali tekst nije bitan važne su slike ;)
Ajde toliko za ovaj prvi put i  nemoj se ustručavati da postaviš još koje pitanje i naravno ne daj se obeshrabriti time što imaš optisan ako si već zaglavio sa tim bar ćemo ti pomoći da vidiš ono što se može videti sa takvim teleskopom ... na kraju krajeva taj teleskop takav kakav je je neuporedivo bolji od onoga koji je koristio Galilej pa sa sad na tistagodišnjicu njemu u čast imamao Međunarodnu Godinu Astronomije, sledeće godine.


PS vidim da je Saša već pomenuo Stellarium dok sam ja kucao moju "ciglu"...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sale11472

December 21, 2008, 02:56:39 am #5 Last Edit: December 21, 2008, 03:01:48 am by sale11472
Quote from: mmmmm on December 21, 2008, 02:48:21 am

Inače skinuo sam i instalirao HNSKY program koji me je upozorio odmah po otvaranju da treba da promenim lokaciju u opcijama, što sam i učinio. pojavila se neka karta sa zvezdama i planetama a ja pitam da li je to ono što se u tom momentu vidi sa moje lokacije?


Kratko rečeno...da to je upravo karta neba koje može da se vidi u datom trenutku sa tvoje lokacije... naravno onaj krug u sredini iscrtan debljom zelenom linijom predstavlja horizont

BTW propustio sam da pomenem planisferu koja je poprilično interesantna alatka za početnike evo ovde imaš besplatnu varijantu iz koje čak možeš da odštampaš i napraviš papirnu..... najtoplije preporučujem kad skineš i probaš program ako nije jasno o čemu se radi pitaj slobodno (mada mislim da je sasvim očigledno)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mmmmm

Svaka čast. Iako mi sve izgleda zapetljano bar sam saznao nešto više, zahvaljujući vama. Poslednje pitanje za ovu noć : Obzirom da je trenutno oblačno, hoće li sutra uveče, odnosno večeras, ako ne bude oblaka, biti vidljiv mesec ili neka planeta( kao što sam pročitao da venera uveče najače svetli na zapadnom horizontu).

sale11472

Quote from: mmmmm on December 21, 2008, 03:31:49 am
Poslednje pitanje za ovu noć : Obzirom da je trenutno oblačno, hoće li sutra uveče, odnosno večeras, ako ne bude oblaka, biti vidljiv mesec ili neka planeta...


A jock neće da ide to tako lako. HNSky je instaliran objašnjeno je da ono što se nalazi u krugu može da se u datom trenutnku sa datog mesta vidi .... dodaću da se sa ctrl+d otvara dijalog za unos datuma u vremena .... i to je sasvim dovoljno da se sazna odgovr....
Dakle prvi domaći zadatak ;D

i da ima sasvim dovoljno vremena za takve domaće zadatke biće oblačno sledećih pet dana
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Postoji mogucnost da ce vecaras malo da se vidi Jupiter i Venera, kako si objasnio, na jugozapadnom delu neba.
To su dve najsvetlije "zvezde" na tom delu neba.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

cola

Savetujem ti da se uclanis u neko astronomsko drustvo...
U drustvu ljudi sa slicnim interesovanjem ces mnogo nauciti i bices u dodiru s instrumentima,a u mnogim drustvima(bar u ADRB-u) imas posmatracke sekcije,besplatna predavanja itd...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

mravic

Bio sam u pravu. Veceras se razvedrilo i mogla se na Jugu, i malo prema zapadu videti Venera. Na zalost imao sam goste pa sam je pogledao samo golook.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

mmmmm

Da. Bilo bi najlakše učlaniti se u neko astronomsko društvo, ali toga nema u malim gradovima, tako da jedino preostaje internet i  možda neki časopis.
Inače sklopio sam teleskop, ali što kaže MRAVIC zbog drugih obaveza nisam uspeo da ga isprobam sinoć iako je bilo vedro.
I da u startu sam pogrešno napisao da sam kupio teleskop Star 70060, a u stvari je 70076, tako da ono što je napisao SALE približno odgovara ovome što ide uz ovaj teleskop:
Dobio sam tri okulara  koja ne pasuju u cev bez neke vrste plastičnog adaptera koji ,smanjuje prečnik cevi (mislim da je to taj fokuser) sa 31 mm na 24,45 mm (širina okulara)  i to može da se pomera napred nazad okretanjem dva točkića. Na okularima piše H20, H12 i SR4. Uz to sam dobio i barlov 2x pa ću da probam sve kombinacije sa njima. Tačnije već sam probao da gledam mesec jutros ( oko 8:00 video se srp negde na jugoistoku ) i kroz teleskop je bio vidljiv ceo, kao da je ispred mene lopta veličine 60-70 cm, ivice su bile oštre, ali ono što ne valja na prvi pogled je:
-tražilac - mesec se kroz njega vidi kao kroz zamagljeno staklo
-stativ - nanišanim objekat ali se ceo teleskop trese još dvadesetak sekundi
-glavna cev teleskopa - izgleda da je suviše tanka da bi ovako bez ojačanja na spojevima sve bilo čvrsto ( imam utisak da bi kanalizaciona plastična cev bila bolji izbor ).
Glavni nosač je od metala, plastificiran, čvrst je, ali je spoj sa nogama od plastike, tako da koliko god bio stegnut i dalje se sve uvija i klima.
Čekamo veče, nadam se vedro pa ćemo videti.
Pitanje : adresa prodavnice ili sl. gde se mogu kupiti kvalitetniji okulari ?

kocha


Sich

Pitanje je koliko ima smisla da kupujes bolje okulare za taj teleskop kad su okulari poprilicno skupa oprema.
Inace vec su spomenuli da se ne sme gledati direktno Sunce kroz teleskop, ali nemoj ni te okulare uperivati u Sunce (recimo zbog projekcije na papir) jer ce se u tom slucaju istopiti plastika u tim okularima
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

cola

Pa pazi,trazilac ti se kondenzovao(pa je sve nekako mutno,razliveno kako god) to se desava i na boljim instrumentim jednostavno i prozor ti se kondenzuje. e sad i trazioc ima mozda neki svoj okular kokji se izvlaci,okrece(hocu da kazem da nisi mozda fokusirao).A da ta dva tockica ti koriste za fokusiranje slike,dakle njih polako vrtis dok nevidis potpuno izostrenu sliku:) A kanalizaciona cev se i koristi za izradu  nekih ATM teleskopa...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com