• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pomognite početniku (stvarno mislim početniku)

Started by mmmmm, December 21, 2008, 01:27:43 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mravic

Niko se nije rodio naucen, i sve se stice postepeno. Svi smo mi samouki i samo pre par godina nista nismo znali, ali se sve postigne voljom i upornoscu, pa tako i ti...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

spadej

i za sve je potrebno slobodno vreme, a to je danas najteze naci :(

Malo pre sam na forumu primetio jos jedan apel za pomoc. Opet je u pitanju Optisan 70076. S'obzirom na sve sto je do sada receno o tom i slicnim teleskopima, zacudilo me je da i dalje to iko kupuje. A onda... na zadnjoj strani Astronomije nadjoh odlicnu reklamu za iste. I uprethodnom broju, i prethodnom... i poslednjih xx brojeva.  ???

r2d2

Eto posto vidim da niko ne pominje SEKU  ;)  (u prevodu Svetsku ekonomsku krizu) a povodom texta

QuoteA tvoja "drskost" je u stvari bolna istina. Danas uopste nije tesko nabaviti "azdaje" od pola metra, sa motorima, okularima, racunarima... "Hardware za astronomiju" verovatno nikad nije bio tako dostupan kao danas. Ali, za svu tu skalameriju potrebno je ogromno znanje i posmatracko iskustvo.


da kazem da treba pozuriti sa kupovinama ( i za mene vazi) jer zaista danas se moze naci sve za jeftine novce ali sumnjam da ce to vecno trajati i  moze se desiti da na sledecoj Letenki budu potpuno novi momenti kada su teleskopi i cene  u pitanju. Da se razumemo nemam ni jedan telesokp ali pratim trendove u drugoj oblasti i mislim da je sada pravi momenat ili mozda i zadnji da se za jeftino kupi nesto optimalno.

sale11472

Quote from: spadej on December 29, 2008, 08:35:33 pm
Rezultat je neverovatan. Slika je veoma bistra, gotovo istovetna kao na Celestron-u. Malo je teze isfokusirati sliku ali i to se moze resiti.
Jedini problem je klimava montaza+nedovrseni adapter, i na dah su reagovali bezbrojnim vibracijama.


He pa to je upravo ono što kažem ti objektivi nisu tako loši ipak je to konstukcija koju nijednoj optičarskoj firmi nije problem da proizvede (ako uostalom ogledalo za onaj 70076) ali sve ostalo na tim teleskopima je  :-X
Naravno da je neki solidan 150/750 nemerljivo bolji instrument (da ne pominjem nešto veće) i da je kupovina Optisana i sličnih "Komaraca" "Lovaca na Pluton" i sl greška no kada se već ne može iz te kože onda ga treba iskoristiti do maksimuma a to iskustvo će kasnije biti dragoceno kada se nabavi ozbiljan instrument....Najkraće rečeno kakav god teleskop da imaš koristi ga, najgori teleskop je onaj koji stoji spakovan pa makar to bio i neki Obsession
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mmmmm

Imam ja i živaca i volje i vremena, ali zaboravljate činjenicu da je teleskop kupljen jedanaestogodišnjem detetu i to sa ciljem da ga zainteresuje i da zavoli ovo nebo iznad nas. Ne odustajem ja zato što "neće iz prve" već zato što shvatam da sa ovim đubretom dete može da izgubi i ono malo interesovanja koje je pre pokazivalo. Osim toga , ako neko već zarađuje na meni, neću da dozvolim prevaru - ako je napisao uvećanje od 350 x ja to shvatam da će predmet udaljen 3.500.000 km biti približen na 10.000km i sl. Očekivao sam da će se nama najbliže planete videti bar kao novčić na 10 m. Razne magline zvetde i ne znam šta ste sve spominjali mi i nisu bile cilj.
I da skratim prodavac mi je konačno odgovorio da mogu da zamenim "ovo" za neki drugi artikal pa ako uspe javiću se upravo vama za konačnu odluku šta kupiti dalje.

spadej

moje dete je imalo 6 godina kada sam kupio Optisan teleskop. I ona i ja smo bili neverovatno srecni kada smo prvi put videli "malu zutu tackicu" (Jupiter). I Saturn, Mesec i Venera su imali isti efekat. Uopste joj nije smetalo sto je teleskop krs. Trazio sam da mi nacrta to sto vidi, pricao joj o planetama i mesecima itd. Kada je pocela da prelistava Astronomiju (casopis), i kada je videla slike maglina i galaksija, trazila je da joj i to pokazem. Obasnio sam joj da je za to potreban mnogo bolji teleskop i prihvatila je to.
Dok smo cekali da nam prijatelj iz USA donese Celstron-a (130/650), gledali smo nebo bez icega. Ucili smo sazvezdja, crtali ih, caskali o "zvezdanim porodilistima" ... Dete ne moze da shvati nuklearne procese u zvezdama, i ne treba ni insistirati na tome. Ali moze da vidi dvojnu zvezdu u Velikom medvedu, moze da vidi "paucinu"(kroz dvogled) u Andromedi, ili da ukapira da je sve to sto "svetli" na nebu strasno daleko i da zato ne moze da se vidi bas tako lako sa nasim teleskopima.

Nije izgubila interesovanje, ni najmanje.
mravic

To sto se reklamira u casopisu je debelo placeno pa se zato i reklamira, jer casopis od necega mora da se finansira. Naravno da se i ja ne slazem sa time da se reklamiraju losi teleskopi, ali onih boljih skoro da i nema kod nas...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk