• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Opšta tema za sve (nas) koje zbunjuje nemačka ekvatorijalna montaža

Started by sale11472, January 07, 2009, 02:42:34 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sale11472

Dakle evo da otvorim temu koju sam pominjao ;)
Ideja je da se početnicima prenesu iskustva i trikovi kako da što brže i lakše savladaju ekvatorijalnu montažu i to prevenstveno Synta varijante koje su nekako najzastupljenije kod nas....

Znači ovo je tema koja bi trebalo da se prvenstveno fokusira na upotrebu nemačke ekvatorijalne montaže pa bih molio učesnike da se uzdrže od prečestih ponavljanja saveta da se kupi bolja jača i sl montaža.... svi mi znamo da je EQ3 bolja od EQ2 (1) da je HEQ 5 bolja od EQ3 da je CGE još bolja da ih Gemini i 10Micro šiju za dužinu a Takahashi i Astro-Physics ćiju za dve dužine i da za 100-200 hiljada evra može da se opremi profi opservatorija....

Pa da probijem led evo animacije za nas totalne početnike http://www.astronomyboy.com/eq/


videćemo da li i koliko će zaživeti ova tema...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Veliki problem početnicima predstavlja korištenje eq montaze. Problem se sastoji u tome sto svi pocetnici hoce da usmere teleskop u željenom pravcu i to na brzinu a ne ide uvek kako su oni zamislili. Onda okrenu ceo stativ i tako posmatraju, ali se ovime gubi sav smisao same montaže.

Kao prvo, treba montažu useveriti. Za vizuelno posmatraje, a o tome ćemo ovde i govoriti (onaj ko astrofotografiše, verujem da vec dobro poznaje tu vrstu montaze) ne mora to bas biti skroz idealno, već otprilike.
Dovoljno je osovinu koja nema teg, usmeriti, vizuelno u zvezdu severnjacu. Ako prvi put postavljate montazu, tj. kupili nov teleskop, potrebo je podesiti ugao pod kojim stoji ta osovina, a to je zapravo geografska sirina mesta posmatranja, sto kod nas iznosi oko 45 stepeni.
Nadam se da ne idem previse u detalje...
Sada kad je to odradjeno, montiramo teleskop na montazu i  usmerimo u nulti polozaj, a to je prema zvezdi Severnjaci. Ako smo to dobro odradili videcemo u okularu teleskopa tu zvezdu. Tada je i kontra teg okrenut prema severu.

Dalje...

Obratiti paznju, na balans montaže.
Balans se postiže postavljanjem teleskopa u težište.  Postavimo dužu osovinu montaže u horizontalan položaj i zakočimo montažu na kraćoj osovini, dok nam dugačka osovina slobodno se okreće. Popustimo šelne na teleskopu da bi se isti mogao pomerati napred-nazad i podesimo tako da nam ni jedan kraj teleskopa ne preteze. Naravno na njega montiramo i okular i trazilac da posle tej deo ne bi prevagnuo.
Sada popustimo kocicu a kracoj osovini i pomeramo kontra teg tako da nam ne preteze ni teg niti teleskoptj. da otkocena montaza ne preteze ni na jednu stranu vec da duga osovina ostane u horizontalnom polozaju.
Namerno ne spominjem rektascenzijsku i deklinacijsku osovinu da se pocetnici ne zabune.(I ja se ponekad zbunim)...

Sada kada je montaza useverena i balansirana ostalo je mačiji kašalj.

Treba samo znati da okular ne stoji uvek u onom položaju u kome bi mi hteli i da se nekada mora malo uvijati oko teleskopa.

Za sve ostalo sto nije jasno slobodno pitajte, a o motorizaciji cemo posle...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

spadej

Meni uopste ne smeta da sve bude objasnjeno do najsitinijeg detalja. Hvala svima koji imaju strpljenja za tako nesto, posebno Janku, i naravno, Saletu.

Posle 6 meseci igranja (sa Celestronom 130/650 an EQ3), ukapirao sam dosta toga. Naravno, detaljno sam proucio uputstvo koje sam dobio uz teleskop ali, bas ti neobicni polozaji okulara su me i bacali u nedoumicu da li sam sve uradio kako treba.

Kazu da nema glupih pitanja... Kad je useveren, da li teleskop "gleda" na sever ili na jug? Tj. da li kad pogledam kroz okular treba da vidim severni deo neba ili juzni?


sale11472

Quote from: spadej on January 07, 2009, 09:33:40 pm
..ali, bas ti neobicni polozaji okulara su me i bacali u nedoumicu da li sam sve uradio kako treba.
... Kad je useveren, da li teleskop "gleda" na sever ili na jug? Tj. da li kad pogledam kroz okular treba da vidim severni deo neba ili juzni?


Pa kad ti okular ode u neki položaj za fakire ti lepo lagano otpustiš kako Janko kaže šelne i  pažljivo zarotiraš cev teleskopa da ti okular bude na zgodnijem mestu ;)

Montaža se useveruje tj postavlja u položaj paralelan osi rotacije Zemlje a ti posle teleskop možeš da okrećeš gde god hoćeš ... naravno ako ga postaviš paralelno sa osom onda će gledati u sever.... u Jankovom opisu postupka je upravo to slučaj
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Bitno je da znas da kontra teg uvek treba da je nizi od teleskopa, mada nije neophodno. Kada posmatras istocno nebo teg je skoro okrenut prema zemlji, dok posmatranje objekata prema jugu taj teg stoji skoro horizontalno tj. kada predjes jug i ides prema zapadu montazu treba da okrenes da ti teleskop dodje sa istocne strane a teg na zapadnu, jer ako to ne uradis teg ce ti ici sve vise u vis a teleskop sve nize pa ces morati mnogo da se saginjes. (nemoj samo da pomislis da okreces tronozac. Tronozac uvek stoji na istom mestu, vec okrenes samo po osama teleskopa)

Cak i neke go-to montaze tako rade. Prilikom pracenja objekta dodju do najjuznije strane i onda se desi da se motori sami ukljuce i okrenu teleskop za 180 stepeni i nastave sa pracenjem.
Ako to ne uradimo moze se isto desiti da teleskop udari u tronozac.
Ovako preko foruma je to dosta tesko objasniti, ali prakticno se sve ovo sto sam govorio u dva posta objasni za dva minuta.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk