• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Klimatske promene na Zemlji

Started by Kizza, January 04, 2009, 10:20:57 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

danicic_predrag

http://www.nationalgeographic.rs/vesti/1829-novi-rezultati-stizu-iz-ozonske-rupe.html

malo o ozonskoj rupi

sto se tice Klimatskih promena mozda su se desavale zime bez snega ali se sigurno nisu desavale zime sa ovako toplim danima ...

do prodavnice uvek idem u teksas jakni (zivim u Zagrebu trenutno ali verovanto je isto i u Beogradu ) to nije normlano ..

Kizza

Na žalost i voćke su već počele da izbacuju pupoljke a ako bude mraza štete će biti nemerljive.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

^^ Da, ovo je najgori trenutni problem našeg područja. Prvi sledeći jači mraz i pobiće sve. :(

marko

Mene više brine što se meso slabo suši. Propadoše pršuti.  :'(
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Kizza

Proleće u sred zime,za danas se prognozira 19 C,ima i hladnih perioda sa snegom ali traju par dana.Prognozira se da će ovo biti najtoplija godina od kako se prati temperatura.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Igor

Ako je koncentracija CO2 u atmosferi došla do 400ppm, globalno zagrevanje bi trebalo znatno da se ubrza. Ovaj vek ćemo završiti sa povećanjem prosečne temperature od 10 stepeni, kako se čini.  :-\

Kizza

Trenutno u Beogradu prava "letnja oluja",jak pljusak i grmi!
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ne mogu da odredim koje je trenutno godišnje doba?Da li će se trend promenljivosti nastaviti?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

spadej

Prolece je. I sasvim je normalno da vreme bude promenljivo. Leto pocinje tek za 15 dana. Samo smo to izgleda zaboravili, i vise volimo da od 1-og maja bude 30 stepeni i suvo.
Prirodi ovo vreme potpuno odgovara. Livade i sume prosto bujaju. Na sve strane ima vode, sto je izuzetno vazno zivotinjama, pticama...

sasmir

Tacno Spadej, isto svima pricam. Ne odgovara sto je zimi sneg na prolece kisa, a leti je previse vruce, a na jesen sto duva. Istina ima raznih odstupanja i naglih promene i rekordnih proseka, ali to nam je sto nam je dok sa vrha ne krenu da misle o buducnosti. Fabrike koje zagadjuju u nasoj zemlji nemamo istina jos se voze razni kamioni iz 70-tih predivni zagadjivaci.
Njutn SW300/1500 na Dobson montazi.Apohromat refraktor Orion ED80/600 na EQ3 Ra/Dec motori.Canon EOS 550D18-55,55-250.TS 10x50LE,TS 20x80 triplet na paralelogramu i Praktica Diana 8x56.Gold line 6,9,15,20.Planetary6, celestron25,GSO Plossl32,Barlow2x;2,5x

Yagodinac

Jun je kod nas poznat kao mesec u godini sa najviše nepogoda, zove se još i "evropski monsun". Sasvim je normalno da svakog dana budu termičke oluje a suša je zapravo neuobičajen fenomen za Balkan.

Kizza

Znam da nema klimatskih promena nego Ja volim da izmišljam:  http://www.alo.rs/tornado-u-jagodini-video/52228
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

vlaiv

Nisam siguran da iko spori klimatske promene.

Ono sto je bitno razumeti je da se klimatske promene najizrazenije vide u dva slucaja:
1. Globalni visegodisnji prosek
2. Promena frekvencija lokalnih varijacija opet u visegodisnjem proseku.

Prvo je jasno, a drugo znaci sledece, a evo i na primeru pomenutog tornada u Jagodini i da dodamo onaj iz Sombora od pre koju godinu:
Postoji duga istorija tornada u evropi, mnogo ozbiljnijih nego sto su ovi nasi
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_tornadoes_and_tornado_outbreaks

Ono sto ce se desiti usled klimatskih promena je sledece: umesto da imamo 2-3 mala tornada u periodu od 30 godina, moze se desiti da imamo 2-3 mala tornada i jedan malo ozbiljniji u periodu od 20 godina - znaci promene ucestalosti, i pojave novih fenomena sa retkom frekvencijom.

Ono sto nikako nije znak klimatskih promena je sledece: Culi smo da ima klimatskih promena, ove godine je malo kisovitije prolece nego prethodne 3-4 godine (koje sveze pamtimo) i zakljucimo "Aha, evo klimatskih promena". Ako opet pogledamo unazad recimo 20 ili 30 godina nacicemo da u proseku dodje jedna ovakva godina na svakih, lupam 3-4 godine.

Znaci trenutno vreme koje gledamo napolju nikako ne moze da bude znak klimatskih promena, sve i da u sred juna zaveje. Kada bi se desilo da 3 puta zaveje u junu u periodu od 10-20 godina onda bi smo mogli reci, ej stani, po statistici ovo nije nesto sto se i ranije desavalo, verovatnoca za to je 0.00...1% al se ipak desilo, nesto nije u redu.

Naravno postoje i mnogi drugi pokazatelji klimatskih promena, tipa smanjenje glecera i polarnih kapa, temperatura i kiselost okeana itd itd ... , ali i ti pokazatelji se uzimaju u odnosu na visegodisnji prosek.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Kizza

June 07, 2016, 07:25:41 pm #239 Last Edit: June 07, 2016, 07:35:09 pm by Kizza
Ne znam da li sam Ja nastariji na ovom forumu,igram igricu "Red Crucible 2" i neki klici kad me pitaju koliko imam godina šokiraju se (rođen sam 1958.g.),ali sećam se da su se ledili Dunav i Sava,ljudi se klizali na Adi Ciganliji,a imam utisak da se nikada neće više tako
zalediti.Pa Ruske zime koje su pobedile i Francuze i Nemce.Da li je uopšte i pao sneg u Moskvi?Skijaške sezone se ne mogu zamisliti bez veštačkog snega.Čini mi se da je ranije bilo drugačije. 
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?