• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mesec

Started by mravic, January 09, 2009, 10:35:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bobo

Quote from: mravic on January 09, 2009, 10:46:54 pm
Eh da je to tako lako. Da je leto pa i da te poslusam ali sada zimi prava ludost.


U većini slučajeva nije moguće "popraviti" mozaik. Rijetko kada možeš pogoditi potpuno jednako osvjetljenje i libraciju Mjeseca.

mravic

Pa i ja sam onu sliku sto pise sa barlovom 2x slikao sa dobson montaze ali na dslr. Imao sam takav barlow sa navojem T2 i direkrno na njega navrnuo adapter za canon 300d. To su kratke ekspozicije i lako se mogu dobiti odlicni snimci. Takodje i najbolji moji snimci Jupitera su isto sa dobson montazom ali na ToUcamom.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Danijel

Evo, ja iskoristio vedru večer, i nakon što sam se natrpao čevapima i kolom, odlučio sam sliknuti Mjesec :D
Podaci su u galeriji...Isključio sam AF, IS, stavio žičani okidač, stavio to sve na stativ i isprobavao razne ekspozicije. Učitao u Phostoshop, malo se poigrao krivuljama i to je uglavnom to. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

kruska


canon a 570 is   , prve slike meseca
drzao sam aparat na okularu  ;D ;D
http://kasiopeja.webs.com/
Gran Canarias, and the Great Attractor
[ Img]     [ /Img]

Yagodinac

Ajd bar napiši na kom okularu i kom teleskopu...
Inače lep fotos, udari optički na 4x i slikaj terminator. Imam gomilu takvih ali jako teško se odradi fokus.
Imam čak i perverzije tipa 720 puta uvećanje ali je tu fokus................uh. Bolje to da ne kačim.

mravic

Evo da i ja vidim slike...
Malko sam je obradio, mada je dosta los snimak zbog toga sto objektiv nije bio pod pravim uglom naspram okulara. Treba napraviti drzac i slika bi bila super...Evo je...

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Yagodinac

Kolike ekspozicije koristite? Mesec je prilično sjajan u njutnu.

Yagodinac

S obzirom da mi grešnici radimo noću danas sam morao da snimam Mesec. Njutn 130/900 (dokle više?) Canon A560, Plossl 25 i 10mm

Ova je dobro ispala jer sam u pogon stavio microstage koji koliko-toliko omogućava precizno fokusiranje. Inače sva podešenja Canona su automatska, mrzelo me da čačkam mečku. >:(


Druga predstavlja kratere Teophilus, Cyrillus i Madler koji su u sredini (mogao sam da obeležim u fotošopu ali tražite sami), dok je okular 10mm + 4x optički, odnosno 360x. Zapazite da slika nije uopšte toliko loša za to uvećanje!


Najzad, treća je majmunski veliko uvećanje, negde oko 90x16 a to je 1440 puta, hihi, znači 10mm+4x optički+4x digitalni. Skroz levo je krater Rose prečnika 12km. Nije loše za 13cm teleskop, i to danju?

Ljubo

Fino, fino...

A jesi li probao da stekiraš nekoliko snimaka istog kadra i iste ekspozicije i to poslije složiš u Registaxu ili nečem sličnom? Trebalo bi da tako smanjiš šum i dobiješ na oštrini.
Mada, i ovo je odlično za taj 130cm Njutn. Sve pohvale.

Yagodinac

Hvala u ime kineske industrije... Nisam probao jer mi Registax koči kod većih slika kad ih stackiram, verovatno memorija. Ovo sam hteo da vidim dokle mogu da idem na Mesecu a da fokus ostane koliko-toliko moguć. Mada imam i klip-tranzit Meseca od 20sec pa bih mogao da probam to da složim kad nađem vremena.
A za Saturn moram da nađem drugu foru, naime Canonov klip ga ne vidi. Nije dovoljno sjajan na većem uvećanju. Kad budem uhvatio vremena slikaću 30-40 fotki Saturna na npr 0.25sec exp pa bi to trebalo složiti, biće valjda nešto.

Ljubo

Vidi, za stekiranje u Registaxu Saturn (i ostale planete) ni ne trebaju biti sjajne. Uvijek bolji rezultat ispadne u ovom programu kada je malo slabiji sjaj - jer softver stapanjem daje nešto veći sjaj (što se može i podešavati u samoj paleti komandi Registaxa).
Što se Mjeseca tiče, nisam ga mnogo obradjivao (tu je Mravik dosta radio, kao i Grnja), ali bi trebalo da je slično, samo je zbog njegovog sjaja dovoljan manji broj pojedinačnih frejmova.
Ma uvijek vrijedi eksperimentisati - nikad se ne zna šta može ispasti sa odredjenom vrstom aparata. Ipak, postoje neke opšte naznake, koje se mogu naći na netu ili ovakvim forumima.

cola

April 06, 2009, 11:27:14 pm #26 Last Edit: April 06, 2009, 11:37:08 pm by cola
OK,znam da ne mogu da se porede s vasim ali da pokazem sta se moze s refraktorom 60/600 (stalak mu jos nije sredjen) i s Nikonom CP 3700...
Teleskop:
refraktor 60/600
Vremenski uslovi:
t-15°C,vlaznost 55%,delimisno oblacno i kao da je bila neka izmaglica,vetar istocni 2m/s
Lokacija:44°  48' N 20° 24' E
Mesec:
Ra: 14h 11.3"
Dec: 36°28"
Magnituda :-11.9
Faza:91,1%
Napomena: LP-a ima i za izvoz  ;) ,vidljivost veoma losa...
slika br. 1

slika br. 2

Na meti mi se nasao i Saturn ali je zbog "blizine" Mesecu je veoma lose izgledao :(
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Ljubo

Ma odlično za početak... Posebno kada se ima u vidu scope koji koristiš, atmosferski uslovi i LP (mada imaš na slici više refleksija, a sasvim neznatno LP).

Ako uzmeš onaj Njutn 150/1200 mogao bi se specijalizirati za snimanje Mjeseca i planeta - to možeš raditi i na EQ3 montaži (s motorima) i to s terase tvoje zgrade!
Naravno, za više detalja na planetama poželjan bi bio neki veći scope, ali i s pomenutim Njutnom (i dobrim, APO barlowom) ćeš imati kakve-takve (solidne) rezultate. I vizuelne i astrofoto.

Yagodinac

Bravo momci, izgleda da mi svi ovde izvlačimo maksimum iz opreme koju imamo. Ako.
Probao sam da stackiram više slika Meseca kao što je Ljubo rekao ali treperenje atmosfere je to učinilo nemogućim. Naprosto se slike nisu mogle složiti ni u Registaxu ni ručno u Dynamic Photo HDR-u, šteta. Tako da sam uzeo samo jednu i doradio je.Sinus Iridum, "zaliv" prečnika oko 400km, obeležen je krater prečnika 9km koji se jasno raspoznaje na 360x. Dole je Mesec na malom uvećanju koji je zahvaljujući istom mogao da bude stackiran, premda sam ga u originalu slikao dosta tamno pa je posle bilo teško to opeglati a ne izgubiti detalje.Naravno da ovo nije nešto čime ću se ponositi sutradan ali ipak su to počeci. ;D Moram da priznam da stvar koja mnooogo olakšava slikanje Meseca je microstage, ko nema eos ovo je za preporuku!

cola

April 07, 2009, 12:20:31 am #29 Last Edit: April 07, 2009, 12:25:54 am by cola
Hvala...
Moja zgrada nema ravan krov tako da se gore ne moze otici s teleskopom.Da je ravan bilo bi mnogo drugacije,verovatno bih vec imao neki teleskop,ali sam skapirao da je ipak greota da dam pare za teleskop i da imam ograniceno vidno polje od strane prozor,strana na koju mi  terasa stana gleda je prepuna LP-a :( .Ovo sam slikao s prozora svoje sobe :) .Sad ne znam da li bi neko obradjivanje pomoglo,siguro bih se barem otatasio one bele mrlje :)
Jel ima negde da se skine registax,ili nesto sto se skida dzabe,ja sma trazio ali nisam nista nasao :( ??
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com