• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Maraton za 2009 god, 21. marta

Started by amerr, January 10, 2009, 11:07:51 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

sale11472

Upravo tako! A ne bismo želeli da upadamo u oči onima koji bi da spreče slobodu na mreži u razmeni ovakvih informacija ;)

BTW on topic izgleda da ću uspeti da se pojavim na MM zadnja informacija je da će put biti taman toliko pomeren da ću se vratiti pre maratona ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac

Kakve su šanse da se pomeri termin maratona u zavisnosti od vremenskih (ne)prilika? Na 5 dana od maratona ćemo tu i tamo znati kakvo će vreme biti. Koliko je 21. zakovan? Verujem da svima treba zbog rasporeda, dežurstava i sl.

Sasa

Jako je nezahvalno praviti odlaganja. Korisni efekti su po pravilu mali, a štete velike.

2. Evo dva interesantna članka za one koji misle da nisu spremni za takmičenje:

http://www.astronomija.co.rs/mesije/285-mali-mesijeov-maraton.html
http://www.astronomija.co.rs/mesije/284-mesijeov-maraton-vodi.html

sale11472

Odlično napisano samo ko misli a se takmiči sa dvogledom neka napravi nekakav stalak (može i paralelogram nije teško čak i ja sam napravio dva koja su radili ;) )....

Inače vidim da je kao inspriacija poslužila lista sa ove stranice

Nego kad smo već kod linkova vezanih za MM  evo i mojih par priloga ;)

TUMOL

SEDS-ova stranica posvećena M-objektima prepuna linkova a tu je i čuvena slika sa fotkama svih objekata ...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Maraton moze da se odlozi za mesec dana pod uslovom da na Fruskoj gori bude snega do kolena ili da najavljuju temperature nize od -20 stepeni.
Svake godine, skoro svake, vreme ne bude bas idealno, jer se to vidi po rezultatima. Nismo mi toliko losi da ne mozemo da nadjemo vise od 50-60 objekata, a moze da se nadje stotinjak, vec pola vremena bude u oblacima...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

GENESIS

Hteo sam da predložim za slučaj da se navuku oblaci:
Da bude spremno neko predavanje, prezentacija knjige, projekcija filma, prodaja ili razmena opreme, knjiga, postera, časopisa i slično
čisto da nam prođe vreme dok je pauza.

Yagodinac

Takmičenje u brzom sklapanju i rasklapanju te useveravanju ;D

mravic

Da, da predavanje i filmovi se podrazumevaju i za one koji se ne takmice...i ako bude vedro.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Sasa

Pa predavanja su najavljena. Hmm, možda se to još ne vidi kako treba na sajtu. Evo novih članaka http://www.astronomija.co.rs/mesije.html koji još nisu na naslovnoj strani jer nije sve gotovo. Biće valda sutra.

Sasa

U AM je postavljeno dosta novih i starih članaka o Maratonu. Ima tu i obaveštenja, preporuka, sugestija, karti, raznih podataka itd. Ako još nešto fali javite pa da ubacimo.
(naravno, biće još novih informacija)

Yagodinac

Trebalo bi da bude koliko-toliko dobro vreme, uzimajući u obzir da ove mesečne prognoze obično kasne po koji dan ::)
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/novisad.php

GENESIS

Pitanje za organizatore MM 2009.

Treba li da se dođe ranije na Frušku Goru ako treba nešto da se pomogne ?

Ja sam na raspolaganju.

Sasa

Lepo od tebe. Koča ima neke sjajne ideje i zapravo on treba da javi da li mu je potrebna pomoć za realizaciju. A možda će i sudijama dobro doći neka pomoć u toku takmičenja. Dakle, neko će ti već javiti.

kocha

Izviđači stižu pre podne i podižu veliki šator koji će služiti za okupljanja na livadi, kafenisanja i sklonište takmičarima u slučaju lošeg i oblačnog vremena. Na raspolaganju je plinska kuhinja... ma ima još...
Ko želi može doći jer je letenka prelepa i preko dana.

biberce011

Kad mora da se  dodje da bi se prijavio za takmicenje (koji dan i u koje vreme) :/