• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Šahovski turnir u Pančevu 31.1.2009.

Started by GENESIS, January 30, 2009, 09:00:00 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GENESIS

Pančevo je poslednjih godina centar šahovskih zbivanja, jer je bilo domaćin nekoliko vrhunskih šahovskih događaja: Tri šampionata države u muškoj i ženskoj konkurenciji, tri velika velemajstorska turnira, više ekipnih takmičenja, tri otvorena prvenstva pokrajine za šahistkinje, veliki vikend turnir posvećen 85. rođendanu legende šaha Svetozara Gligorića i mnogih drugih. Ove subote, 31.januara, Pančevo će biti domaćin još jednog izuzetnog šahovskog događaja. U pitanju je Veliki međunarodni pozivni vikend turnir "Sećanje na Bobi Fišera - kralja šaha".
Idejni tvorac ovog kao i većine velikih turnira u Srbiji je naravno naš sugrađanin Miladin Mitrović, međunarodni šahovski organizator. Mitrović je sa svojim saradnicima uspeo da okupi najbolje srpske šahiste i šahistkinje na jednom mestu, a uz njih i šahiste iz zemalja okruženja.
- Nije mrtav onaj ko je umro, već onaj koji je zaboravljen - podseća direktor turnira Miladin Mitrović.  Naravno, Fišer kao najveći šahista svih vremena neće biti zaboravljen organizovali mi ovaj turnir ili ne, ali smo osetili potrebu da se odužimo čoveku koji je voleo ovu zemlju. Potrudićemo se da pokažemo još jednom da se od šahovske manifestacije može napraviti sportska, kulturna i svečana priredba - istakao je Mitrović.
Na turniru će učestovati 80 šahista i šahistkinja, najbolje ono što Srbija ima. Biće tu i legendi našeg i svetskog šaha, poput Svezozara Gligorića, Aleksandra Matanovića, Bore Ivkova, Vere Nedeljković i mnogih drugih. Tempo igre je 15 minuta po igraču, igraće se 9. kola po švajcarskom sistemu. Pokrovitelj turnira je Grad Pančevo, a zahvaljujući velikom broju sponzora, među kojima je i Banka Inteza kao generalni sponzor, obezbeđen je bogat nagradni fond. Početak turnira zakazan je za 12 časova, u Domu Vojske u Pančevu.