• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Šta radite kad je vreme oblačno?

Started by Yagodinac, February 04, 2009, 06:29:46 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Dakle, šta radite kad je vreme oblačno? Verovatno je neka sirotinja kupila dobsona i upropašteno je vreme u zemljama regiona bar mesec dana ::)
Zato je lepo baviti se astrofografijom pre svega jer imaš gomilu fotosa uvek spremnih za (mukotrpnu) obradu. Sem toga treba znati i kad će ovo vreme da se smiluje... http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/naslovna.php naši i nisu tako loši, obično pogađaju.
Ko ima Symbian na nokii npr. može da ode na http://www.weather2umbrella.com/weather_mob_srb.html i tamo uzme fino (i besplatno!) parče softvera koje je možda i korisnije. Ja ga koristim isključivo i ništa drugo, pogotovu jer daje gomilu parametara i to u koracima od 6 sati.


Kizza

Ja skoknem na WWT i nikako da obiđem ceo Svemir  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Yagodinac

Dobri ste. Meni pada na pamet da uzmem tannjir od satelitske i da pravim radioteleskop. Video sam neke heroje koji su pokupovali gomilu risivera i kojekakvih drangulija baš zbog tih oblaka 8)

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Konačno vedrooooooooo!  ;D :D :o
Večeras sam rešio da iskoristim vreme za posmatranje mada me je Mesec prilično frustrirao. M31 sam našao ali sam se zainatio oko M33 koja je teška i kad nema Meseca. Centrirao sam joj jezgro po rasporedu zvezda u vidnom polju ali se jezgro nije videlo (nema veze, video sam je ionako samo kad je izuzetno mračno). Ohrabren nalaženjem M77 iznervirao sam se oko šrafa na deklinaciji koji ispada pa sam ostatak vremena EQ koristio kao dobson, sa sve odvijenim šrafovima - eto šta je ljubav prema prirodi...
Nakon povratka iz grada rešim da pogledam Saturn koji je iz sekunde u sekund bio sve gori. Shvatim da se atmosfera pogoršava iako su cirusi tek na horizontu, tako da prelazim na Coma/Virgo i tu nalazim prvo M86 i M84 a posle je bilo vremena za ukupno 8 galaksija dok me cirusi nisu napali. Sve u svemu sat vremena, ne znam sve pozicije napamet pa stalno trčim do kompa ali valjda ću nekad i da odštampam karte.
Kamo sreće da je stalno ovako vedro. Hteo sam samo da pogledam još i C2007 Lulin ali đavola. Nema veze, kako je bilo zadnjih mesec dana ovo je premija.

amerr

Sinoc je u Novom Pazaru bilo vrlo vedro mogao se videti mesec .M42 Jupiter Saturn ....M31 M33......

Yagodinac

Da je sreća da se bavim fotografijom, sad bi obrađivao slike. To je baš dobro: jedan dan slikaš nekim lošim aparatom i onda mesec dana se trudiš to da obradiš ;D