• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pomoc oko kupovine opreme?

Started by LynX, February 14, 2009, 09:20:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

LynX

Cao svima,
potrebna mi je pomoc oko kupovine opreme. Nemam nikakvog iskustva sa ovakvom vrstom opreme.
Bavim se, izmedju ostalog, wireless-om i potrebna mi je oprema sa kojom cu moci da utvrdim, na udaljenostima vecim od 10km, da li se dve lokacije medjusobno vide. Sta mi preporucujete, neki dvogled, teleskop ili nesto trece. Gledao sam malo po netu i spotting scopes mi se cine kao prava stvar za tako nesto. Sta vi mislite i gde ovakva oprema moze da se kupi kod nas?

Hvala na pomoci.  :)

Yagodinac

Moje skromno mišljenje (nisam verovao da ću ovo preporučivati) je da uzmeš neki Optisan. Jeftini su, za astronomiju skoro neupotrebljivi ali daju velika povećanja za male pare. Mogu danju da fokusiraju do 200x, za više uzmi neki Maksutov ili Schmit Cassegrain koji bez problema idu više. Montaža alt-azimut.
Nemoj da pokušavaš sa dvogledima ili spoting scopeovima, mala uvećanja na 10 km gde nišaniš npr kroz granje ili kablove ti ništa ne znače.
Njutnove teleskope (sa ogledalom) nije preporučljivo upotrebljavati, što zbog montaže što zbog činjenice da zemaljske poslove bolje ili isto odrađuju jeftinije sprave.

cola

Pa Optisan ima lose montaza,sto bi se reklo igraju :) ,ja mislim da ne treba kupovati po knjizarama... Nek ode kod Janka(mislim da je negde na forumu rekao da ima neki mali jeftii teleskop na prodaju,ali se ne secam detalja) ili Lajosa( www.teleskop.rs )
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Za ozbiljniji teleskop Janko i Janoš mogu sve da nabave, ali onda samo refraktor. Npr 100mm sa plosl okularima i barlow 2 ili 2.5x, bolje je da on bude apohromat. I danju se vidi hromatska aberacija na velikim uvećanjima, npr čitati sa bandere natpis na 4km...
Ako si Spartanac u duši i želiš da po svaku cenu prođeš jeftino onda Optisan premda jeste da imaju montaže neupotrebljive i na najmanjem vetru.

LynX

Spreman sam da izdvojim 300-400e, 400 ako je bas izmedju 300 i 400 neka velika (osetna) razlika u kvalitetu. Sta moze da se kupi u tom opsegu cena?

Ljubo

Wireless,

Moraš nam dati malo više podataka šta sve tačno hoćeš da vidiš, sa kojom rezolucijom, kolikim vidnim poljem i kvalitetom (kontrastom) slike. Dakle, šta bi to sve želio da posmatraš ovom spravom? Od brda do brda samo, ili bi još nešto?

Inače, može se uzeti solidna spravica za te pare....

sale11472

Pa ovako:
Prvo nisam siguran šta očekuješ da vidiš na 10 km velik aje to daljina pogotovo kad se gleda korz gradski smog, izmaglicu i slično....
Drugo nisam siguran koliko su amiči prizme efikasne na velikim povećanjima a ako kupuješ bilo kakav teleskop ista ti je potrebna...

Ako bih se opredeljivao za spoting scope gledao bih TS Voyager maksutova 15-75x70mm Janko ga je imao povoljno.....  ako ti povećanje od 75 puta nije dovoljno onda traži nekog maksutova od 102 mm pa uz amiči prizmu imaš uspravnu sliku a uz okulare koji obično idu uz takvu spravu i barlow imaš i pristojna povećanja mada i verzija od 90 mm bi mogla da ti odradi posao.... refraktore bih lično zaobišao mislim da su suviš glomazni za to što tebi treba...

Da skratim lično bih izabrao pomenuti TS Voyager uz adapter za klsične 1.25" okulare i ostatak para uložio u neki dobar fotostativ (za veća povećanja to to je najbitnije) dobio bi kompaktan setup koji bi po potrebi mogao da proširiš nekim okularom za ekstra veliko povećanje....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Ljubo

Sale,

Maksutov na 10 km? Pa može, ali tek će nazirati siluete na 75 puta. Uz to FOV je na tom uvećanju sigurno mali. Još correct image prizma... Pa eto, jedino mu je prednost kompaktnost i solidna konstrukcija.

Ali ako hoće više detalja i oštrinu, trebaće mu refraktor i to dužeg fokusa. E sad, druga je stvar što tako gubi na kompaktnosti.

10 km, nije to malo; još ako se hoće vidjeti više... hmmm.
Ali, "Wireless" ne piše koliko bi on da vidi na 10 km... Za optičku vidljivost samo, dovoljan mu je i malo jači dvogled na stativu (najmanje 15x uvećanja).

LynX

@Ljubo

Wireless, povezivanje dve tacke wireless tehnolgijom, direktnim linkovima. Da bi se te dve tacke povezale potrebna je opticka vidljivost medju njima, znaci da ih nista ne zaklanja. Evo primera jednog, zasto mi je potrebno nesto za posmatranje.

Ovo je fotka iz Ripnja, gleda prema Banjici, vidi se VMA. Na nekih 400m od VMA se nalazi 5 ogromnih solitera, koji se na fotki nadziru ali nisam u potpunosti siguran da su to oni. Smatram da bi sa nekom boljom opremom mogao to da utvrdim. Ova fotka je napravljena sa fotoaparatom od 5 megapiksela i optickim zumom 10x. Duzina ovog linka je 13.6km.

U martu idem u Obrenovac da izvidim mesto na kome ce biti link ka NBG. Duzina ovog linka, ukoliko postoji opticka vidljivost, ce biti 20km. Da li cu moci, ako uzmemo u obzir da taj dan uslovi vidljivosti budu dobri da vidim visoke solitere na NBG sa opremom koju mi preporucujete? Znam da sam komplikovan ali nemam nikakvog iskustva sa ovim.

EDIT: I bitna stvar je da ta oprema ne bude neka koju moram prvo pola sata da sastavljam da bi je upotrebio, pa isto toliko posle rastavljam i pakujem. Nego nesto ne suvise komplikovano, da moze za 5min da se montira i koristi. :)

Ljubo

LynX,

Ok, sad je malo jasnije za šta sve treba da ti služi taj scope. Ako je samo vidljivost većih objekata (npr. zgrada, kuća i sl.) u pitanju, onda će ti ovaj TS Voyager što ti Sale preporučuje raditi solidno, mada za 20 km ipak preporuka je onaj na linku ispod Voyagera (Sky-Watcher Maksutov 80/1000mm). Tu još uzmi dva Skywatcher wide okulara - jedan od 20 mm (uvećanja 50x) i jedan od 10 mm (uvećanja 100x), te jedan solidan foto-stativ.

Suma sumaris - oko 300 evra treba to da izadje. A ako uzmeš TS Voyager - oko 200 evra (sa foto-stativom). Biraj foto-stativ koji ima jednostavno azimutalno pomjeranje (tj. da ne uzmeš neki komplikovani koji će ti otežati okretanje po azimutu i visini).

Teleskop možeš poručiti kod Lajoša u Teleskop Centru, samo mu pošalješ link koji imaš ovdje i sačekaš da mu to stigne, pa ti pošalje on to City-Express-om ili već kako se dogovorite. Kod njega možeš, mislim, poručiti i odgovarajući foto-stativ.

Ljubo

February 15, 2009, 11:33:02 am #10 Last Edit: February 15, 2009, 11:45:17 am by Ljubo
BTW, kako misliš da ostvariš optičku vidljivost iz Obrenovca na NBG, kada su približno iste nadmorske visine ???

Mislim, i ako se popneš na neku jako visoku zgradu, opet ćeš imati dosta smoga i prepreka od jednog do drugog mjesta na toj udaljenosti. Osim ako ti meta nije dimljak termoelektrane? Ali, ako jeste, da li je to optička vidljivost (dovoljna za ostvariti wireless na nižim visinama?)

LynX

To je nesto u industrijskoj zoni Obrenovca, sve ravno, a covek je spreman da digne skelu visine 20ak metara za te potrebe. Hvala na savetima, sacu malo da pogledam vise o njima po netu pa da se odlucim. Ako neko ima jos neki predlog nek kaze.
E da, jel znate neki dobar sajt sa mapama predela Srbije, bas tako sa tim nadmorskim visinama, brdima, planinama i tako to, ne znam kako se to zove :) ?

sale11472

Quote from: Ljubo on February 15, 2009, 11:31:56 am

Suma sumaris - oko 300 evra treba to da izadje. A ako uzmeš TS Voyager - oko 200 evra (sa foto-stativom). Biraj foto-stativ koji ima jednostavno azimutalno pomjeranje (tj. da ne uzmeš neki komplikovani koji će ti otežati okretanje po azimutu i visini).

Pazi, ja tog Voyagera i preporučujem zato što je mali i kompaktan pa niti traži posebno glomazan stativ niti pretstavlja velik teret ako moraš negde da se pentraš (još za takve varijante dokupiš mali stalak za pričvršćivanje na npr prozor od kola) ....
U stvari za te potrebe bi po meni najbolje rešenje bio Celestron C5 ali nisam siguran ni koliko probija budžet ni koliko ga je lako nabaviti kod nas.....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Ima odlican stativ za 2000dinara, stoni, ima fino podesavanje visine i odlican za te pare...A Vojadzer je sada malo modifikovan tj. redizajniran ali kosta oko 120-130e...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

LynX

Dakle, u vezi ovog Voyager-a da se obratim Lajosu u Teleskop centru? Jel to ovo - http://teleskop.rs/