• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
October 03, 2023, 01:55:57 pm

Earth Hour

Started by IbanezRG, March 16, 2009, 12:30:09 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

IbanezRG

Preko 930 gradova u 80 zemalja će učestvovati u akciji "Sat za našu planetu", a i vi možete učestvovati u najvećoj svetskoj kampanji protiv globalnog zagrevanja...

Navikli smo da ostajemo bez struje, pa nam neće biti teško da 28. marta, od 20:30 do 21:30 časova ugasimo svetla. Akcija "Sat za našu planetu" ove godine uključuje i gradove Beograd, Subotica, Novi Sad i Niš, koji se tako po prvi put pridružuju stotinama svetskih gradova u ovoj akciji.

U obaveštenju stoji: "Kao građani države koja pripada najvećim evropskim zagađivačima ugljen-dioksidom sa duplo većom potrošnjom električne energije od neophodne, vreme je da pokažemo koliko nam je stalo do naše životne okoline i kako zaista želimo da sačuvamo biljni i životnjski život naše dragocene planete. Sačuvajmo Zemlju za zdravu budućnost.

Najuticajniji faktor globalnog otopljavanja je emisija ugljen-dioksida iz termo elektrana i kontrolisana potrošnja električne energije može drastično uticati da se globalno otopljavanje održi na već kritičnom nivou.

Pridružite nam se u akciji "Sat za našu planetu 2009", ugasite svoja svetla u subotu, 28. marta u 20:30."


Više informacija na http://www.earthhour.org/srbija
FB grupa: http://www.facebook.com/group.php?gid=53670524482


Preuzeto sa Foruma Svet Kompjutera.
You do not really understand something unless you can explain it to your grandmother.

Kizza

Najzad nešto konkretno!Pridružujem se akciji  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Igor

Živim u malom gradiću u Bačkoj (Srbobran), gde je, uoči prethodnih izbora, na svaku banderu postavljeno žuto ulično osvetljenje. Kažu da takvo osvetljenje manje troši, međutim, noću su ulice osvetljene kao po danu, a naše malo mesto izgleda veoma urbano, na opštu radost ubogog stanovništva. Naravno, shvatate da se zvezde jedva naziru kroz takvo svetlosno zagađenje, upotreba teleskopa je iluzorna, a nove generacije naših klinaca nikad neće čestito ni videti tamno nebo, sem sa kakvog salaša  u dubinama atara.
Voleo bih kada bi se i ovde sprovela ta akcija.Kizza

Čime si slikao?Ova prva fotka ti je super!
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Igor

Koristim Canon A580 PowerShot. Orion je slikan ekspozicijom od 15 sekundi, ISO 400,  a druga predstavlja kobinaciju uličnog osvetljenja, prvog snega i preekponiranosti...
Na ovoj je u kadru i ulično osvetljenje.Yagodinac

Prilično si me obradovao ovim slikama, ja imam A560 sa isto bednih 15 sec i Orionovu maglinu kroz teleskop je bilo moguće tako jadno uslikati da se adaptiranim okom vidi sto puta više detalja. Umesto da ga bacim sad mogu da slikam sazvežđa. ;D

stameni

M42 sa prve slike je lepo ispao. Druga fotografija je, što bi se reklo, umetnička :) A treća je kao npr. neka novogodišnja  (papirnata) razglednica :)

Igor

Da, na ovoj trećoj nedostaju samo veverice na borovima...

r2d2


Igor

Ugasimo večeras svetla!

GENESIS

Grad Pančevo se i zvanično uključuje u ovu akciju.

sale11472

He uključio se zvanično i Beograd ali nešto nisam primetio da je bilo isključenja svetla....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

bear

Quoteu Beogradu su isključena svetla zgrade Starog dvora, na Hramu svetog Save, Kalemegdanskoj tvrdjavi, Kuli Nebojši, Crkvi svetog Marka, Ruskoj crkvi, Etnografskom muzeju, kao i na Brankovom mostu, Novom železničkom i Starom savskom mostu.

Kizza

Kod mene (na granici Novog Beograda i Zemuna)kao da je bilo pojačano osvetljenje!A da je samo malo više dobre volje....... :-[
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

GENESIS

Važno je da je krenulo. :)