• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

U vezi teorije Velikog Praska, fundamentalno pitanje

Started by Pierre_Abelard, November 23, 2008, 03:27:27 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ljubo

Pa to što si opisao i jeste teorija inflacije. Ne šire se sami objekti - njih drži gravitacija. Ali se oni medjusobno udaljavaju u toku vremena (crveni pomak). To se zove širenje svemira, a ne kako si ti napisao: "Svemir ne moze da se širi". To što ti širenje pripisuješ prostoru, a ne materiji je relativan pojam, jer fizičko polje je (ovim si to dokazao) oblik materije i to onaj koji se širi zajedno sa prostorom. Polje se širi, a ne fizička tijela.

Izvini, nema pljuvanja. Doduše jedan moderator "kosmolog" me je bukvalno naterao na to nekim svojim bombastičnim naučnim izjavama, ali srećom, stavio me je za (sebi) nevidljivog ;) .

r2d2

Jest` samo polje ne moze da se siri van materije, kolko ja predpostavljam.
Evo sta me zbunjuje.
Prostorno-vremenski kontinum ne moze ici van ivice 50 cm kocke jer gubi svoj smisao, tacnije moze postojati samo u uniji energije i materije, van njih se gubi smisao prostora i vremena. Sirenje Kontinuma na 51 cm se ne dogadja jer prosto tamo nema materije ni energije. On se moze jedino siriti (skupljati) u samoj materiji.  I zato sam ja ustvrdio da se Svemir ne siri vec Kontinum se skuplja, a mi merimo veca rastojanja i protok vremena kao posledicu.
Ima li ovo uopste logike pitam se, a s druge strane sve mi izgleda da je upravo takvo.

Ljubo

Dogadjaj ima četiri koordinate: 3 prostorne i jednu vremensku. Kada se širi prostor, povećava se i vrijeme (zato živimo u "našoj" streli vremena). Svemir se od svog postanka širi, ne vidim kako bi to ograničio nekom konačnom zapreminom.
Još gore po ovaj tvoj prikaz je ovo otkriveno ubrzano širenje svemira - tek tu nema mjesta uporištu da je svemir materijalno ograničen. Jer, kako bi se svemir ubrzano širio kada ne bi imao ono što ga tako širi - a to je po svoj prilici pomenuta tamna energija. I ona se mora prostirati van tvojih 50 cm, ako znamo da je širenje ubrzano. Kako nešto, po tebi, može ubrzano da se širi u ograničenom svemiru?
Vjerovatno da je ovaj tvoj prikaz posljedica toga da ne sagledavamo šta može nastupiti kada se predje granica mjerljivog svemira. Tu se, izgleda, dešava slično kao i sa singularitetom. O tome ti je Sale već pisao - tamo prestaju važiti fizički zakoni onako kako ih mi primjenjujemo, te stoga ni ne možemo dati konzistentnu sliku te "granice". To, naravno, ne znači da ona uistinu ne može postojati. Naprotiv....

Kizza

Slažem se da za sada ne možemo znati ili videti kraj Svemira već smatramo da je granica Kvazar,Galaksija....
Što se tiče  "granica merljivog Svemira" ona se pomera sa jačim teleskopom  ;)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2

QuoteI ona se mora prostirati van tvojih 50 cm, ako znamo da je širenje ubrzano. Kako nešto, po tebi, može ubrzano da se širi u ograničenom svemiru?


Jednostavno kontinum se siri i to se dogadja ubrzano. Ogranicenje postoji u ukupnoj kolicini materije i enrgije, ali ne i u kolicini kilometara i sati koje niko ne sprecava da rastu unutar kocke.
U nekom drugom slucaju morali bi stalno da "upumpavamo" energiju i materiju, s nekog drugog mesta (van kocke). istina postoje i takvi kosmoloski predlozi (multidimenzionalnikosmosi ili tako nesto), ali su mozda previse slobodni.

Pitam se odakle nova dodatna velika kolicina enrgije i materije svemiru da bi se ubrzano sirio??
Kocka ostaje kocka, a to ne mora vaziti za kontinum. Nekako mi se cini da i opsta i posebna relatvnost  barem dozovljava ovaj scenarijo?

U tom slucaju kontinum postaje imaginarna "sila" oblikovanja, nudi se resenje nacina razdvajanja jedinstvene sile u cetri sile (sve cetri u formulama imaju zavisnost rastojanja i vremena (sireceg? kontinuma)).

I ovde se zaustavljam zbog mog apsolutno skromnog znanja materije.Jbg :( I kako sad u to uklopiti drugi zakon termodinamike??? (Mozda je on direktna posledica sireceg kontinuma).

Ja i dalje ne umem da pojmim sirenje prostora i vremena van same materilije i energije iz onoga sto si napisao, a voleo bih to ukapiram.


Ljubo

Pa ovo što si ti napisao, da se širi prostor a ne materija je suština tvoje teorije, zar ne?
Ono što nije novo, je Standardni model, koji sam opisao, a odnosi se na širenje materije u sprezi s kontinuum-vremenom, a koji ti želiš da osporiš tvrdeći da se Svemir ne širi (ili makar ne samo njegova krajnja granica).
Nadam se da se pratimo? Ne vidim kako bi drugačije imao svemir u kome sve bježi jedno od drugog, a da pri tome imaš konačnu granicu svemira (da li ti to pokušavaš objasniti odvajanjem prostor-vremena od materije ili... ma ne vidim kako bi to još moglo da se uklopi u tvoju sliku?)

r2d2

Da to bi bila ideja otprilike. Mada ne u bukvalnom smislu jer jedno bez drugog ne moze postojati cak stavise jedno je posledica postojanja drugoga.Vise puta sam cuo i procitao da se kontinum moze siriti brze od svetlosti u teoriji.