• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nerotirajuce zvezde

Started by r2d2, April 12, 2009, 12:24:34 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

r2d2

Da li postoje nerotirajuce zvezde?
Zvuci mi nelogicno, ali citajuci jednu knjigu misaoni eksperiment upravo pocinje od ove recenice. Za sam sadrzaj teksta koji citam,a koji objasnjava neke pojave na neutronskoj zvezdi je nebitno da li u realnosti postoji ili ne vec je prosto uzet najjednostavniji model. A mene opet intresuje da li zaista postoji, a ako postoji koje joj je ime (ili imena ako ih ima vise)

Yagodinac

Interessantno. Koliko ja znam ne postoji nebesko telo koje ne rotira, makar sporo (kao npr Merkur ili Venera) ali ja bih tu stavio dva podpitanja:
- Koliki je uticaj prvobitne akumulacije udara asteroida u ranoj fazi Sunčevog sistema na rotaciju? Veliki ili isključiv (drugim rečima da li bi planete rotirale da se međusobno nisu sudarale)?
- Kod kvazara koji rotiraju npr 80% od c centrifugalna sila je značajna. Da li je to protivteža gravitacionom kolapsu? Na većim brzinama ovo postaje značajno.

r2d2

April 13, 2009, 08:49:50 am #2 Last Edit: April 13, 2009, 09:06:18 am by r2d2
Ja najdoh jedno u opisu koje ne rotira. Doduse u pitanju su cele galaksije, al` nema veze.
Elipticne galaksije ne rotiraju (pa je nekada problem da se odredi njihova  masa)

Ako zanemarimo ovaj izuzetak ispade da svaka zvezda bi trebalo da rotira ako ima pravilnu sferu? Naravno nemam pojma samo pitam? Rotacija je izgleda uobicajena odlika materije i svemira (I relativistickog i kvantnog). Ima tu nesto izgleda nedorecenog (u mojoj glavi) i kopka me zasto je tako?
Da li komete imaju rotaciju? Za metrore znam da neki imaju a neki nemaju?

Ej ovo za kvazare mi deluje kao jako dobra opaska. A bogami i logicna. Na stranu to sto se istrazivacima kvazara  cinilo da se u Dzetu oblak cestica siri brze od c.

goranm

Po teoriji svaka zvezda rotira, mada teorije su tu da se ruse, zar ne. :)
Evo malo stiva o rotaciji zvezda.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_rotation