• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Uredjaj za pozicioniranje teleskopa

Started by Methatronic, April 24, 2009, 01:46:48 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Methatronic

Dakle, verovatno sam na pravom mestu. Treba da uradim projekat iz predmeta senzori i aktuatori. Trenutna namera je da uz pomoc holovih senzora (senzori jacine struje, ali i linearnog i uganog pomeranja, zasnovanih na holovom efektu u poluprovodnicima) ostvarim neko merenje i aktuaciju. Samo cega?

Jedna od ideja je da se napravi uredjaj za pozicioniranje teleskopa, pa mozda i pracenje objekta. Medjutim, iskreno ja ne znam prakticno nista o toj oblasti, pa mi treba pomoc. Koji uglovi, kako, sta se krece, gde se krece. Ok, znam da nebo rotira oko severnjace, bar prividno.

mravic

Za to sto ti treba mozda je jednostavnije da prikazes pozicioniranje antene, npr. radioamaterske usmerene...zato sto pozicioniranje teleskopa ide malo drugacije i mnooogo preciznije...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Methatronic

Predomislio sam se u medjuvremenu. Radicu model nekog rovera. Imam motore, kao i nacrte za sasiju. Da imam i budzet NASA-e mogao bih napraviti rover domace proizvodnje.

No tema me i dalje zanima...
BTW Holovi senzori mogu da daju oko 0.022 stepena otklona za prosecne potrebe, mada bih mogao isterati i vecu preciznost iz njih. Pitanje je samo koliko je potrebno.

Yagodinac

Quote from: Methatronic on May 05, 2009, 04:05:49 pm

BTW Holovi senzori mogu da daju oko 0.022 stepena otklona za prosecne potrebe, mada bih mogao isterati i vecu preciznost iz njih. Pitanje je samo koliko je potrebno.


To ti je dva prečnika Jupitera kad je najbliži Zemlji. U principu bi to moglo za GoTo (samo da nađe objekat) ali je 100% nedovoljno za astrofotografiju. Ako te to toliko zanima da praviš za svoju dušu montažu onda OK, svaka čast. Za slikanje je bolje pljunuti 1500eur i kupiti kinesku eq6 montažu koja je neverovatno preciznija.

sale11472

Quote from: Yagodinac on May 05, 2009, 11:33:10 pm
Za slikanje je bolje pljunuti 1500eur i kupiti kinesku eq6 montažu koja je neverovatno preciznija.


Eh pa čovek lepo napisao da mu je to potrebno za projekat verovatno za neku školu ili slično... dakle ne za astrofotografiju .... a uostalom već je  odustao od prvobitnog plana i da sad razmišlja o modelu rovera o čemu bi možda mogao da pogleda u M111 e-časopisu ....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Methatronic

Quote from: Yagodinac on May 05, 2009, 11:33:10 pm
To ti je dva prečnika Jupitera kad je najbliži Zemlji. U principu bi to moglo za GoTo (samo da nađe objekat) ali je 100% nedovoljno za astrofotografiju.


Dobro, nesto smo saznali.... DA li bi neko mogao da se potrudi pa da mi ponudi neke konkretnije podatke. 0.022 stepena je orjentaciona vrednost rezoluicije AD konvertora u okviru samog senzora pri nekom prosecnom naponu napajanja.

Maksimum koji moze da se izvuce iz Melexis MLX90316 senzora je 0.005 stepeni pri sporom okretanju oko ose. Mada se mora uzeti u obzir temperatura, sum, deformacije u linijama magnetskog polja i jos dosta toga. Recimo da mogla ispasti neka GoTo varijanta ali nista preciznije.


Sto se rovera tice, imam poprilicno materijala na tu temu... I to ozbiljnog materijala. Verovatno bih mogao da napisem koju rec na tu temu...

Yagodinac

May 07, 2009, 01:41:02 pm #6 Last Edit: May 07, 2009, 01:48:09 pm by Yagodinac
Ako bi pravio GoTo varijantu onda možeš da praviš ekvatorijal, malo je teže u kućnoj radinosti ali sama elektronika i moduli su prostiji. Ako hoćeš alt/azimut montažu ona se lakše pravi premda bi za goto bilo dosta komplikovanije (i nepreciznije) da to bude goto. Komercijalna rešenja su nešto drugo; Meade recimo voli alt/az goto ali to nije za astrofoto sem malo po planetama i Mesecu.
Pravi ti burazeru šta god, i svaka ti čast. Ja se ne bih usudio jer 1001 problem treba da rešim oko toga. Npr eprom moduli su za mene kao za moju babu nuklearna hemija, premda imam ortaka koji se s tim zezao i tvrdi da je prostije od bejzika na C64.
Ortak kaže da bi najbolje sve to išlo da se napiše u C pa preko laptopa u montažu.
Quote from: Methatronic on May 07, 2009, 11:44:32 am

Maksimum koji moze da se izvuce iz Melexis MLX90316 senzora je 0.005 stepeni


Ovo što si naveo je 2.5-3 prečnika Urana. Koliko razumem ti hoćeš samo da pozicioniraš teleskop; ne i da pratiš objekat. U tom slučaju ovo i nije loše. I najskuplje montaže ponekad promaše objekat za malo.

sale11472

Quote from: Methatronic on May 07, 2009, 11:44:32 am
Sto se rovera tice, imam poprilicno materijala na tu temu... I to ozbiljnog materijala. Verovatno bih mogao da napisem koju rec na tu temu...


Ej pa ako si ušao u tu problematiku javi se npr Marinu i/ili Slavku i poseti sajt www.astronautika.com slobodno se uključi u projekat tako se najbolje uči  ;)

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Methatronic

May 12, 2009, 03:57:58 pm #8 Last Edit: May 12, 2009, 04:09:43 pm by Methatronic
Quote from: Yagodinac on May 07, 2009, 01:41:02 pm
imam ortaka koji se s tim zezao i tvrdi da je prostije od bejzika na C64.
Ortak kaže da bi najbolje sve to išlo da se napiše u C pa preko laptopa u montažu.


C za 8051 mikrokontrolore je relativno lagan. Za to se uopste ne brinem... Kad se sastavi upravljacka elektronika, programiranje je dan-dva posla.

Sada sam pogledao www.astronautika.com

Lepi i ambiciozni projekti, ali bojim se previse ambiciozni. Samo rover bi kostao kao svetog Petra kajgana, a ostalo... Ne smem ni da zamislim. Mnogo se tu mora zaci u modernu mehaniku, npr, sto se rovera tice, u modelovanje kontaktnih sila izmedju tocka i peskovite podloge. Tu ona prica o Kulonovom trenju N=uT ne pije vodu. Napajanje takodje. A masinska vizija, generisanje putanje, optimizacija... To i da ne pominjem... Proci ce jos dosta vremena pre no sto takva masina samo ne pokrene tockove i zaputi se od tacke A do tacke B.

marino

evo da se i ja kao prozvan :) iz tima www.astronautika.com javim..

Projekt ASTRONAUTIKA je ambiciozan, istina, no stvari koje radimo i na kojima ce se raditi nisu nedostizne i nisu postavljene kao nesto sto je "lijepa zelja"

pazljivo se razmisljalo sto i kako i na koje projekte se skoncentrirati...od pocetnog tima ASTRONAUTIKA projekta, a nakon medijske promocije, javilo se dvadesetak kvalitentnih ljudi i stavilo na raspolaganje svoje znanje i rad...

da, uredjaji nisu besplatni...kada je rover vec spomenut, njegova cijena (mehanika i konstrukcija, motori i kotaci te kontroler uz racunalni centar za osnovne radnje) krece se oko 1000eura...novac za takav projekt jednog rovera s nadogradivim sustavima i mogucnostima autonomnog rada je izvjestan...modularna gradnja omogcava da se radi ono sto se i kako se moze...dio opreme ce se iskoristiti s postojecih rovera (radjeno na ljetnim radionicama cLARKe) dio ce se napraviti, dio ce se morati kupiti...
smatram kako je rijec o necemu sto se ispalti napraviti i pokazati svijetu....osobno zadovoljstvo, iskustva, znanja i dr preduvjet su da tim ASTRONAUTIKA konkurira za neki naredni Xprize i sl.

sve ima svoju cijeni, puno se stvari moze napraviti dobrom organizacijom i radom slozne ekipe..lender isto tako..balon je prakticki pred lansiranjem (dvije misije su u zavrsnici pripreme) a pikosatelit je prica o tome hocemo li i zelimo to...nakon odradjivanja rovera, balona, lendera...novac za pikosatelit ce se iznaci...

ASTRONAUTIKA je pazljivo planirana i pazljivo osmisljen upravo da bude na granici izmedju maste i ostvarenog sna...

marino
Vidulini Observatory

Methatronic

Eh pa to su onda odlicne vesti.  Cena od oko 1000e je svakako prihvatljiva. A ako su se posla prihvatili dobri strucnjaci, bice tu nesto.

Samo ce upravljanje takvom masinerijom biti pakleno tezak zadatak. Znam jer sam video koliko je tesko upravljati obicnim robotom  na tabli cije su sve karakteristike i dimenzije unapred poznate. (Mislim na robote za EUROBOT takmicenja).

Pitanje. Da li ce to biti autonomna masina ili ce se njome upravljati iz nekog komandnog centra?

marino

radni tim se sada sastoji od pocetne dvanaestorice....u petak se u zagrebu organizira sastanak prosirenog tima...racunamo da ce nam se prikljuciti jos nekoliko kljucnih ljudi, od inzenjera aeronautike, studenata strojarstva, elektronike, informatike, pilota...
tada cemo biti kompletni
u medjuvremenu prikljucila nam se i anita, koja ce voditi "media relations" (PR) tako da smo ekipirani..
obzirom na napisano, vjerojatno i tebe budemo kontaktirali za savjet i pomoc oko pojedinih stvari, ako nema nista protiv..

m
Vidulini Observatory