• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Adzine livade photo -visual star party 23.04.2009

Started by drago, April 28, 2009, 12:03:07 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

drago

Eh,milina je bila noć cetrvrtak na petak...........
Posle duzeg vremena,vedro nebo-cak moglo bi se reci pefektno kristalno!E,to se nije smelo da se propusti pa smo Boki i ja na brzaka organizovali jedan "star party" iako je sutradan radni dan za obojicu! Na session smo pozvali naseg prijatelja Prezu iz Svilajnca! Razlog vise njegovog dolaska je i njegov prvi teleskop-i to prvo pa odmah Takahashi(to Prezo majstore) TSA 102/816mm F/8!!! [/b] Sta ce covek-nije odoleo......Njemu je ovo bio i first light pod relativno tamnim nebom!
Lokacija naravno za ovakve prilike Adzine livade na obroncima Gledićkih planina(relativno niskih 575mnv).....Tamo smo stigli oko pola osam da na miru postavimo opremu i da Boki i ja malo malo detaljnije analiziramo Tak-a! Počelo je postavljanje opreme.........a onda je Preza iz jedne kutije izvadio instrument za koji bi se na prvi pogled reklo da je refraktor od 6"!!! Ogromno cudo tj cudoviste!!! Blizu jednog metra u duzini,zbog svih onih adaptera do okulara (jer Preza nema dijagonal jos uvek) Mehanicki -kako i dolikuje japancima,vrlo robustan,oversized OTA od materijala prve klase.Jedino iznenadjenje je koliko sam video samo tri bafla-medjutim sigurno da dobar kontrast obezbedjuje vrhunski Tak-ov coating na objektivu!!Dew shield je prečnika 150mm!! Fokuser,iako rack and pinion vrlo precizan,skoro isti kao na Pentax-ima...spoljasnost OTA-e je po ugledu na ruske teleskope(ona hrapavost i boja,ma kao Intes ili Tal:-)) Elem,lepota bozija....Onda smo naravno forsirali Prezu da sto pre postavi Taka na njegovu ADM Celestronovu montazu(kupljenu i istom talasu),dok smo mi postavljali našu foto masinu-Orion UK photo-newton 150/600mm na Losmandy GM8 sa autogajderom(konacno), a poneli smo i stari dobri GSO 250/1250 na EQ-6 montazi.
To je to,dakle tri teleskopa-svak' na svom polju namene da briljira:-)

Party je donekle omeo jak vetar prva dva tri sata....steta narocito za mene i Bokija koji smo to vece snimali M101.Uradili smo 15-tak 10-minutnih exp ali nam je 11 unistio vetar pa smo na kraju imali samo 4 dobre exp.za obradu(koja je u toku). Za vreme snimanja,dok je gajder obavljao svoj posao nestrpljivo smo se gurali oko Taka da vidimo sta moze!! Auhh,kakva ostrina i kontrast,neverovatno!!Preza je naizmenicno skakao od GSO-a do Taka da uporedjuje razne objekte(sto pomalo nije fer s obzirom na aperturu)! Medjutim objekti iako svetlosno ubedljivi u GSO-u, imaju neku neverovatnu ostrinu u ovom leskopu od "samo " 4"......celo vidno polje je raj za oci.Sa mojim Tele Vue 19mm Panoptic-om slika je neprikosnovena,oštro do ruba,izuzetan kontrast.....M13 je ludilo,razne galaksije sa vrhunskim kontrastom,M57 takodje,Saturn nevidjeno dobar-sateliti sitne, fine tackice jaoj!! Dosao je red i na Bokijev Uwan od 7mm da jos malo priblizi objekte(Saturn,dvojne zvezde,M13 itd)!Perfektno!!!!!!!

Malo smo lomili kicmu jer Preza nije jos kupio neki dijagonal,ali dobro-sve u svemu smo stekli uvid u ovo cudo od optike.I preza je bio prezadovoljan jer je tek to vece video pravu vrednost njegovog ljubljenog Takahashija.......javio me se sutradan i rekao da nece moci da spava dok ne kupi neki Tele Vue okular! Samo napred Prezo!!

Optički,(kao sto se i zakljucuje iz napred navedenog)dve bitne stvari su me odusevile kod ovog teleskopa-izuzetna ostrina i vrhunski kontrast,sta ces vise jel tako:-) !!!!

A da,Boki i ja smo pre ovog sessiona napravili Bahtinov masku za izoštravanje (za 150/600mm Orion)koja radi savrseno( prve dve slike dole-druga fotka je slika izostrenog teleskopa)
Eto,to je to,hteo sam samo par recenica a ispade skoro ceo review Takahashi-ja........ne zamer'te:-)......
Evo malo fotki sa sessiona,cisto da se malo "oseti" atmosfera........
Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

Yagodinac

Koliko su km te Adžine livade od KG-a i kakvo je nebo tamo?
Inače sinoć sam se vozio po Levču i našao perfektno nebo oko 10km južno od Rekovca - nigde ništa... Kragujevac, Jagodina, Paraćin i Kruševac su na po 20-40km u različitim pravcima. Šteta što nisam poneo teleskop.

drago

Adzine livade su oblast(a i seoce u odumiranju) na 20tak km jugoistocno od Kragujevca,na severnim obroncima Gledickih planina,prema Levaču...U najboljim nocima mag ide i do 5.8 a zabelezio sam i mv 6.0 pre dve godine, ali nije se vise ponovilo,a verovatno i nece zbog sve veceg LP-a od Kragujevca!
Inace u pravu si,Levač je super za astro. Mi iz Aristarha, iako smo obisli skoro celu Srbiju tj.planine po Srbiji, jedan od najboljih sessiona koji smo imali je bio pre 4 god u blizini manastira Kalenić (na odprilike 2km) i sela Prevešt, na Gledicu. Bio je 12 Septembar i tada smo gledali M42 i videli je u boji sa nasim tada dobsonom 250/1250!!! Neponovljivi od tada i M33 i M31 i mnogi drugi objekti! Pogodilo se malo i vreme....I mi planiramo da ponovo obidjemo taj kraj,kod Kelenića, uskoro........
Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

Yagodinac

Radio sam tamo i kao lekar obišao sva sela, Prevešt je OK ali je nisko. Ima jedna visoravan prema Kaludri koju sam svojevremeno snimio za party, kad nigde nema snega - tu ima. Inače i okolina Dragova je totalno LP free samo mi se ne sviđa blizina jezera, verovatno vlažnost kvari sliku na većim uvećanjima.
Ako idete uskoro na tamo javite pa da se vidimo. Pozz