• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Problemi sa EQ6

Started by hrast, May 10, 2009, 11:03:53 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hrast

Vise sam ocajan i zbilja trebam neku pomoc/teoriju

Uglavnom, imao sam onu najosnovniju verziju EQ6 montaze. Prije odprilike godinu dana sam nadogradio an EQ6 SkyScan koja je najjaca verzija (osim kontrolera, tu dolaze i novi motori). Fotografirao sam i neke dobre fotke cak i na 1200mm, kao npr. http://www.hrastro.com/M33_TriangulumGalaxy/ , http://www.hrastro.com/NGC7635_BubbleNebula/ , http://www.hrastro.com/NGC6888_CrescentNebula/ ... osim toga, vec jako dugo vremena nisam nista snimio Sad
Da ne duljim, montaza pri autogajdanju bjezi opako i da sada ne opisujem rijecima, ovdje mozete skinuti zapisnik PHDa http://www.hrastro.com/PHD.txt
Zatim vam dajem screenshot kako to vodjenje izgleda u PHDu sa njegovim postavkama, http://www.hrastro.com/PHD.JPG
I onda jos jedan screenshot kako izgleda analiza u PEAS, http://www.hrastro.com/PEAS.jpg

Jos info!
Setup je EQ6 SkyScan verzije kontrolera 3.24, C10-N (250/1200), Scope za vodjenje Maksutov 90/1200 x 0.5 reduktor + QHY5 kamera! Podaci gore su uzeti za snimanje podrucija oko Vege.

Te, probao sam vec vaditi motor i ponovo ga ucvrstiti (da se mozda jednostavno nesto nije razdrmalo).. i nije bilo vjetra, tj. zanemariv je bio. Isto tako, imam osjecaj da montaza lagano kasni sa vrtnjom po RA sto vidim kada u PEAS ukljucim opciju Trend, ono, ode malo u predznak - [arcsec]

Zatim, isprobao sam i Guidemaster. Uglavnom losije, a poslije kalibracije dobim poruku da je "Backlash veliki, preko 1arcsec"

Eto, hvala

Ljubo

Pozdrav Matija!

Slike ti izgledaju opako, a kako imam istu montažu (doduše, fabričku Skyscan verziju), taman sam se ponadao da te upitam kako da dobijem tako lijepo praćenje kao ti, kad ono izgleda imamo isti ili sličan problem.
Vjerovatno ti je poznato da kada se montaža ne može kalibrisati, praćenje ni ne može biti adekvatno - iz tog razloga ti se čini da montaža dosta bježi pri autoguiding-u. Kao i kod tebe, tako i kod mene, ali i kod Mravika, problem je izgleda taj backlash. Samo, meni LVI Standalone autoguider ne prijavljuje grešku pri kalibraciji, ali sam prinudjen da dosta mijenjam agresivnost kod Advanced settings-a, i opet nisam još zadovoljan postignutim.

E, a da probamo mi sad nešto napraviti.... Ja sam u vezi s ovim, i još jednim problemom kod EQ6 kontaktirao izvjesnog Tim Easterday-a i dobio mnogo korisnih uputstava za poboljšanje praćenja i rada ove montaže - to ti mogu poslati na PP.

Ono što prvo možeš probati je podešavanje Backlash-a u opcijama kontrolera koji imaš. Evo šta mi  je u mejlu napisao u vezi toga pomenuti Tim:

"...What you are probably seeing is the backlash setting in the hand controller. What version of firmware are you using? In one of the recent versions (3.11 I think) the backlash setting suddenly started working. It never really worked in older versions. The default setting was something really weird, and you need to change it. I tried settings like 0_00' 02" and it worked much better. You probably want to keep the setting under 0_00' 10". Try changing the setting in your hand controller and see how that works."

Ukoliko ti ovo ne pomogne, onda će svakako biti od koristi ovo što imam od njega u PDF i Word Dokumentu za mehaničko podešavanje EQ6, pa mi javi na koji mejl da ti to pustim.

Ukoliko ti sve ovo ne bude dovoljno, evo ti link na blog stranice za EQ6 dotičnog gospodina:

http://timsastroblog.blogspot.com/2007/03/my-eq6-mount-improvement-part-1.html

I, naravno, pošto je meni bio voljan da pošalje nekoliko opširnih odgovora u vezi EQ6 (a i član je EQ6 mejling liste na Yahoo), slobodno mu piši, vjerujem da će i tebi odgovoriti.

Ljubo

May 10, 2009, 01:41:27 pm #2 Last Edit: May 10, 2009, 01:52:12 pm by Ljubo
I da, primijetio sam da autoguiding teže radi kada je opterećenje veće, što znači da će joj za ovu tvoju grdosiju C10-N (250/1200) biti potrebno napraviti što idealniji balans. Isto tako i precizno usjeveravanje je bitno kod većih fokusnih dužina.

hrast

Zaboravio sam dati jedan light frame
To je 2min sa 400D; http://www.hrastro.com/tracking.jpg ... KATASTROFA!!!

Bas sam pazio da balans bude dobar... pustio sam teleskop sa otpustenim kocnicama prema vegi i nije nimalo mrdao
(naravno, za vodjenja sam ih zategnuo opet)
Inace, ista ej stvar da fotkam i kroz ED80 + mak 90 sto zbilja nije neka tezina za ovu montazu

hrast

i danas probam staviti samo jedan teleskop na montazu i voditi kroz njega

Ljubo

Da, mnogo je za 2 min. ekspoziciju. Šta tek očekivati na one od 5-6 minuta.

Da li si pokušao mijenjati agresivnost u Advance Settings u autoguider modu? Meni je dosta pomoglo.

Isto tako, obavezno probaj podesiti Backlash u opcijama kontrolera (kao što sam ti naveo u tekstu Tima Easterdaya), jer ako ne krene dobro pratiti po jednoj osi, onda dobijam nešto slično kao i ti.
Koristim ED120, a pratim ga s ED80. Inače, kad krene pratiti dobro, onda je to stvarno solidno (koristio sam ranije PixCel 255 CCD kameru za autoguiding).

mravic

Pa jeli ti odradi kalibraciju ili ne?
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

hrast

Ljubo, jucer nisam ni vidio tvoj prvi post gore.. ustedio bi mi puno vremena i frustracije :D

Uglavnom,

Ucinio sam jucer tri stvari
1)Igrao se sa samom mehanikom EQ6 jer sam primjetio
QuoteBacklash is "play" in the gears which you can feel by trying to rotate the axis with your hands while it is locked. If it wiggles back and forth - that's backlash. There's only a tiny spot between no backlash and motor stall, and it takes time to find.

Objasnjenje kako se to podesava, http://timsastroblog.blogspot.com/2007/04/little-tune-up-for-eq6.html (iako za tu stranicu nisam znao kada sam to radio) Uglavnom, tog pomaka vise gotovo da nema

2) Stavio guide speed an 0.125x (bilo je podeseno na 0.5x)

3) Ekspozicija kamere je na 1sec.. ja sam uz to dodao da razmak izmedju pulseva vodjenja bude 1.5sec

Uglavnom, rezultat: http://www.hrastro.com/PEAS_NEW.gif naprema http://www.hrastro.com/PEAS.jpg
ili kako to izgleda u PHD, http://www.hrastro.com/vega.JPG naprema http://www.hrastro.com/PHD.JPG


Inace, jucer mi je setup bio samo ED80 na EQ6 montazi! Ako ce danas biti vedro, onda idem van sa kompletnom opremom da vidim kako ce to izgledati. I da, povremeno je bio jak vjetar

hrast

Jos jedno pitanje.... mi tko moze dati svoje rezultate vodjenja? Cisto da mogu usporediti montaze

hrast

Bemu misa, sada sam opet u bedu! Na newsima cesto komuniciram sa Gordanom i nasao sam njegov zapis PHDa, http://www.hrastro.com/gordan.jpg
Ok, on vodi tek na 300mm sto je duplo manje pa za istu gresku amplituda grafa je duplo manja! no, vidi se da je njegov graf daaaaleko bolji tj. barem 50% (osim samog pocetka)

Evo mog grafa, http://www.hrastro.com/vega.JPG

hrast

Evo da jos malo spamam ovdje... mozda netko nesto nauci

Jucer sam opet bio na terasi...
Puhalo je dosta i ja jos na mjestu gdje najjace puse pa zato krivim rezultate koji su bili losiji negoli prekjucer.
Ovaj puta sa probao snimati kroz ED i pratio sam kroz maksutova i rezultat http://www.hrastro.com/Vega2.jpg (lose za samo 480mm fokusa... sa ovime bi bio zadovoljan na 1200mm)
Same grafove PHDa nemam

Malo sam vise proucavao kako ovaj pomice motore (putem grafa u PHD)
Recimo da montaza odstupa za 1px, ovaj ju vrati, tj. malo promasi pravu kordinatu tako da ode na -0.1px i zatim slijdeci pomak koji ovaj napravi jest ode jos za -1px umjesto da ode za +0.1px. I tako da sam dobio pomak od 1 do -1px. Kao da je negdje prije zapamtio da ako se pomakne za -1px, da mora jos jednom tako zbog nekog dogadjaja.
Ono sto promasi za -0.1px to cu podesiti sa agresivnoscu u PHD postavkama

Inace, nije tako svaki puta, tek se koji puta tako zblesira.
Koji puta treba sa +1px otici na 0, a ovaj ga pomakne samo za 0.5px, zatim montaza malo pobjegne, pa ga tek u trecem koraku spusti na priblizno odstupanje.

I da, sada sam se sjetio... koji puta kada radim sa kontrolerom, primjetio sam da vozim montazu recimo na zapad, pustim gumb, a montaza nastavi sama voziti i tako dok ne stisnem na istok. Isto mi se desavalo i sa starim motorima.

Pitanje! Gdje PHD biljezi history? Jos negdje osim onog "log" u "my documents"? Nije mi to bas logicno jer ako ugasim opciju log, kaj onda radi ona naredba hysteresis, od kuda vuce svoje podatke? Rekao bih da je mozda do do hysteresis zasto ovaj fulava od +1 do -1px. Ono, to nije pomak u jednom koraku, da jednostavno pretjera, nego je to u vise koraka. Mislim da mogu ugasiti hysteresis, tj. staviti na 0, pa ne bi trebao vuci podatke od gdje god

I probao sam kalibrirati na 0.25x, pa staviti na 0.125.... Opet su oscilacije tu negdje

Ljubo

May 12, 2009, 12:43:55 pm #11 Last Edit: May 12, 2009, 01:29:39 pm by Ljubo
Quote... I tako da sam dobio pomak od 1 do -1px. Kao da je negdje prije zapamtio da ako se pomakne za -1px, da mora jos jednom tako zbog nekog dogadjaja.
Ono sto promasi za -0.1px to cu podesiti sa agresivnoscu u PHD postavkama
Inace, nije tako svaki puta, tek se koji puta tako zblesira.

Ukoliko ti se ovo češće puta ponavlja, probaj samo malko prevagnuti balans montaže na istočnu stranu - to je trik koji sam naučio s foruma i iz knjige Rona Wodaskog "New CCD Astronomy", a često mi pomogne. Izgleda da sve montaže, pri praćenju imaju moment u samom prijenosu na zapadnu stranu, pa im treba dati lagani protivmoment na istočnu stranu, što se postiže pomenutim, jako malim, debalansiranjem (pretegom) na istočnu stranu.

Quote... koji puta kada radim sa kontrolerom, primjetio sam da vozim montazu recimo na zapad, pustim gumb, a montaza nastavi sama voziti i tako dok ne stisnem na istok. Isto mi se desavalo i sa starim motorima.

Ovo, kao i svako stiskanje direkcionih tipki na kontroleru, i greške koje tako primjećuješ, ne utiču na autoguiding (potvrdio mi je to i Tim Easterday, ali i još jedan koji koristi sličan setap)! Ali zato govori o mehaničkim problemima u prijenosu! Trebao bi opet malo pritegnuti na jednu stranu, i odglaviti na drugu stranu priljubljenje na osovine (engl. "mesh"; u ovom slučaju na RA osu). O ovome imaš detaljna uputstva na blog stranicama Tim Easterday-a za EQ6 montažu, za koju sad imaš link.

QuoteOvaj puta sa probao snimati kroz ED i pratio sam kroz maksutova i rezultat http://www.hrastro.com/Vega2.jpg (lose za samo 480mm fokusa... sa ovime bi bio zadovoljan na 1200mm)

Da li si uporedio rezultate ovog praćenja s onim kada si koristio samo ED80? Moguće je da imaš frikciju kod paralelnog vodjenja, ili loose play u fokuser-u?

Daj nam prikaži ili navedi razlike u ova dva zadnja snimanja: samo autoguiding kroz ED80 i paralalno vodjenje ED80 + Maksutov. Iz ovoga možda dodjemo do konačnog rješenja?

Dobro je da ti promjena agresivnosti, kao i kod mene, daje nešto bolje (ali ni meni skroz dovoljne) rezultate.

Quote.... mi tko moze dati svoje rezultate vodjenja?

Ne koristim PHD, ali imam solidan snimak s dobrim praćenjem, objekta M13 - za koji jedino nisam stigao načiniti više pojedinačnih snimaka (ukupno 5, po 4 minuta). Praćenje je izvršeno Pixcel 255 CCD kamerom kroz ED80, a snimano je kroz ED120 (na 900 mm fokusa), oba su Orioni, a montaža, naravno, EQ6 Skyscan Pro. Osnovni podaci o steku dati su u nazivu slike u attach-u.
Kako se ovdje ne može postovati, pustiću ti na tvoj mejl u full-frame formatu.


hrast

Jedan moj c/p

QuoteZnam da sam dosadan ali mali update!  :)
Na kompu imam Win XP i Win7... win XP mi cisto zaz  vodjenje i te aktivnosti, a Win 7 za ostalo.
Razlog tome sto nisam do sada sve imao na WIN7 jest sto QHY nije radio na njemu. Osim toga, sve do sada nisam uspio upogoniti vodjenje montaze preko autoguide porta, nego sam isao preko porta na kontroleru te preko ASCOM platforme. Uglavnom, ASCOM je sada izbacen!!
Gordane, kako ti spajas montazu?
I pitanje.... autoguide cable, jel je simetrican? Ne nalazim na netu shemu tog kabla za EQ6, a za neke druge vidim da nisu simetricni


A onda i c/p sa timovog bloga
Quote"I would offer a suggestion however, to those who do not have practical experience with setting gears for play. Don't overdo it. Set the gear a bit tight and you will cause shaft flex and gear wear. You will notice this on eg: slew speed 2, and you let go of the arrow button. The star keeps moving for awhile - almost to the edge of the eyepiece. I would suggest that you have the gear too tight."


To smo prodiskutirali na zvjezdarnica forumu dosli do zakljucka da nije do toga... da je eventualno greska do elektronike ili softwera.... zato cu probati sada voditi direktno preko kamere a ne ASCOMA
Sada sam skuzio da imak guidescope malo mrda, vribrira... pa idem u potragu za novom sinom za njega (jucer je bio jaci vjetar tako da mozda je to uzrok)
Tesko da je do fokusera jer je Maksutov


hrast

Evo zakljucka!

Teleskop kroz koji snimam je jednostavno bio krivo montiran te se malo njihao pri korekcijama RA...
Podmetnuo sam malo WC papira, mali komad zice i profunkcioniralo  :hopla:

Samo vodjenje jos uvijek oscilira, moguce do sine koju je montiran guidescope

I sama rotacija polja je bila ne do neusjeverenosti, nego do tih vribracija.. aj bok!!  :hopla: