• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astronomija br. 13

Started by Sasa, May 15, 2005, 02:36:07 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Joca

QUOTE (Djorvoz @ 21. May. 2005., 19:15)
Počni onda da kupuješ stvari u kojima dobijaš 20% gratis!

Sve se plaća. Čak i "besplatne stvari" se naplaćuju time što ste prinuđeni da čitate/gledate reklame.
A kad smo već kod prinude dodatak ne moram da čitam ali moram da kupim, prelistam i zgrozim se onim, onim STRIPOM. Predpostavljam da vi niste ogovorni za sam sadržaj dodatka? Takođe verovarno mislite da ste učinili nekome(bilo kome) uslugu objavljivanjem tog, tog stripa?!

Uostalom neka Vam služi na čast nači na koji raspolažete slobodnim prostorom, kao i manjak entuzijazma sa kojim pristupate poslu.

Hvala Vam i za ovo samo je šteta što nećete da ispravljate neke kadinalne greške. baš šteta [/quote]


btw ne pishe se 'predpostavljam'

Djorvoz

 
Quotebtw ne pishe se 'predpostavljam'

Greška, izvinjenje.

QuoteManjak entuzijazma???  Sve sto citas u astronomiji su napisali autori koji jedino mogu da se nazovu entuzijasti, jer oni sa svoj trud dobijaju samo besplatni broj astronomije.  Molim te nemoj da pricas o manjku entuzijazma    Ono sto ti smatras kardinalnom greskom ne znaci da to jeste kardinalna greska.      QUOTE    Počni onda da kupuješ stvari u kojima dobijaš 20% gratis!       da li ti kupujes neku stvar zbog gratisa ili glavne sadrzine?    Inace ne moras da ga prelistas, posto je dodatak uvek na sredini treba ti ukupno 5 sekundi da ga iscupas iz sredine i poklonis ga prodavcu na kiosku (ili ako te bas toliko nervira da ga bacis u kantu)    ...Radite kako hoćete. Ja sam svoje rekao. Na vama je da to ili prihvatite ili odbacite. Bićete bolji ako budete slušali a ako ne nećete.

sashastar

 ljudi,astronomi,fanovi,ljubitelji svemira
molim vas da ne kritikujete
ovo je jedini casopis posle one stare dobre Galaksije koji je vredan
ali mislim da je i vise od toga  :D  

Sich

 kritikama i sugestijama se postaje bolji, ali treba naci meru
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sasa

 Hajde da odgovorim na neke primedbe:

"Sve se plaća. Čak i "besplatne stvari" se naplaćuju time što ste prinuđeni da čitate/gledate reklame.
A kad smo već kod prinude dodatak ne moram da čitam ali moram da kupim, prelistam i zgrozim se onim, onim STRIPOM."

Dakle, odem ja juce u pekaru i kupim hleb, a prodavacica mi uz hleb da i jednu perecu. Ja sam stara musterija, a pekara valda hoce da takve i zadrzi. Nema veze.

Prodavacica je naplatila samo hleb, ali ti sad kazes da perecu nisam dobio zabadava, tj. kazes "sve se placa". Ok, sigurno si u pravu, ali ako je tako mene onda zanima kako se zove onaj slucaj kada ja moram da platim tu perecu. Pa ima neke razlike, jer u jednom slucaju ostajem bez 15 dinara.

Nego da ne filozofiramo, evo, pretplati se na Astronmiju i ja se obavezujem da ti tvoj primerak stigne BEZ ikakvog dodatka. Ma licno cu ga izvuci iz tvog primerka. Time smo, verujem, ovu stvar rascistili na drugarski nacin.


Dalje: "Takođe verovarno mislite da ste učinili nekome(bilo kome) uslugu objavljivanjem tog, tog stripa?!"

Pa ne radi se tu o cinjenju usluge... ali, hajde da ne davim, ni meni se ne svidja taj strip, ali ko sam ja da ocenjujem kvalitet stripa. S druge strane, mozes li ti da objasnis sta je dobar strip? Ne kakav se tebi svidja, vec sta je to dobar strip. Da das definiciju, korisnu, upotrebljivu definiciju dobrog stripa. Ne subjektivnu, vec objektivnu. Bilo bi od velike koristi ako mozes.


Dalje, "Uostalom neka Vam služi na čast nači na koji raspolažete slobodnim prostorom, kao i manjak entuzijazma sa kojim pristupate poslu.

Hvala Vam i za ovo samo je šteta što nećete da ispravljate neke kadinalne greške. baš šteta"

Recimo da si malo preterao, da nisi dobro razmislio pre nego sto si napisao ovo gore, ali desava se i meni to.
Uvazicu tvoje misljenje, ali budi malo konkretniji. Pazi, svi znamo da nesto ne valja, ali hajde budi od pomoci pa reci konkretno kako nesto treba da se popravi. Ali nesto sto je ostvarivo. Jer svi znamo da kazemo: "treba to bolje". Samo retki umenu da kazu i kako. A jos su redji oni koji zasucu rukave i urade.

Djorvoz

 Hvala na ljuvaznosti prilikom odgovora, znači. Šta mislim i kako treba raditi već sam rekao u prethodnim postovima. Gde je čemu mesto neka odluče oni koji o tome odlučuju. Smisao svega ovoga što sam radio je da Vam pokažem i dokažem da grešite u nekim stvarima. Ako sam preterao u načinu-izvinjenje. Ali sve u svemu ako ne verujete mojim argumentima prelistajte neke druge časopise i vidite kako to funkcioniše. Ili pak zaposlite profesionalnog novinara pa neka Vam ona kaže kako naučno popularni časopis treba da izgleda.

Analogija sa hlebom bi mogla biti malo drugačija:
Hleb kupuje svako.
Znači:
Svake nedelje se snabdevam hranom u jednoj prodavnici zdrave hrane. Jednog dana prodavac zaželi da nagradi SVE mušterije sa po jednom pljeskavicom.

Ako prodavac ima slobodnog vremena i želje da mi pomogne i time zadrži za sebe on mora ispravno oceniti šta to meni u stvari TREBA. Ako se ja snabdevam u prodavnici zdrave hrane svake nedelje i ostali kupci su takođe kupci zdrave hrane (kako bi prodavac inače znao za njih), onda prodavac sedne razmisli i dođe na ideju da kupcima zdrave hrane nije najprigodnije pokloniti pljeskavicu nego nešto drugo dugotrajnije što će kupac često koristiti, a ako često koristi često će se setiti i prodavca.(varjaču recimo).

U našem primeru mogli ste takođe da sednete i razmislite šta to kupcima "Astronomije" u stvari treba. Tom prilikom treba imati na umu da je jedina stvar zajednička svim kupcima u stvari interesovanje za astronomiju na svim nivoima. Onda procenite strukturu populacije koja kupuje časopis. Uzmete u obzir starost obrazovanje.... Na osnovu ankete napravite grafik koji vam pokazuje ko to čita "astronomiju". Na osnovu grafika morate praviti čak i naslovnu stranu. E sada ako su čitatelji bili fini pa odgovorili na finu anketu onda Vi uzvratite finoću poklonom(poklon mora da ima smisao, razlog i ne sme da vređa ni jednog Vašeg čitatelja). Ako hoćete da dajete više poklona (u svakom drugom broju) onda vodite računa da tom prilikom poštujete strukturu čitalaštva. Primera radi: 80% mladih 20% starijih. Formirate poklone tako da svaki peti bude namenjen manjini. I tako dalje.

Na taj entuzijazam sam mislio. A kako vi izmirujete svoje dugove prema autorima to je isključivo Vaša stvar i u to ne zalazim do god sam zadovoljan kvalitetom tekstova (što opet ne znači da nemam mišljenje i po tom pitanju).


Dobar strip je spoj nekoliko stvari:
1 kvalitetne i prepoznatljive grafike. (originalnost i minimum umetničkog smisla)
2 Kvalitetne fabule koja ima veze sa stavkom br.1
3 Taj spoj mora biti dobar da bi se izborio za svoje mesto pod suncem pored stripova koji već imaju svoju tradiciju.
4 Strip mora nešto da govori

Sich

 Samo kratak komentar, jer ja nisam u celoj prici oko vidjenja casopisa

Prvo, to se ne zove entuzijazam, vec politika vodjenja casopisa.

Drugo
Astronomija je odlucila da se objavi uz casopis i dodatak posebnog tipa. Ok, sta bi to moglo da bude? PRvo se odlucilo da to bude poster. Bilo vise postera (cak i razllicitog tipa jer se i oko toga vodila rasprava). Ok, nije dobro da se uvek objavljuju posteri jer posteri ne interesuju svakog (koliko citalca zaista koristi te postere, a koliko ih odlozi negde i nise nikad ni ne pomisli da ih okaci). Sledeca ideja je bila da se odradi SF dodatak zbog ocigledne veze sa astronomijom i a vecina ljubitelja astronomije voli SF. Opet se nije mislilo da ce to svakom da se svidi. Nisu svi odusevljeni SF-om (pazi, cak i sam jedan od tih, ali smatram da je dodatak vrlo dobar, barem prvi kojeg sam procitao). Nekoliko puta ide SF sledeci put ide nesto trece (i ti si dao odlican predlog o planisferi).

I sta je tu kardinalna greska??

Ne svidja ti se strip, ignori si ga, iskrabaj ga, iscepaj ga, zapali. Radi s njim sta hoces, tvoj je casopis.
I pored toga istrpi par brojeva pa ce doci jednom dodatak kad si ti zadovoljan a drugi nisu.

Kao i svaki dodatak on ne ide uvek, jer da se uvek objavljuje ne bi bio dodatak vec sastavni deo casopisa
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz

 Sve j to lepo ali bih Vam u svakom slučaju preporučio anketu.
kardinalna greška je što radite na slepo.

Sasa

 Idemo redom:

"Šta mislim i kako treba raditi već sam rekao u prethodnim postovima. Gde je čemu mesto neka odluče oni koji o tome odlučuju. Smisao svega ovoga što sam radio je da Vam pokažem i dokažem da grešite u nekim stvarima. .... Ali sve u svemu ako ne verujete mojim argumentima prelistajte neke druge časopise i vidite kako to funkcioniše."

*** Nesto sam izgleda propustio, jer se secam jedino primedbe da ne treba ici sa SF dodatkom. Medjutim nikakvog dokaza nisam video za "neke stvari". Ali, kazem, mozda sam nesto propustio.

Inace, prelistali smo puno stranih casopisa i zakljucili da moramo praviti casopis po meri i potrebama nasih citalaca. Razumljivo. Primera radi navescu da u Italiji izlazi PET casopisa iz astronomije. Meni to nesto govori. Naravno da tamo mogu da prave i uskospecijalizovane casopise, zatim casopisa sa ili bez raznoraznih dodataka itd. Mi imamo "sarenu" publiku i nekako se namece da pokusamo sve manje ili vise da zadovoljimo. Kad imate 100 TV, onda nekoliko njih mogu da budu iskljucivo muzicke, ili iskljucivo sportske itd.


"Analogija sa hlebom bi mogla biti malo drugačija..."

*** Svakako, svakako, medjutim ja mislim da je jasno u kom smislu sam pomenuo taj primer.

Da bismo dalje vodili diskusiju potrebno je da utvrdimo do cega smo do sada dosli, inace bi ona bila beskonacno skakanje s jedne na drugu temu.

Bilo je pitanje da li je dodatak besplatan ili nije. Ja, nakon ovih nekoliko razmenjenih poruka, zakljucjujem da smo se slozili da dodatak JESTE besplatan. Sad mozemo dalje.

"U našem primeru mogli ste takođe da sednete i razmislite šta to kupcima "Astronomije" u stvari treba. Tom prilikom treba imati na umu da je jedina stvar zajednička svim kupcima u stvari interesovanje za astronomiju na svim nivoima. Onda procenite strukturu populacije koja kupuje časopis. Uzmete u obzir starost obrazovanje.... Na osnovu ankete napravite grafik koji vam pokazuje ko to čita "astronomiju". Na osnovu grafika morate praviti čak i naslovnu stranu. E sada ako su čitatelji bili fini pa odgovorili na finu anketu onda Vi uzvratite finoću poklonom(poklon mora da ima smisao, razlog i ne sme da vređa ni jednog Vašeg čitatelja). Ako hoćete da dajete više poklona (u svakom drugom broju) onda vodite računa da tom prilikom poštujete strukturu čitalaštva. Primera radi: 80% mladih 20% starijih. Formirate poklone tako da svaki peti bude namenjen manjini. I tako dalje."

*** Odlicno, drago mi je sto se slazemo, jer upravo tako smo i radili. A kako drukcije? Doduse, nemamo grafik, ali procene se stalno rade - jasno, prema raspolozivim mogucnostima. SF je dosta povezan sa astronomijom. Takodje, sa  astronomijom je povezana i astronautika (interesantno, niko se ne buni protiv astronautike u Astronomiji).

"Na taj entuzijazam sam mislio."

*** OK, samo to nije entuzijazam.

"A kako vi izmirujete svoje dugove prema autorima to je isključivo Vaša stvar i u to ne zalazim do god sam zadovoljan kvalitetom tekstova (što opet ne znači da nemam mišljenje i po tom pitanju)."

*** Neeee, ne, pogresno smo se razumeli. Ne radi se o tome da mi dugujemo nesto nekim autorima, vec se radi o odnosu izdavaca i stamparije. Jednostavno, iz tog odnosa proistice da dobijamo dodatne stranice od stamparije.

"Dobar strip je spoj nekoliko stvari:
1 kvalitetne i prepoznatljive grafike. (originalnost i minimum umetničkog smisla)
2 Kvalitetne fabule koja ima veze sa stavkom br.1
3 Taj spoj mora biti dobar da bi se izborio za svoje mesto pod suncem pored stripova koji već imaju svoju tradiciju.
4 Strip mora nešto da govori"

*** Eto vidis. Jesi li dobro razmislio? Pa svaki autor i najgoreg crtanog stripa ce reci kako je njegov crtac bas takak kakav ti zelis. Recice kako njegov strip ima kvalitetnu i prepoznatljivu grafiku, kako je njegova fabula kvalitetna itd. Znaci, definicija nije upotrebljiva.

Sasa

QUOTE (Djorvoz @ 22. May. 2005., 22:37)
Sve j to lepo ali bih Vam u svakom slučaju preporučio anketu.
kardinalna greška je što radite na slepo. [/quote]
Otkud ti ideja da ne vrsimo ankete? Pa to stalno radimo. Cak i ovo sto se dopisujem preko foruma sa tobom je neka vrsta ankete.

A evo i rezultata: vecina je za SF dodatke, jedan manji broj je za naizmenicno ubacivanje postera i SF dodatka, a u manjini su oni koji bi izbacili SF dodatak.
Jasno je svima, da su te ankete skromnih razmera, ali za vise ne mamo mogucnosti.


Djorvoz


sashastar

 ja bih sve i poster i dodaci i jos mnogo toga...
pa makar i vise platio iako sam finansiski ugrozen

SrdjanP

QUOTE (sashastar @ 24. May. 2005., 21:09)
ja bih sve i poster i dodaci i jos mnogo toga...
[/quote]
To bi bilo idealno, ali nažalost ne može.
Rešenje je da se povremeno ubaci SF fanzin, povremeno poster a ponekad i neki drugi dodatak, kao sto je npr to uputstvo za posmatranje meteora i slično.

Jedna od prednosti SF fanzina je i ta što Astronomija sa njim zaista izgleda deblja i teža.

Doduše, svinje su debele, časopisi su opširni, ali znate na šta mislim..  :)  

sashastar

 zao mi je sto je tako ali posto sam ipak skroman po naravi
zadovoljan sam i sa ovim

Inica

 PA daaajjte bwe, kako je situacija napeta, a to bas umIJe da bude grozzzzno, zar ne?
Inace, Strip kao strip, i ja ih crtam, pa sta... I to bas fino:))))
Al ljudi ovo je preslo granicu. Aj i ja obozavam debate i prepiranja, al ovo je dosadno...
Bez ljutnje, molim lepo:))