• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pozdrav iz Splita

Started by Miro, May 11, 2009, 01:08:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Miro

Evo red je da se predstavim nakon prijave na forum. Astronomija mi je stalna ljubav, a odnedavno sam ponovo našao vremena za malo aktivnije bavljenje s njom. Od opreme imam Celestron-ov C-8 na CG-5 GO-TO montaži,Power Tank 17 Asati, okular kofer, refraktor 60/700, i druge sitne opreme.Želja mi je baviti se astrofotografijom, no vidjet ćemo!!!

Yagodinac

Fino; s obzirom da oko mora jednostavno ima više vedrih dana (i noći) u toku godine mislim da ćeš imati puno uspeha. Menjao bih se s tobom za kontinentalnu varijantu ;D

Igor


mravic

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

cola

Dobrodosao!!!
I zelimo ti mnogo uspeha u astrofoto :D
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Sasa

Miro? Koji Miro? Je l ti imaš neke radove o kometama?

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

r2d2

Dobrodosao! Jel` ima svetlosnog zagadjenja u Splitu?

marino

lijepi pozdrav miro!
marino
Vidulini Observatory

Miro

Saša, nemam takvih radova, iako bih volio imati. Inače kod nas radi meteorska mreža na nacionalnoj razini i možda se uključim.
r2d2 zagađenje je solidno i poduzimaju se koraci u tom pravcu. Nedavno je Astronomska sekcija Fizikalnog društva provela mjerenja na području grada i objavljen je članak u Slobodnoj Dalmaciji-uspjeh!!!
26.04.2009. | 19:08

fizikalno društvo izradilo mapu svjetlosnog onečišćenja grada

Zagađenje svjetlom najveće na Splitu 3

DUJE KLARIĆ/CROPIX


Mjerenjima je utvrđeno da je maksimum zagađenja svjetlom na području Splita 3, odakle se radijalno širi na ostala područja grada, pa je tako najpovoljnija situacija na Marjanu  
piše franka babić

Ako ste se zapitali gdje je nestalo zvjezdano nebo nad Splitom, odgovor vam daje mapa svjetlosnog zagađenja grada, koja je izrađena na incijativu Fizikalnog društva Split, uz financijsku potporu Zaklade "Kajo Dadić".

Rezultate tromjesečnog terenskog rada i obrade podataka predstavio nam je Toni Đogaš, voditelj astronomske sekcije pri FDS-u i student druge godine fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Mjerenjima je utvrđeno da je maksimum zagađenja svjetlom na području Splita 3, odakle se radijalno širi na ostala područja grada pa je tako najpovoljnija situacija na Marjanu.

Najgore po južini
- Split 3 je najpogođeniji, jer se nalazi u središtu, gdje je uz utjecaj svjetlosti samog centra prisutan i utjecaj rubnih dijelova koji se reflektira - pojasnio je Đogaš, dodavši da relativna mjerenja pokazuju da je u centru onečišćenja jačina svjetlosti jednaka onoj koju daje jedan i pol puni mjesec, a na rubovima se te vrijednosti kreću od pola do jedan puni mjesec. Istraživanje je provedeno u najpovoljnijim vremenskim uvjetima, poslije bure i bez punog mjeseca, za vrijeme juga vrijednosti mogu porasti za šest do sedam puta.

Svjetlosno zagađenje ima nepovoljne posljedice ne samo na vidljivost zvijezda na nebu, nego i životne cikluse cjelokupnog biljnog i životinjskog svijeta. Primjerice, noćni nebeski fon je toliko osvijetljen da su poremećene cikličke izmjene dana i noći, potrebne za normalno funkcioniranje životinja, što se očituje na orijentaciju, razmnožavanje i komunikaciju.

- I čovjek je pogođen svjetlosnim onečišćenjem, jer izloženost velikome svjetlu može dovesti do poremećaja izlučivanja hormona melatonina, nužnog za održavanje dnevnog ritma, a koji je i antioksidans.

On se luči po noći, odnosno mraku, dok čovjek spava pa ako se spava na osvijetljenu mjestu, osim umora, istraživanja su pokazala da manjak ovog hormona može dovesti do pojave raka na dojci ili prostati - kazao je Đogaš.

Ustvrdio je da bi ,,standardnu" rasvjetu u Splitu trebalo zamijeniti ekološkom, koja neće ,,rasipati" svjetlost, jer je u čitavom gradu samo 10 posto rasvjetnih tijela koja ne proizvode svjetlosno zagađenje.

Procjenjuje se da bi zamjena mogla koštati od 20 do 30 milijuna kuna, no zbog uštede energije projekt bi se mogao isplatiti već za četiri do pet godina. U planu je izrada mape čitave Županije splitsko-dalmatinske, za što je potrebno iznaći novac.


Toni Đogaš, voditelj astronomske sekcije pri FDS-u i student druge godine fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu  /ANTE ČIZMIĆ / CROPIX  


marino

cek..ti si s tonijem u ekipi ili?
m
Vidulini Observatory

Miro

Hvala na dobrodošlici Marino! Upoznao sam Tonia i u kontaktu smo. U Splitu su aktivnosti malo prespore za moj gušt. Fali malo više druženja i odlazaka van grada na promatranja.

Miro

Hvala svima na dobrodošlici! :)

Kizza

Pozdrav i od mene sa malim zakašnjenjem :)
Da li si skoro bio u Omišu?Nekad sam tamo letovao.......
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?