• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Betelgeuse polako "napreduje" ka svom kraju

Started by goranm, June 11, 2009, 01:09:17 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

goranm

http://www.earthsky.org/radioshows/48792/betelgeuse-could-become-supernova

Brzina kojom me se trenutno smanjuje precnik je sve veca. 9. juna je potvrdjeno da je sigurno u fazi "skupljanja". Koliko ce to potrajati i da li ce dovesti do supernove ili ne? Sama pomisao da moze u narednih 10-1000 godina da dozivi ovu sudbinu je fascinantna cinjenicom da je zvezda udaljena ~600 svetlosnih godina i da je vrlo verovatno vec dozivela kolaps. Ostaje samo da sacekama da svetlost (informacija) dodje do nas.

Evo i artistickog prikaza eksplozije.

http://www.youtube.com/watch?v=pl-oR7hTTYY

Ovo bi vrlo verovatno bila jedna od najvecih supernova eksplozija vidjena golim okom covecanstva. Tvrdi se da ce nekoliko meseci imati vecu magnitudu od meseca i da ce se videti i u toku dana.

Vredi cekati. :)

http://www.youtube.com/watch?v=aH_iwCgGwEg&feature=related

SUPERHEROJ

Ok.Tu smo i nestrpljivo ocekujemo eksploziju :o 8)

cola

Znaci nista od posmatranja tih meseci, dovoljan je i Mesec da zasmeta a tek i Betelgeuse :)
No sta bih dao da vidim taj trenutak kada pukne :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Šta bih dao da vam objasnim efekte gama zračenja bliske eksplozije (ispod 10 megaparseka) supernove koji sasvim sigurno desetkuju živi svet na zemlji...
Ovakvih eksplozija je u prošlosti sasvim sigurno bilo i to je nešto što je evidentno usmeravalo evoluciju. Ne kažem da ne bismo preživeli ali bi sigurno bilo više tumora, leukemija i još koječega samo zbog Betelgejza.

goranm

Polovi rotacije doticne zvezda nisu usmereni ka zemlji, cak sta vise u oblasti su oko 80stepeni, sto ce reci da "kisa" gama zracenja nece ici u nasem pravcu ;)


cola

@ Yagodinac pa ti pokreni temu i objasni :)
Pa verovatno ce biti neke posledice na Zemlji, Bar to sto se skoro nece znati kad je dan a kad noc...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Koliko znam polovi su bitni kod pulsara i magnetara, tj rotacionoih objekata gde je fluks najjači npr na polovima. Supernova pojačava sjaj milionima puta na svim frekvencijama; teško da bi recimo termonuklearna eksplozija znala sama da se usmeri kroz polove. Podsetite se da se sve dešava u nekoliko sekundi; nisu ovo kataklizmične nove ili promenljive. Ovo su najjače eksplozije de novo izmerene u svemiru.
Posledice su vrlo slične po živi svet kao nuklearni rat. Zračenje se po svojoj prirodi ne razlikuje od klasičnog rentgenskog a nesrećni g. Rentgen je morao da amputira šaku zbog karcinoma uzrokovanog zračenjem jer se nemilice snimao...

IbanezRG

Gamma Ray Burst, kako se popularno zove je pojava koja se javlja pri kolapsu jezgra i ti gamma (ne X) zraci zrace samo sa polova.
You do not really understand something unless you can explain it to your grandmother.

Kizza

Sad mi je lakše 8)Inače obožavam vatromete ;D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Yagodinac

Quote from: IbanezRG on June 13, 2009, 01:56:44 am
... gamma (ne X) zraci zrace samo sa polova.


Naravno da nisu isto, premda su slični po svojoj čestičnoj prirodi a sem toga i naslanjaju se jedni na druge.
Prvo u spektru idu vidljivi zraci pa ultraljubičasti pa X pa gama (po energiji, ne frekvenciji). Za frekvencije je situacija obrnuta.
Što se tiče ostalih vrsta zračenja (alfa, beta raspad) koji se svrstavaju u veliku grupu jonizujućeg zračenja glavni efekat im je jonizacija telesnih tečnosti i enzima - kao što im ime kaže. Čak i ako je jonizacija vrlo mala mutacije su najveći problem, a ako je velika eto radijacione bolesti koja može biti smrtonosna.

Naravno da je ovo hipotetički najteži i malo verovatan scenario ali da se pre 10-20 hiljada godina oko Crnog mora nije desila jedna bezazlena mutacija (promena boje kože u svetlu) mi bi i dalje bili crnci  8) Zaključak: crnci su izgoreli gledajući neku supernovu  ;D

Kizza

Da,nešto slično je izjavio Berluskoni....... ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

spadej

Mozda cemo posle ove supernove postati nevidljivi?