• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astronomija br. 37

Started by Skyw@lker, June 15, 2009, 01:48:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cola

A da iscimas Ministarstvo nauke, neke institute, AOB, neka astronomska drustva da sponzorisu ???
Znam da dok sam bio clan Britis kansla da su se oni trudili da sponzorisu, promovisu nauku u Srbiji!!!
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Kizza

Baš me zanima da li iko,iz bilo kog ministarstva,ima vremena za nas ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

bear

Sto se tice sajta i foruma, to bar nije problem (citaj ni sada nije komercijalan projekat). Casopis je nazalost druga finan$ij$ka kategorija.

sale11472

Quote from: cola on June 17, 2009, 06:39:30 pm
.... neka astronomska drustva da sponzorisu ???
....


Gde će nama biti kraj kad astronomska društva u ovoj zemlji budu mogla da sponzorišu bilo koga...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sasa

Quote from: Predrag on June 17, 2009, 09:14:41 am
A da li ukidanje časopisa ima neke veze sa sajtom AM? Bilo bi šteta da se i to izgubi!


Ne, nema veze. Sajt ostaje bar dok smo živi i zdravi i dok nas gazda servera trpi.

Sasa

Quote from: danijel on June 17, 2009, 06:30:19 pm
Pomogli bi vam i mi iz inostranstva ;..........Pa mislim, u kafićima potrošimo višestruko više novca MJESEČNO na kavice, pivo, i ostala pića ili cigarete :-


Hvala Danijele. Ma sve ti shvataš, šta da ti pričam.

Sasa

Quote from: cola on June 17, 2009, 06:39:30 pm
A da iscimas Ministarstvo nauke, neke institute, AOB, neka astronomska drustva da sponzorisu ???
Znam da dok sam bio clan Britis kansla da su se oni trudili da sponzorisu, promovisu nauku u Srbiji!!!


Ha, Cola, to postoji samo na filmu. Mislim, logično razmišljaš, ali nismo dovoljno interesantni za bilo koje ministarstvo, institut itd. Pomogne nas Nauka ponekad, ali to je takva pomoć da ti se plače.

Danijel

A gle, 6 brojeva Astronomije košta 150 kuna, odnosno 25 kuna po broju. Ispričavam se, ne da mi se sad to pretvarati u eure ili dinare, no shvatit ćete...
Jedna Coca Cola je kod mene u Virovitici između 10-12 kuna u prosjeku. U Zagrebu je oko 18 ako se ne varam, ovisi gdje. Jučer sam ih popio dvije i kavu, znači ispunio sam kvotu. Ili informatički časopis koji pratim pc chip je 35 kuna MJESEČNO, znači 385 kuna godišnje (izlazi 11 brojeva).
Trebam li još nešto reći? Ako je rješenje u povećanju cijene časopisa, spreman sam se svaki mjesec odreći 2-3 kave i 2-3 kole zbog Astronomije, mislim da tu nema dileme niti mjesta za previše razmišljanja.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

mravic

Da to jeste tako kad bi svi koji kupuju pristali na to, ali povećanjem cene, odmah pada broj kupaca i na istom si...
Problem nije toliko u ceni, ako se ne varam koliko je problem u distributerima i u izdavaču...ako se ne varam.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

bear

Sto se tice sajta i foruma, to je ipak druga finansijska kategorija. Troskovi odrzavanja sajta i foruma su vise vremenski (=entuzijazam) nego finansijski (citaj vec i sada je stvar 'sponzorisana' u naturi).

Ljubo

June 18, 2009, 02:54:08 pm #25 Last Edit: June 18, 2009, 03:00:17 pm by Ljubo
Iako ne čitam redovno Astronomiju, mislim da bi dalje neizlaženje ovog časopisa značilo veliki korak unazad za popularizaciju astronomije kod nas. Čudi me da se ovo dešava u godini MGA; pa ljudi, trebalo bi da se sada narod malo više otima za ovakav medij. Mislim da nije samo problem u distributerima (iako je evidentno da ima i toga), već je, izgleda, više problem u tome da astronomija nije dovoljno prisutna u svakodnevici nas balkanaca iz istorijskih (to jest, tradicionalnih) razloga (u prevodu: oduvijek je tako bilo). Kao glavni razlog nalazim da je u pitanju neinformisanost, a često i neznanje. U našem narodu je uvreženo mišljenje da je bavljenje astronomijom težak i mukotrpan posao, da traži dosta sredstava, znanja, vremena i odricanja. Da ne dužim, ilustrovaću to jednim, na žalost, grubim primjerom:
U jednoj školi gdje sam radio, rekao sam pomoćniku direktora (iskusnom pedagogu pred penziju), da ću sa nekoliko djaka da uveče posmatram iz dvorišta škole, i tražim njegovo odobrenje. On me samo čudno pogledao, odobrio to, i kroz zube procijedio: "Svaka blesa gleda u nebesa". Mislim da je svaki komentar suvišan, ali ovoliko neznanje kad vam dodje sa više instance (makar i bio običan pomoćnik), složićete se, daje sliku onoga na šta kod nas možete naići kada tražite nešto za astro. Srećom, imao sam i suprotnih iskustava, onih sa dobrom namjerom, ali kada su u pitanju sredstva, sve se obično svodi na verbalnu podršku.

Mislim da bi se trebala iskoristiti ova MGA da se maksimalno svi zaljubljenici u nebo angažuju na promociji astronomije. U prvom redu mislim na astronomska društva, a potom i uticajne pojedince, ali ponajviše institucije i odgovorne ljude  u njima. Prostora za djelovanje znam da ima, ali to se uvijek svodi na pokušaje pojedinaca, koji tek tu i tamo nešto iskamče (znam primjere iz iskustva)...
Nedovoljno. Ali, mislim da bi neko trebao organizovati okrugao sto s predstavnicima svih astro društava na temu "Astronomija kod nas danas, kuda dalje?" i donijeti neke konkretne predloge i zaključke.
Mislim, pa kada bi to, ako ne sada u godini astronomije?
E, kada se popularizacijom članstvo u društvima i svijest i znanje pojedinaca ojača, onda možemo govoriti o većoj zainteresovanosti za ovaj vid djelatnosti (hobija, pro-am, praktičnog rada, amaterskog rada, i slično).
Obzirom da radim u školi znam da prostora za ovako nešto ima (jer je broj zainteresovane djece proporcionalan onome što im se ponudi da mogu vidjeti, saznati i uraditi sami).

Viktor23

Zaista bi bio korak unazad da Astronomija presane da izlazi. Dacu smesan primer ,ali isinit. Moja mama je pomocu casopisa Asronomija, zavolela asronomija i zaineresovala se za nju. Sada me pita kada ce sledeci broj :)

spadej

Nekada davno ja sam bio ubedjen da su trke Formula 1 obicna glupost i uzaludno trosenje goriva. A onda sam saznao da je u pozadini svega toga istrazivanje, iz kojeg je bezbroj stvari postalo sastavni deo svakodnevnog zivota. Svaki vozac je cuo (ili ima u svojim kolima) za ABS kocnice. Mnogi patentni iz formule 1 su primenjeni na avionima, i ko zna cemu jos. Ja trke i dalje ne gledam, al' drugacije mislim o njima.

Astronomija  je vrlo kompleksna  nauka. Ne svodi se samo na "gledanje u nebesa". Ko zna koliko je toga sto svakodnevno koristimo prvobitno stvoreno zarad istrazivanja svemira. Kad bi obican covek znao koje su to "sitnice koje zivot znace" drugacije bi gledao na nauku koja ih je stvorila. A onda bi ga kopkalo sta ce jos novo da se pojavi i eto trajnog zavisnika od astronomije. I novog citaoca istoimenog casopisa.
Mozda bi trebalo upravo to uraditi, "prizemljiti" malo casopis, uvesti ga u svakodnevni zivot kroz takve informacije, mozda ubaciti reklame za pomenute i slicne proizvode itd. Znam da bi to spustilo kvalitet casopisa ali bitno je da prezivi. A jednog dana, kad kriza prodje, lako ce se sve to elimisati.

 

Predrag

Najviše me nervira kada o astronomiji (ili nekoj drugoj nauci) pričaju oni koji su u životu pročitali 3 članka iz nekih novina, a o knjigama i da ne pričam. Oni nikad neće podržati ovakav časopis jer im je svest o tome ravna nuli. Zato takvi i govore samo o "gledanju u nebesa". Kada bi samo znali kako zvuče kad progovore, večno bi ćutali. ???
Nadam se da će se naći neko rešenje za AM.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Dobson 250/1200
Nikon D5100

Skyw@lker

I sta se desava na kraju - jel izlazi casopis i dalje ili ne?
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."