• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Posmatranja dvogledom...

Started by sale11472, June 20, 2009, 12:01:18 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sale11472

Ne ovog puta nisam napisoa izveštaj sa posmatranja nego sam samo otvorio novu temu u kojoj bismo mogli da pričamo o astronomskim posmatranjima dvogledom i objektima koji su pogodni za takvo posmatranje (čisto da neki članovi vide da otvaranje novih tema nije nikakav bauk  ;) )

E sada da ne bude da baš ništa nisam napisao o temi, evo jedne lepe vesti za sve one koji vole da nebeske objekte posmataraju širom otvorenih očiju tj koristeći oba oka ;)
Naime Fil Harington poznati pisac knjiga sa astronomskom tematikom (npr čuvene knjige "Touring the Universe Through Binoculars" je svoju mesečnu kolumnu ""Phil Harrington's Binocular Universe"" iz časopisa Astronomy počeo da objavljuje na CloudyNights sajtu, pogledajte.PS ako nekoga iz bilo kog razloga interesuju moja posmatranja dvogledom evo i njih u ovoj malo starijoj temi
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac


Jedva sam dočekao da neko otvori ovu temu, pošto je jedna od mojih životnih fobija  ;D ;D ;D da me neko ne upuca zbog objavljivanja gluposti...

Dvogled je interesantna naprava - lako se rukuje, solidna svetlosna moć i malo uvećanje su osveženje za svakog korisnika teleskopa. Tvoja prethodna posmatranja su korisna ali ti fali jedno letnje posmatranje pa ću ja samo da napomenem kako to izgleda kada je Strelac u pitanju. Svi objekti su nisko utopljeni u LP ali je sreća što su sjajni. Najfascinantniji je M8 Laguna koja je sjajnija nego u njutnu 130/900 i zauzima veću površinu; doduše, ovde se vidi samo jedna horizontalna prečka a ne cela kao na fotosima. Dalje Trifid nebula (M20) se vidi ali bez tamnih oblasti ali se vidi solidno; mali oblak (M24) je možda i najlepši u dvogledu - em veliki em zvezde sjajne.
M18 se vidi kao mrlja bez razlučivanja a to je logično jer ga čine zvezde 9-10mag. Da nije toliko nisko možda bi se razlučile; kao i da imam montažu. Što se tiče M17 Omege to je tek veselje jer definitivno zauzima veće područje nego ekvivalentno na 130/900 na 37x. Mislim veće područje u odnosu na okolne zvezde a ne veći procenat vidnog polja. Znači da je dvogled osvetlio i tamnije oblasti magline i eto radosti za male pare  :)
Slično sam primetio i na globularima; izgledaju veće nego što bi se očekivalo za 10x. Ali nema razlučivanja bez paralelograma  :(

sale11472

Quote from: Yagodinac on June 20, 2009, 12:36:21 pm
.... Tvoja prethodna posmatranja su korisna ali ti fali jedno letnje posmatranje .....


Pogledaj datume videćeš da su to poprilično stari "izveštaji"... Strelac i Škorpija su mi nedostupni sa mesta odakle mahom posmatram (sopstveno dvorište u BG predgrađu sa brdom na jugu ;) )
Što se razlučivanja globularaca tiče teško da bi ti tu i paralelogram pomogao jednostavno to je ipak posao za teleskop a ne dvogled...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Ljubo

Idi bre, pa nije ljeti dvogled samo za Škorpiju i Strijelca... A otvorena jata u Labudu? Zatim Albireo (e, tu već bolje ide veći promjer objektiva), Epsilon Lire, pa M27, zatim obavezan za sve s dvogledom je i Ofinger (Collinder 399, http://messier.obspm.fr/xtra/ngc/brocchi.html), M11 je fenomenalan u dvogledu takodje.... Itd, itd... objekata čak i za dvogled koliko hoćeš (za one koji tek počinju, preporuka je da se prvo iz literature solidno upoznaju s objektom posmatranja, tada je draž živog posmatranja daleko, daleko veća).

Yagodinac

Skoro bilo koji M globular se vidi u dvogledu i to bi zauzelo celu A4 stranicu kad bih opisivao. Ovde mi je bilo interesantno da napravim paralelu sa mojim teleskopom (znam da zvuči smešno ali nije) a Strelac i Škorpija su se jednostavno namestili... Malo boljim dvogledom, recimo 15x80 trebalo bi da je moguće štiklirati ceo Mesijeov katalog i ponešto iz Heršela 400 (ali baš ponešto).
Kad smo kod Labuda tu jednostavno nisam znao šta da gledam pre. Ceo taj deo Mlečnog puta je fascinantan u dvogledu zbog velikog vidnog polja.

Nešto drugo mi je juče palo na pamet, suviše luckasto ali...
Namestio sam dvogled da zajaše Njutna, nekako stavio digitalac iza a praćenje je obavilo ostatak posla. Slike su loše ali se vidi da su izuzetno sjajne (super za veće M objekte) a granična magnituda varira 10-11. Kad smislim bolje učvršćivanje i dobijem prihvatljiv rezultat videćete.

sale11472

Quote from: Ljubo on June 20, 2009, 01:04:48 pm
Idi bre, pa nije ljeti dvogled samo za Škorpiju i Strijelca...


Pa ja sam pomenuo samo razlog zašto ih nema u mojiim pisanijima.... ne vidim ih od brda iza kuće ....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D