• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ukinuto finansiranje "Petnice"

Started by MB, June 23, 2009, 05:21:27 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MB

Istraživačka stanica "Petnica" ostala je bez sredstava Ministarstva prosvete, tvrdi za B92 direktor te naučne ustanove Vigor Majić. On je rekao da nije dobio nikakvo obrazloženje toga zašto posle dve i po decenije država odustaje od finansiranja "Petnice", kroz koju je za to vreme prošlo više od 50 hiljada mladih istraživača.

"Ministarstvo prosvete potpuno je obustavilo finansiranje naših obrazovnih programa, za šta nam je bilo potrebno 40 miliona dinara", objasnio je Majić.

On je naveo da su u Petnici, prema važećem planu finansiranja, od Ministarstva prosvete očekivali 24 miliona dinara, što je izostalo.

"To znači da ćemo morati da prekinemo realizaciju dobrog dela programa tako što ćemo letnje seminare i kampove, umesto krajem avgusta, okončati mesec dana ranije i otkazati sve što je planirano za jesen", naveo je Majić.

Sada su, upozorava Majić, ugroženi letnji programi za talentovane srednjoškolce i studente.

"Nadamo se da je to možda prekid u komunikacijama između ministra i njegovih saradnika. Svejedno, posledice su iste", kaže Majić.

"Mi ovde stajemo sa radom, obrazloženja koja dobijamo su potpuno nezvanična i nemamo nikakvih pokazatelja šta stvarno može biti razlog, osim da lovimo u toj nejasnoj situacija šta bi sve mogli da budu razlozi toga", zaključio je on.

Prema njegovim rečima, u novonastaloj situciji pitanje je da li će ova ustanova moći da uđe u ciklus prijavljivanja učenika za programe u 2010. godini.

Majić je naveo da će rukovodstvo "Petnice" morati da nađe i novac za održavanje sedam objekata u Petnici i za plate 35 zaposlenih.

On upozorava da je "Petnica" u apsurdnoj situaciji, jer se ovih dana privode kraju dogovori Vlade Srbije sa Evropskom investicionom bankom o nastavku izgradnje i proširenja kapaciteta stanice.

"Zaista je ironično ako započnemo proširenje smeštajnih kapaciteta, a u isto vreme obelodanimo da nemamo novca za programe. Ideja da treba davati pare za izgradnju, a zanemariti sadržaje, na našem primeru pokazuje svu svoju besmislenost", ocenio je Majić.

U Petnici se svake godina održi 140 programa, seminara, kurseva i kampova kroz koji prođe oko 2.500 darovitih učenika i studenata iz cele Srbije i zemalja regiona.

Ovu ustanovu su tokom 2008. posetili predsednik Srbije, Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku, Božidar Đelić, i najavili punu pomoć u njenom razvoju.

----------------

preuzeto sa B92

----------------

Pozivam sve da komentarima daju podrsku Petnici kako na sajtu B92, tako i na sajtovima drugih medija i da se uclane u grupu ''Cudesna suma'' ukoliko imaju profil na FB-u i tako podrze izmedju ostalog i petnicke astronome i meteorase koji su na frontu obrazovanja i popularizacije astronomije u Srbiji.

cola

A tokom otvaranja MGA, Djelic je pricao kako ce nas podrzati...
Verovatno ovo rade da bi je jeftinije prodali, ako imaju takav cilj  :-\
Sta ce biti s ISP ako im se ne daju te pare ???
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Opticar

Pa...za koga ljudi glasaju..ne treba praviti pakt sa vukovima.
A ti isti su plasili narod da cemo se vratiti u 90-e ako ne budemo njima dali glas.
I eto rezultata.

Kizza

Imam utisak da se štedi na pogrešnim "stvarima"  :'(
Da ne spominjem pronalazaštvo i proizvodnju oginalnih proizvoda!
Čini mi se da je Srpski brend RAKIJA  :'(
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Hm,RTS je objavio da će biti para http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/6/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/69408/%D0%91%D0%B8%D1%9B%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%83.html
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Dakle rezultati MGA u Srbiji do sada:
1. upitno dalje izlaženje jedinog Astronomskog časopisa koji se mogao kupiti uslobodnoj prodaji
2. upitno finansiranje IS Petnica sa sve svojim programima astronomije u Petničkom Meteorksom Grupom
3. ???
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

cola

Eto na primer Pavdu je sa svojom astronomskom sekcijom u Kursumliji dobio od opstine 150/750 na eq3 SW !!! Tako da nema pravila!
Ja sam bio nekoliko puta u Petnici i to bas u meteorskoj grupi i stvarno bi mi bilo strasno zao da to sve propadne, jer planiram da nastavim s meteorima i da odem i na ast1...
Bezveze je sto bi se seminari placali, mislim da bi to moglo odvratit ljudei!!! Stvrano je bezveze da placa oni koji ce  sutra biti ponosi ove drzave... Strasno!
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Advokat

 >:( >:( >:( >:( >:(
A za Miladina Kovacevica ima!?!?

cola

E a kad bi se Bozic potukao s nekim i ti kao advokat icimas vecu kintu nego sto je potrebno...
Taman deo za Petnicu :P
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Upali mi noćas neki mafijaši u ordinaciju i pretili pola sata; policiju sam morao da zovem... Terao sam ih da me biju jer mi trebaju pare za EQ6 - ali nisu. Ne mogu da verujem.
Kriza i kod njih! ;D

cola

Pa tako mogu i ja da ih finansiram 100 din mesecno u skladu s budzetskim mogucnostima, ma da...
Da je ISP zadovoljna onda bi sve peticije/okupljanja prestala...
Inace Kiza je okacio link sa istim teksotm :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Predrag

Promaklo mi je. Ukloniću moj tekst viška. :-[
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Peca

i ja sam otvorio  temu nema veze sada cu da ptekopiram

Kako B92 Nauka javlja Ministarstvo prosvete je prestalo da finansira IS
Petnica. Evo linka na vest:

http://www.b92.net/zivot/nauka_vesti.php?nav_id=367450
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=23&nav_category=12&nav_id=367566

Povodom objavljivanja informacije o stopiranju finansijske podrške Minsitarstva prosvete radu IS Petnica, i burne reakcije koja je usledila, osećamo potrebu da još jednom detaljnije sve pojasnimo.

Već sredinom devedesetih godina Petnica je krenula putem smanjivanja udela državnih sredstava u finansiranju programa na ispod polovine. U razvijenim zemljama udeo države u podršci sličnim programima je znatno manji, ali tamo se to lako kompenzuje podrškom jake privrede, tj. vodećih industrijskih korporacija kao i kroz privatne fondacije.

Ipak, rukovodstvo Petnice je smatralo da pare države nisu privatne pare ministara niti njihovih stranaka, već javna sredstva i da ima pravo da traži da se određeni deo usmerava za troškove jednog prilično dobro dizajniranog, uhodanog i dobro prihvaćenog programa koji pokriva celu zemlju.

Od kako je Stanica formirana nikada država nije prestajala da manje ili više pomaže programe za učenike. Ministarstvo prosvete nikada nije obožavalo Petnicu (najviše zbog ćinjenice da nije "u sitemu" i da se ponaša samostalno), ali je svaki od 15 dosadašnjih ministara, među kojima je bilo i onih koji su otvoreno bili protiv Petnice, ipak cenio činjenicu da hiljade učenika dobrovoljno dolazi i da su većina njih i njihovih nastavnika veoma zadovoljno radom u Petnici.

Prvi ozbiljan prekid se desio kod ministarke Ljilje Čolić, ali je i ona brzo shvatila da Petnica ima dobar rejting kod mladih, ali i kod nastavnika. Finansiranje je značajno smanjila, ali ga nije obustavila.

Ozbiljni problemi su nastali dolaskom gospodina Zorana Lončara koji je jednostavno prekinuo izvršenje obaveza iz postojećeg ugovora između Ministarstva i Petnice, pa je te, 2007. godine, Petnica ostala uskraćena za polovinu od ugovorenih i planiranih 16 miliona dinara. Ministarstvo tada nije promenilo ili raskinulo ugovor, već je, naprotiv, uveravalo Petnicu da će sve biti u redu, a što je dovelo do velikog zaduživanja Stanice koja je nastojala da održi programe očekujući pare, koje nikada nisu stigle.

Nakon njega na čelo Ministarstva dolazi sadašnji ministar koji odmah obećava da će dugovi biti rešeni i da će Ministarstvo pomagati Stanicu. Ipak, on nastavlja sa značajnim smanjivanjem sredstava stalno se pravdajući oskudici u budžetu, što definitivno nije tačno, pa sa planiranih 24 miliona u 2008. godini, Petnici dodeljuje samo 5 miliona obećavajući da će u 2009. godini biti bolja situacija.

U 2009. godini Ministarstvo prekida sve kontakte i odbija da odgovori na zahteve i upite iz Petnice.
Dakle, činjenica je da je Petnica u 2009. godini ostala uskraćena za preko 25 miliona koliko bi imala da je nivo sredstava iz perioda 2001-2007 zadržan (da su sredstva recimo pratila rast mase novca koji ide školama, Petnica bi dobila i više). To je ipak previše da bi se Stanica mogla lako snalaziti na drugim stranama. Participacija učesnika je prilično simbolična i pokriva manje od četvrtine troškova programa, a na godišnjem nivou oko 1/7 petničkog budžeta.

Šta će se dalje dešavati?

Petnica sigurno neće nestati, jer se u skoroj prošlosti prilično dobro naučila da preživljava.

No, moguća su dva ozbiljna problema. Prvi je da se prekine komunikacija sa Ministarstvom prosvete, što nije dobro. Možemo imati primedbe ili pohvale na ministra, ali Ministarstvo je institucija države i nije dobro da ne postoji saradnja između države i projekata koji su se pokazali vise nego dobri i koji imaju impakt na čitavu teritoriju Srbije, uključujući i slabo razvijene regione. Ministarstvo ima pravo raspolaganja javnim sredstvima, ali i obavezu da ih ulaže u razvoj sistema obrazovanja i kvalitetne sadržaje.

Drugi problem je u samom radu Petnice. Nedostajućih oko 24 miliona dinara definitivno znaći da će se obim programa morati smanjiti i to prilično drastično. Znači kraći programi, manje seminara i kurseva, skromniji standard, manje opreme, hemikalija, pribora, knjiga, ali i manje polaznika. Petnica može da pravi sjajne programe i sa 20 polaznika umesto sa 800, ali to nije onda racionalno iz ugla države.

Petnica se zahvaljuje svima koji su iskreno i spontano izrazili podršku radu i koji se brinu kako će se stvari dalje razvijati.

Ako zelite da ponmgnete petnici i ako imate face book prikljucite se

http://www.facebook.com/profile.php?id=815709294&ref=nf#/group.php?gid=113923135188

Mislim da je ovo jako sramotno pogotovo zato sto poznajem neke ljude koji su upravo u petnici postali ljubitelju astronomije ... da ne govorimo da je na ovaj nacin napravljen udar i na astronomiju u Srbiji..


Peca

cini mi se da ce ipak iskamciti neke pare ali verovatno negde na sveti nikad i to neku sicu