• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koliko je star Univerzum?

Started by vlajkoni, November 22, 2009, 01:04:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Habl

Oprostite mi... ali procitao sam ceo tekst i nisam bas siguran da sam najbolje shvatio kakva je posledica ose. Da li bi neko mogao malo bolje da mi objasni sta se dogadja, odnosno sta ce se dogoditi kada naucnici utvrde da je ova osa stvarna.

P. S. Promenicu nik u "Laik zeljan znanja".  ;)

Kizza

Pronađi neki tekst o VELIKOM PRASKU i mislim da će ti biti mali jasnije  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

aleksandar

Da i ja sam hteo da postavim isto pitanje kao i Habl ::)
Ako je neko raspolozen da nam stvari malo pojasni

Ljubo

Quoteprocitao sam ceo tekst i nisam bas siguran da sam najbolje shvatio kakva je posledica ose. Da li bi neko mogao malo bolje da mi objasni sta se dogadja, odnosno sta ce se dogoditi kada naucnici utvrde da je ova osa stvarna.


To je konstatacija, a ne naučni nalaz. Potrebno je da se ova osa nedvosmisleno dokaže, da bismo mogli izvodi reperkusije. A konačan dokaz, kao što ste mogli pročitati, daće eksperimenti koji su u toku, u prvom redu evropska svemirska misija Planck, ali i drugi, nezavisni eksperimenti.
Elem, radi se o tome, da postoji nekoliko nezavisnih istraživanja, koja su pokazala da kosmičko mikrotalasno zračenje (CMB) nije izotropno. Ovo nije u skladu sa Standardnim modelom u kosmologiji, koji, za opšti slučaj, pretpostavlja suprotno - da je reliktno zračenje izotropno (isto u svim pravcima) i da odgovara zračenju na 3K (CMB).

Koje su posljedice ako se utvrdi da postoji "axis of evil"? Pa ima više implikacija... Jednu sam naveo, a to je da se svemir širi spiralno. Mislim, bilo je pokušaja i na ovom sajtu da se različito tumači crveni pomak, ali to nije moguće sa stanovišta današnje fizike (osim ako se ne zovete Halton Arp ;) ).
Dalje, postoje i neke druge implikacije, vezane za teoriju superstruna, ali i o tome treba sačekati buduće nalaze nezavisnih eksperimenata.
Ono što predstavlja najveći problem je to da se neke teorije (kakva je i teorija superstruna) ne mogu apriori dokazati opservacionim metodama (sa stanovišta današnje eksperimentalne nauke, što ne znači da u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti neće biti moguće utvrditi istinu, iznalaženjem novih tehnika i dokaza).

Koliko je sve ovo doprinelo razjašnjenju, ne znam, ali činjenica je da nam treba vremena i novih dokaza da bismo mogli raspravljati na ovu temu, pa sačekajmo nove rezultate.

Habl

Hvala Ljubo na opsirnom odgovoru. Tvoj odgovor mi je razjasnio ono sto me konkretno zanimalo (da se svemir u slucaju AoE siri spiralno) i jos nekoliko nedoumica.