• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Skywatcher 130/900

Started by Sale, July 16, 2009, 01:53:34 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sale

Pozdrav svima, neiskusnima i onima koji su vec iskusili sta znaci lepota i spokoj posmatranja nocnog neba. Jos od ranije sam se "vezivao" za Mesec, zvezde i planete. Koristio sam dvogled. Sada posle toliko vremena uspeh da sakupim novac za teleskop Newton Skywatcher 130/900. Procitao sam mnoge korisne i nekorisne informacije sto na ovom sto na drugim forumima i stvorio neku sliku. Interesuje me, ako ko ima strpljenja da odgovori, da li pomenuti teleskop zavredjuje da bude moj "saputnik" do Meseca, planeta i zvezda? Zanimaju me svi ovi objekti, zvezdana jata, galaksije... Drugo, postoji li neka fotografija, primer kako se pomocu ovog teleskopa vidi  povrsina Meseca, kolika se uvecanja koriste, koji filteri itd. Takodje i za planete. Znam da je ovaj teleskop prvenstveno namenjen za deep sky objekte, ali bih se vrlo razocarao kada ne bih dobio jasnu sliku naprimer Saturna ili Jupitera, ili Marsovih polarnih kapa. Unapred vam se zahvaljujem.

Obersturmfuehrer

Ljubo

Sale, želim ti puno ugodnih posmatranja tvojim novim teleskopom. Yagodinac ima takav teleskop (ne znam da li je Skywatcher, ali jeste Njutn 130/900), pa će ti se on vjerujem obratiti u vezi iskustava s njim. Kako izgleda posmatranje s njim? Pa na forumu pod ASTROFOTOGRAFIJA imaš slika koje je snimio Yagodinac, a koje ti mogu približno dočarati kako to izgleda... I ovi linkovi Obersturmfuehrera takodje.
Ovaj teleskop je univerzalan - i za deep-sky, ali još više za planete i dvojne zvijezde. Trebaće ti dva okulara i apo barlow. Filteri ti za otvor 130 i neće trebati naročito, osim možda zeleni za Mjesec. Koja je montaža? EQ3 ili azimutalna?

Yagodinac

Slušaj, Skywatcher 130/900 eq2 je vrh u svojoj cenovnoj klasi. Dovoljna apertura, uvećanja i velika i mala, f7 itd. Mane su mu pre svega sferno ogledalo koje ga ograničava za vizuelna uvećanja na 150-200x. Iznad toga se vrlo teško fokusira i kad je dobra atmosfera i kad je savršeno kolimiran. Njegov fabrički barlow 2x ne puca od kvaliteta ali šta je džabe i Bogu je drago. Montaža ako staviš motor može dobro da prati kao i da slikaš planete ali zaboravi na deepsky jer ja obično odbacujem 90% snimaka na 15 sec.
Ukratko: idealan za početnika koji neće da uloži više od 250 eura i početnika koji prvenstveno gleda sve živo i snima Mesec i planete.
Alternative: 130/650 na eq2, u dlaku skuplji ali sa paraboličnim ogledalom. To je pravi deepsky teleskop koji može da da vrlo mala uvećanja ali i da kvalitetno skoči iznad 200x, naravno sa odgovarajućim okularima (planetarni 6mm i barlow 2.5 apo bih ti preporučio - to jeste oko 100 eura ali vredi). Druga alternativa je 150/750 i to je već ozbiljna stvar jer ima i fokuser 2" koji sam po sebi košta poprilično. Za njega je potrebna što jača montaža, eq3 će poslužiti samo za gledanje, ne i za pravi astrofotografiju. Mada je Vilov imao neke lepe fotose Orionove magline sa eq3, treba ga pitati za preciznost montaže. Vrlo je moguće da eq3 drži 15sec pa tek onda preskače.
U svakom slučaju uzmi njutna ako si početnik; naučićeš i kolimaciju i ostalo a videćeš nebo kroz teleskop a ne kroz neku cevčicu iz robne kuće koja predstavlja parodiju na refraktorsku konstrukciju.

A na http://www.astroblog-yagodinac.blogspot.com/ imaš sve moguće načine primene dotičnog teleskopa, mada je svaka nesavršenost uzrokovana montažom. Jedina primetna mana je koma ali to se da tolerisati.

Yagodinac

Moguće da nisam konkretno odgovorio: 130/900 je radost za svakog početnika, bilo da gleda planete ili deep sky. Mislim da nudi dosta za vrlo male pare. Ali ako hoćeš da se baviš astrofotografijom rame uz rame sa ostalima na forumu moraćeš (kao i ja) da odvojiš 2-3000 eura za adekvatnu opremu. Ostalo je improvizacija.
Evo ga u akciji obaranja Labuda:

Sale

Prijatelji, hvala na odgovorima. Proucicu jos ovu problematiku. Iskreno, za bolje kintu nemam, tako da sam nameran da (ako me ne izlazu ovi iz Subotice) dobijem teleskop vec pocetkom naredne nedelje. Jos cemo se cuti. Hvala ponovo.

Ljubo

Kao što reče Yagodinac, za te pare dobija se poprilično, a otvor 130 mm pruža pregršt objekata za posmatranja. Montaža EQ2 za vizuelno može da prodje. To u kombinaciji sa tamnim nebom (za deep-sky, za planete ne treba) daće ti mnooogo mogućnosti i uživanja u posmatranju.
Ostaje da nam se javiš sa prvog posmatranja. Samo nemoj da razglasiš da kupuješ teleskop, jer će sale11472 da nam opet objavi da nema vedrih noći za posmatranja u narednih mjesec dana ;)

Sale

He, he, dobra fora. Hvala, brate. Naravno javicu se.

sale11472

Quote from: Yagodinac on July 16, 2009, 01:49:44 pm

Alternative: 130/650 na eq2, u dlaku skuplji ali sa paraboličnim ogledalom. To je pravi deepsky teleskop koji može da da vrlo mala uvećanja ali i da kvalitetno skoči iznad 200x

Hmm obzirom da sam imao priliku da posmatram kroz oba (i to u identičnim uslovima bili su desetak metara jedan od drugog na Letenki 2007 ;) ) mislim da ta razlika u ogledalu nije toliko primetna tj kolko jednom smeta sferna toliko drugom smeta koma ali ni jedno ni drugo nije vredno pomena. Što se velikih uvećanja tiče tu najveći problem pravi klimava EQ2 montaža koja je slaba  za te teleskope tako da je osnovna prednost 130/650 ta što je manji i lakši pa ga mala montaža bolje podnosi a i marginalno je lakši za transport ....

Quote from: Sale on July 16, 2009, 11:15:39 pm
Prijatelji, hvala na odgovorima. Proucicu jos ovu problematiku. Iskreno, za bolje kintu nemam, tako da sam nameran da (ako me ne izlazu ovi iz Subotice) dobijem teleskop vec pocetkom naredne nedelje. Jos cemo se cuti. Hvala ponovo.

Od svih korisnih i nekorisnih (a takvih baš i nema previše na ovom forumu kada se priča o opremi) najkorisnija stvar koju si mogao da pročitaš je da pogledaš kroz nečiji teleskop. Krajem sledeće nedelje je Letenka dođi na kamp baci pogled kroz teleskope ako dođu Yagodinac i NASA (za ovog drugog sunjam) moći ćeš da pogledaš baš kroz takav teleskop a ako dođe i abrasax eto prilike da ga uporediš sa 130/650 a i da pogledaš kroz mnogo drugih skupljih i većih teleskopa...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sale

Ovde u Nisu nemam poznanika koji ima teleskop, rado bih dosao na kamp ali je to neizvodljivo bar ove godine. Drugo, postujem vas koji ste iskusni u ovome i nameran sam da katkad postavim par konkretnih pitanja kako biste mi olaksali upotrebu teleskopa. Iako sam samo jednom (znaci jednom) pogledao kroz teleskop (ne znam koji je u pitanju) pre 12ak godina i to na bukvalno 10 sekundi, gledajuci Sirijus, nisam stao vec sam nabavio neki dvogled i neumorno posmatrao Mesec i sazvezdja cak sam video i M31 kao sicusnu maglinu. Sad nemam nameru da se nesto predomisljam, ustvari voleo bih jaci bolji teleskop ali je to definitivno neizvodljivo zbog para. (nije mnogo ali nemam) Zato cemo se cuti kad budem prvi put posmatrao i nadam se da cu uspeti da objasnim ponasanje teleskopa obzirom da su ovo za mene ne bas Spanska sela ali ne mogu da se pohvalim da sad kao nesto mnogo znam. Imam neko  predznanje: dosta sam posmatrao dvogledom, znam sta treba da gledam. Posmatrao sam pomracenje Sunca i crtao na velikom belom papiru polozaje Sunca (dok su se drugi zamracivali poslusavsi tadasnje rukovodstvo ove tuzne zemlje!) Mislim da je svako od vas procitao bibliju astronomije i zivota: "Kosmos" Karla Segana. Zaista poucno stivo. Bio sam i na nekoliko predavanja Astronomskog drustva Alfa iz Nisa. E sad je vreme da postanem ozbiljan i zajedno sa svojim sinom (4 godine) gledam u zvezde. Cuo je kako pricam o ovome i svaki dan pita: Tata, kad cemo da kupimo teleskop? :) Na primer, moj sin najvise voli Mesec. Dosta pricamo s njim o tim stvarima, (prof. deformacija - ja sam po profesiji vaspitac za predskolce) a i danasnja deca su dosta naprednija. Tako, drugari, opet hvala na savetima pa se cujemo.

Ljubo

Da, kod nas astronomska društva više služe za predavanja, a manje za posmatranja i dok se to ne promijeni neće ni doći do omasovljavanja zaljubljenika u ovaj hobi. Čudi me da čak takva društva kao što su Astronomsko drustvo Alfa nemaju posmatrački karakter, mada, kad vidim kako se pojedinci iz tog društva ophode prema nama koji se aktivno bavimo posmatranjem, nije ništa za čuditi. Ali, to je njihov problem, mada vidim da imaju na žalost podršku i od nekih ljudi koji vode ovaj portal. Šteta, ali bože moj, idemo dalje... Sa manjim snagama, ali ne sa manje volje.
Ponavljam predlog za Letenku: organizovati predavanje tipa: "Amaterska astronomija kod nas danas i kako je unaprijediti".

Yagodinac

Život je lep a postoje sitnice koje ga čine još lepšim. Npr hobi.
Ako nekog čini srećnim da posmatra teleskopom (koji je btw pre dvadeset-trideset godina bio rezervisan za observatorije) zašto da ne? Ne treba ti uopšte puno para da bi ušao u ovo, trebaće ti puno da izađeš (samo još ovaj teleskop/okular/gajder/kompjuter da kupim i neću više)  ;D
Suština je da je ovo plemenitiji hobi od ubijanja sebe samog po kafanama ili kockanjem po kladionicama; stoga je i dozvoljeno zadnji dinar dati za teleskop.

A ako se predomisliš za Letenku moći ćeš tamo da pogledaš kroz par desetina teleskopa od kojih su velika većina bolji od 130/900.

Što se astronomskih društava tiče ja sam davno napustio te ideje - lepo je učlaniti se; ići na predavanja ali najlepše je sa ortacima otići na posmatranje. Tu padne i poneko pivo...

Sale

Obersturmfuehrer

Quote from: Yagodinac on July 17, 2009, 02:52:01 am
Suština je da je ovo plemenitiji hobi od ubijanja sebe samog po kafanama.............
.....
Tu padne i poneko pivo...

:)
Setih se onog vica o lovcima...modifikovan bi zvucao ovako

- Ko su to astronomi amateri?
- Grupa entuzijasta koji preko Letenke idu u kafanu
:)

Sale

Drugari, kao sto sam i mislio. Iz Subotice jos ne stize teleskop 130/900 jer ga nemaju dobavljaci itd. i tip mi je preporucio 130/650. Ok, znam o tome iz prethodnih postova. Citam medjutim o EQ montazi ono sto ste mi rekli i pitam se kolika je razlika u kvalitetu izmedju EQ2 i EQ3 montaze? Tako da sam porazmislio o tome da se negde snadjem za jos 15ak hiljada i narucim sky-watcher 150/1200 ili 150/750. Pa bolje da se uzajmim i vratim nego da mi igraju objekti pred objektivom. Drugo kakva su vasa iskustva sa ovim ziznim daljinama? Ovaj prvi je za planete a drugi za deep sky ali da li moze da se dobije onaj univerzalni teleskop kombinacijom nekih okulara ili sociva? Unapred hvala.