• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Fokuser sa mikrokorakom

Started by nesal, September 01, 2009, 09:48:11 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nesal

da li je ovo ustvai bolje od obicnog crayford fokusera? i kolika je cena posto na teleskop.rs ne pise....i da li neko yna koja je cena motora za fokuser?

Ljubo

Fokuser sa mikrokorakom je prvenstveno namijenjen onima koji se bave astrofotografijom. Ipak, može dosta da pomogne i onima koji ga koriste za vizuelna posmatranja (naročito za planete).
Cijena u Njemačkoj (http://www.teleskop-express.de/shop/advanced_search_result.php?keywords=TS+Crayford+Auszug) je 150 evra. Pošto i O.I. Optimus i Teleskop Centar nabavljaju praktično od istog dobavljača, računaj da je kod prvih konačna cijena veća za oko 10%, a kod drugih za oko 30%. (Razlika potiče, izgleda, otuda što je prvi diler, a drugi samo prodavnica).

Ukoliko već imaš Crayforda, možeš proći jeftinije ako naručuš samo ovo: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2625_1-10-Mikro-Untersetzung-fuer-Crayford-Okularauszuege-zum-Nachrueste.html

Evo i cijene motora za fokuser: http://www.teleskop-express.de/shop/advanced_search_result.php?keywords=Fokus+Motor

nesal

cek kod o.i optimusa cena svega,i teleskopa je veca za 10% od one u nemackoj? da li je bolje da uzmem to od dilera il od lajosa?

Ljubo

Ehm, Optimus je u Rijeci, u Hrvatskoj, a Lajoš u Subotici.
Pa ti vidi sad kako ćeš. Optimus je jako pouzdan i super sve upakuje - ne moš' to ni čekićem razbit' (dobro sad sam malo pretjerao, ali otprilike je tako).
Lajoš ti je možda bliži. Vidi i kad ih kontaktiraš koliko ćeš čekati. I jedan i drugi šalju City Express-om (brzom poštom) u bilo koji veći grad svoje države.

nesal

posto sam ja iz novog sada zanima me kod koga cu jeftinije proci,ako je isti proizvod u pitanju?