• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

apolo11-kakva skalamerija

Started by pocetnik, July 20, 2009, 10:01:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pocetnik

Jel ovo ta skalamerija sa kojom su isli na mesec??ma ajte molim vas.Ovo mora da se neko sali sa nama- pogledajte gornji deo lunarnog modula uvio se lim od srafova i iskrivio.cevi pola cola ili vec kol`ko,nitovano dal je ,platno neko sta li je.pogledajte na šta to lichi i kolikko je veliko gde su stali astronauti ,gorivo kiseonik i svi instrumenti???Znam da je iznad cekao  drugi modul sa kojim su se vratili ali ovo je tako sklepano da ne mogu da poverujem.Ovo je sa NASa site.

http://www.nasa.gov/images/content/369227main_aldrinLM_full.jpg


SrdjanP

Jeste, izgleda jadno. Liseno svake estetike. Ali je lunarni modul napravljen da bude praktican i odradi posao.
Najobicniji mobilni telefon koji svi imamo je tehnoloski znatno napredniji od tehnologije koriscene u celokupnom Apolo programu sto cini ovaj poduhvat jos znacajnijim i spektakularnijim.

Mozda se i moze reci da se covek dokopao Meseca uz pomoc stapa i kanapa, ali se ipak potrosilo mnogo milijardi dolara.

pocetnik

Ma ne mogu da verujem da je ovo islo na mesec.Limovi sa desne strane ili sta vec pricvrsceni sa par srafova ili nitni i na tim mestima gde su uvijeno sve pa ja na autu da pricvrstim tako lim pri mallo vecoj brzini bi sve otpalo.

Danijel

Pa sovjetski Luny Korabl bio je još manji i samo za jednu osobu :o
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

July 20, 2009, 11:04:01 pm #4 Last Edit: July 20, 2009, 11:14:55 pm by danijel
Što se tiče estetike, ni današnje letjelice ne izgledaju puno bolje, najvažnija je funkcionalnost i pouzdanost, ovo što vidiš na gornjoj fotografiji samo je izolacijski materijal koji je sklopove ispod štitio od visoke temperature koja vlada na površini Mjeseca i prašine koja se digla prilikom aluniranja. I kao takav, odradio je posao savršeno. Ionako je sve to ostalo na površini Mjeseca.

Evo ti na primjer modernija verzija izolacije kakvom je prekrivena ISS, sve je obučeno u "navlake", žice su omotane i zaheftane obujmicama i slično. Ovo je tehnologija sadašnjice, a ono je bilo prije 40 godina. Princip je isti, a sve drugo su (velike) nijanse.

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

POSEYDON

Kako nema ni jedne zvezde na fotki lunarnog modula u pozadini?

SrdjanP

Nema ni jedne zvezde na fotki svemirske stanice, pa ona ipak postoji.

Obersturmfuehrer

Quote from: POSEYDON on July 20, 2009, 11:19:24 pm
Kako nema ni jedne zvezde na fotki lunarnog modula u pozadini?


Da li je moguce da neko i dalje postavlja ovakvo pitanje?

pocetnik

Sve to je trebalo da izdrzi ogromna naprezanja ,pritiske,brzine itd a ono se drzi sa par necega[srafova obujmica,nitni itd.]malo mi je cudno da nista nije otpalo,a iskrivljeno i jadno.  ??? Za  zvezde  ima objasnjenje odavno,a ovu sliku do sada u vecoj rezoluciji nisam video pa ni kako izgleda lunarni modul izbliza.Gornji deo lunarnog modula koji je tako jadan nije ostao na mesecu nego se spojio sa komandnim modulom.Inace imao sam tu cast da gledam na tv-u `69 lansiranje,i ostalo mi je u secanju  zauvek bez obzira da li su bili tamo  ili ne.

Sasa

Tako isto danas možemo da kažemo za brodove kojima je Kolumbo doplovio do Amerike. Ili recimo za čuvenu špansku Nepobedivu armadu koja se sastojala od više desetina brodova, ali koji bi svi zajdno komotno stali u jedan današnji prekookeanski šlep.
A ipak niko ne sumnja da je Kolombo stigao do Amerike, je l da.

Danijel

Quote from: pocetnik on July 20, 2009, 11:56:46 pm
Gornji deo lunarnog modula koji je tako jadan nije ostao na mesecu nego se spojio sa komandnim modulom.


Varaš se, ostao je na Mjesecu, nakon što su se astronauti prebacili u komandni modul zajedno s materijalom kojega su prikupili, kabina LM je odvojena i srušila se na Mjesec, nisu ju vukli sa sobom do Zemlje ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

Quote from: SrdjanP on July 20, 2009, 11:22:25 pm
Nema ni jedne zvezde na fotki svemirske stanice, pa ona ipak postoji.


Jesi li pokušao snimiti zvijezde po noći? Uzmi fotić, izađi van, složi blic i normalno uslikaj nekoga tako da se vidi i nebo. To je to, takvi su uvjeti otprilike i u svemiru. Pogledaj vide li se zvijezde na tvojoj fotki ;)
Želiš li snimiti zvijezde, trebaju ti dugačke ekspozicije, a takve uopće nisu prikladne za snimanje "tamo gore".
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

bear

Cini mi se da ljudi cesto zaboravljaju ogranicenje tezine. Ne izgledaju stvari u svemirskom programu kilavo zato sto nije bilo para ili nisu znali da prave masivne stvari. Jednostavno kolicina goriva ogranicava masu opreme, pa je zato svaki gram oplate ili izolacije koju ustedis vredniji od ekvivalenta u zlatu. Ako izgleda smesno, krivi se ili nesto trece, nije bitno dok ne ugrozava misiju.

Ni rani avioni se nisu svojevremeno pravili od trske i papira zato sto nisu znali za chelik, vec zato sto nisu imali motore koji bi mogli da ponesu tu tezinu..

sale11472

Quote from: danijel on July 21, 2009, 07:15:37 am
Quote from: SrdjanP on July 20, 2009, 11:22:25 pm
Nema ni jedne zvezde na fotki svemirske stanice, pa ona ipak postoji.


Jesi li pokušao snimiti zvijezde po noći?


Ili još bolje da li je neko pokušao da snimi zvezde danju  :P Mislim pogledaj koliku senku baca lunarni modul jasno se vidi da je snimano po DANU.
Uvek su me oduševljavali ovakvi "argumenti" zato što jako dobro ilustruju koliko svakodnevno iskustvo može da bude beskorisno. Interesantno je kako svi očekuju da vide zvezde na snimcima iz svemira. Samo zato što je pozadina crna svi očekuju da je svaki snimak gore noćni snimak....
Isto tako i oplata lunarnog modula zaboga na šta liči sva izuvijana priheftana šrafovima pa to ni na fići ne bi moglo tako .... A zaboravi se samo jedna mala sitnica (mislim nije baš mala ipak zbog nje astronauti/kosmonauti nose multimilionske skafandere) na Mesecu (a bogami ni na putu do njega) NEMA ATMOSFERE pa prema tome ni nečega što bi taj lim iščupalo ma kom brzinom da se kreće ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Kizza

Što se tiče izgleda Lunarnih Modula,gledao sam na TV u direktora Apollo programa koji je objasnio da je oplata na LM veoma tanka , oko 2cm debljine ,zarad uštede na težini.Zato mi je drago da je većina Astronauta još uvek živa i manje više u poznim godinama.Predpostavljam da zračenje na Mesecu i nije tako veliko i jako  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?