• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

apolo11-kakva skalamerija

Started by pocetnik, July 20, 2009, 10:01:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

POSEYDON

Quote from: POSEYDON on July 20, 2009, 11:19:24 pm
Kako nema ni jedne zvezde na fotki lunarnog modula u pozadini?


Ma znam ja o čemu se radi na fotkama:)))) to se moj komšija skeptik malo šalio:)))

bear

Quote from: Kizza on July 21, 2009, 03:39:55 pm
Što se tiče izgleda Lunarnih Modula,gledao sam na TV u direktora Apollo programa koji je objasnio da je oplata na LM veoma tanka , oko 2cm debljine ,zarad uštede na težini.Zato mi je drago da je većina Astronauta još uvek živa i manje više u poznim godinama.Predpostavljam da zračenje na Mesecu i nije tako veliko i jako  ???


Pa i nije... Oni su u LM-u bili relativno kratko vreme (kada putuju do meseca i nazad onda su u komandnom modulu). Takodje, najjaca radijacija (tj. zracenje) sa kojom se susrecu je najverovatnije u Van Alenovim pojasevima a ne na Mesecu.

Peca

Prolaskom Kroz Van Halenove Pojeseve dobija isto toliko radiacije kao u rengenu kada ti skeniraju npr. lobanju

Obersturmfuehrer

Quote from: pocetnik on July 21, 2009, 06:46:19 pm
Za zrachenje na mesecu ne znam ali postoji Van-alenov pojas iznad zemlje gde je zrachenje izrazito i pogubno za coveka.


Pa kada bi kroz njega prolazio u gacama, sigurno da bibilo pogubno...em si go, em je ladno, em nema vazduha.
Uostalom, niko i ne tvrdi da astronauti nisu bili izlozeni zracenju.

Nego, jel mora ova prica opet?

Peca

U jednom clanku u nekoj astronomiji ( mrzi me da trazim koji br. tacno ) kada su pisali o teoriji zavere izricito je receno:"Van-alenovi pojasevevi nemaju toliku kolicinu radiacije da bi bili pogubni po cvoeka !!! i da prilikom prolaska kroy njih covek je izlozen radiaciji koliko i prilikom jednog skeniranja rengenom!!!" ( Jedan od agumenata teoreticara zevere je bio i tajsto covek ne bi mogao preziveti prolazak kroz Van-alenov pojas)!!!! citajte prethodne postove JBT...

Stojanov

Sto se tice Van Alenovog pojasa on moze biti stetan ne samo po zivi organizam vec i za elektronske komponente na satelitima koji prolaze kroz njega. One se moraju dovoljno zastititi za visestruke prolaske kroz 800km debeo pojas. Kod Apolo misija konstruktori su itekako vodili racuna da zastite astronaute od radijacije. Putanja  je tako projektovana da se astronauti sto krace zadrze u podrucju povecanog zracenja. Kod prolaska kroz Van Alenov pojas , astronauti su bili izlozeni dozi od 4,3 milisiverta. To je samo dvostruko veca vrednost  od one kojom smo mi izlozeni na Zemlji. Interesantno je to da u pojedinim podrucjima nase planete mereno cak 20 milisiverta!

Zasto nema zvezda na tamnoj pozadini? To bi trebali da odgovore oni koji postavljaju takvo pitanje i probaju da u idealnim uslovima na Zemlji snime zvezde sa ekspozicijama od 1/30 do 1/500 sekunde koje su koristili astronauti na Hazelbladu. Posle jednog takvog jednostavnog eksperimenta prestace da budu zaverenici , prestace da pominji i "vijorenje" zastave...         

Yagodinac

4.3 milisiverta odjednom nije ništa; 4.3 milisiverta svaki dan...tu i tamo. Ako astronauti prođu brzo kroz Van Alenov pojas onda prime manju količinu zračenja. Da vas podsetim da su stotinama puta veće doze za jedan dan primili radnici koji su sanirali Černobilj; međutim i činjenica je da se većina kasnije nije lepo provela.
Nije potrebno olovo za tako male doze.

Stojanov

Kada se pominje doza ( u mSv ) , uvek se misli na evektivnu dozu tokom jednog vremenskog perioda . Godisnje je uobicajena vrednost od 1-4 milisiverta za ljude na Zemlji - naravno, zbir vise izvora zracenja. Astronauti Apola su primili nesto preko 4 milisiverta za malo vise od minuta dok su prolazili kroz Van Alenov pojas. Licno, ne bih voleo da pokupim 4,3mSv svakog casa.

Yagodinac

Da, da. Jako je bitno koliko dugo traje ozračivanje jer 4.3 mSv znači ukupnu primljenu dozu. Nije svejedno da li to traje godinu ili sat vremena; ako bi neko kružio danima u Van Alenovim pojasevima to ne bi valjalo. Zato i radiolozi nose dozimetre okačene na reveru pa ako doza posle par meseci bude veća od dozvoljene - pravac godišnji odmor.

NShappy

Neko je već rekao, LM nije trpeo nikakve pritiske jer je leteo u vakumu. Najgore što je morao istrpeti su ona 4g prilikom lansiranja sa Zemlje ali to je trpeo upakovan, vezan i obložen negde iznad trećeg stepena Saturna V. Jedina temperatura koju je trpeo je ona od Sunčevog zračenja. Znači jedino što je zid morao da pretrpi je pritisak od jednog bara (a mnogo veći trpi konzerva gaziranog pića (plus što mislim da su kosmonauti živeli i u nižem pritisku)) i da ima termičku izolaciju u klasi jednog zamrzivača. Od spomenuta 2cm najviše je termička izolacija, zatim spoljna oplata koja samo treba tu izolaciju da drži na okupu) i najtanji je unutrašnji sloj koji trpi pritisak i za koji su kosmonauti rekli da se može probiti hemijskom olovkom (što važi i za konzervu piva (u kojoj je i viši pritisak nego što je potreban u svemirskom brodu)).

Što se tiče izgleda, malo smo mi razmaženi industrijskim dizajnom tehničke robe široke potrošnje. Pokretača teme bih pitao da li je bio u prilici da vidi neku ozbilju industrijsku skalmeriju koja se ne prodaje dizajnom? Recimo unutrašnjost ormana opreme koja kontroliše neka postrojenja milijarderskih vrednosti (u USD ili EUR). E to izgleda da ne poželite ni peglu da vam napravi ista firma. Ali to radi svoj posao. Plus mora biti extremno pristupačno za preglede i kontrole.

Slika svemirske stanice je lep primer. Obloženo nekim skajem, bem li gašta je?!? Liči na nenaduvani dušek za plažu! Ili one plastične mušeme za stolove. A kablovi izgužvani i vezani nekim vezicama sve sa mašnicama. Pa kako se to ne pokida pri velikim brzimana?!? :D ;D :D ;D
(BTW, ako boga znate, ne postujte slike te veličine direktno na forum)

Interesantno da se pojedini dokazi koje iznose ljubitelji priče da je sletanje na Mesec snimljeno u studiju u principu mogu primeniti i na letove u svemir uopšte!!!

I videste li ovaj jad i žalost na RTS-ovom sajtu:
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/74867/Kako+smo+zakora%C4%8Dili+na+Mesec.html
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/14/Nauka/74965/%C4%8Cetiri+decenije+od+%C5%A1etnje+po+Mesecu.html
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/14/Nauka/71875/Ponovo+na+Mesec.html
...mislim na komentare posle. A to je mišljenje više od 50% populacije u ovoj smešnoj zemlji.

POSEYDON

Ma ljudi su čudo...imam poznanika koji drži rekorde u skepticizmu,jednom prilikom mu se ceo kafić smejao,kad je tvrdio za zemlja možda i nije okrugla i da mi to ne znamo i da na mesec ne može da se sleti jer je usijan,pa sam mu ja kao detetu davao primer mačijeg oka,da ga naravno ne vidi u mrklom mraku dok ne uperi svetlost u njega i on onda reflektuje svetlost,itd...a čovek je bio jedan od urednika u BIGZu....kako je Staljin ako se ne varam jednom rekao kosmosu i ljuckoj gluposti nema kraja.

NShappy

July 25, 2009, 09:16:46 am #26 Last Edit: July 25, 2009, 01:26:27 pm by NShappy
To je rekao Ajnštajn valjda. U stvari, rekao je, "Samo su Svemir i ljudska glupost neograničeni. Jedino za ovo prvo nisam siguran."

Malo je problem što ti sa neograničenom glupošću postaju sve glasniji i sigurniji u svoje stavove!!! Mislim, bilo je takvih oduvek, ali su bili na margini društva. Sada polako postaju mainstream. >:(

POSEYDON


pocetnik

Lunarna misija mogla bi da košta više od 100 milijardi dolara, pa je predsednik Amerike Barak Obama naredio reviziju tog plana. Njegov savetnik za nauku i tehnologiju, Džon Holdren, kaže da su Sjedinjene Države ipak predane istraživanjima svemira.

Koliko je onda kostala svaka apollo misija od prve do poslednje  ???  a imajuci u vidu da su tada ratovali u Vijetnamu i dobar deo budzeta im je isao na vojsku,a danas imaju proverene nosace i vec spremne za lansiranje.

NShappy

Pa sada vidi, koliko je koštala svaka?!?

Najskuplje je napraviti prvu. Znači razviti svemirski program za određeni let. Kada se cela suma uložena u program podeli na broj letova, dobije se cena pojedinačnog leta. Što je letova više, pojedinačno gledno su jeftiniji ali je i ceo program skuplji.

Problem novog programa na Mesec je što se mora razviti skoro od nule i što mora biti mnogostruko složeniji od Apolo programa. Apolo je bio, eto tek da se tamo spusti na par sati i da se bega nazad. Praviti to ponovo je besmisleno. Apolo je i prekinut jer se tamo nije imalo šta raditi. Treba napraviti nešto što će omogućiti trajniji boravak tamo.

Mnogi se pozivaju na "e pazi šta sada sve ima od tehnologija pa ne idu na Mesec a onda su mogli sa kompjuterom od 1,5kB". A to je malo bzv. rezon. Ne leti se kompjuterom, leti se raketom. A one rade na istom principu kao i pre 50 godina.

I BTW, kakve to nosače oni imaju?!? Ameri nemaju poštenu raketu sem onih za satelite. Šatl ide u penziju a naslednik se tek pravi.