• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Obrada fotosa Sunca ?!

Started by Yagodinac, July 27, 2009, 04:29:17 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Pošto sam uzeo Baader foliju i istu zakačio na teleskop očekivao sam da vidim čudo. Međutim golo Sunce, bez i jedne pege i nije baš interesantno.Problem je u tome što se pre par dana na Vidovom teleskopu na Letenci lepo videla bar jedna mrlja na 10h. Da napomenem da sam foliju stavio na aperture stop mog njutna čisto da smanjim turbulenciju. Otvor je 3-4cm; možda je to uzrok pada kontrasta? Ovo je pojedinačni snimak, sa vrlo malom obradom.
Dakle, kako se obrađuju fotosi Sunca? Klip pa stakiranje ili može i jedna; ali kako obraditi?

Ljubo

Za planete, Mjesec i Sunce: klip pa stekiranje = najbolje rješenje. Gledaj da ti sekvenca ne bude presvijetla (ova pojedinačna slika mi izgleda malko svjetlija) - da bi izvukao što jači kontrast na detaljima Sunca kada ga budeš stekirao... A stekiranje najbolje ide u... pa Registaxu. Probaj, pa postuj kako je ispalo.

Yagodinac

Da, ovo sam probao samo da vidim kako ide slikanje. Eksplicitno piše da je Baader folija dovoljna za pege (ali ne i protuberance!) a buni me što izgleda nisam u stanju ništa ni da snimim ni da vidim. Probaću klip za neki dan, ionako ne košta ništa.

Ljubo

Imaš i opadanje sjaja Sunca ka ivicama, tako? E, pa rješenje je ili veća apertura za foliju, ili tih 3-4 (bolje 4 nego 3, a još bolje, za tvoj scope, 5-6!) cm stavi tako da ne pokriva sekundar (malo pored da hvata samo primar, ali kontam da to već znaš)... Ma piči slobodno full-aperture, ako si uzeo A4 - tako će ti kontrast biti najveći. Samo vodi računa da ti za Registax, ponavljam, sekvence budu neznatno podeksponirane - stekiranjem ćeš dobiti onda na kontrastu i sjaju!

sale11472

Quote from: Yagodinac on July 27, 2009, 04:29:17 pm

Problem je u tome što se pre par dana na Vidovom teleskopu na Letenci lepo videla bar jedna mrlja na 10h.


Gde si ti video pegu na Suncu kroz bilo koji teleskop na Letenki ???
Mislim da si se zbunio pošto si gledao kroz h-alfa filter, u suprotnom vidiš bolje nego što SOHO snima ;D
Kraće rečeno nije bilo vidljivih pega u toku Letenke sasvim sigurno, nema ih ni danas pa ne treba da te čudi što ti je slika praznjikava ništa bolja nije ni sa SOHO-a ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Yagodinac

Ljubo, opadanje je verovatno zato što je slika maaalo prošla kroz PhotoShop u smislu kontrasta. Aperture stop ionako izbegava sekundar (to služi da mi sa njutnima zamišljamo triplet) a za podeksponiranost ću već smisliti kako da podesim.
Sale, nas nekolicina je itekako videla nešto mrljavo na 10-11h; podsećalo je na naslovnu stranu Registaxa 5. To je bilo prilično majušno a i bez nekog posebnog kontrasta - možda nije pega nego baza protuberance, šta ja znam šta smo videli. A i za to je trebalo neki minut adaptacije... Srećom pa ja danju ne skidam naočare za sunce.

sale11472

Quote from: Yagodinac on July 27, 2009, 06:18:21 pm
možda nije pega nego baza protuberance..


Pega nije sigurno zato je i ne vidiš sa Baader folijom e sad šta je to bilo što se vidi sa h-alfa filterom ....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

marino

s badoerom se jako lijepo vide pjege, otvor i nema toliko veze, al ok je da ima barem 40mm...
pjega sada na suncu nema..pogledaj i soho arhivu...animaciju pa pokusaj vidjeti sto se to vidjelo na letenci (sto pominjes)
e evo jedan primjer sto se i kako vidi s badoerom....oprema je bila sljedeca;
stalak za fotic fomei vp530 i na njega montiran dalekozor breaker 7x50 (made in prc-jednostruki premaz/i na staklu)...snimano je afokalno drzeci u ruci fotoaparat canon a60 (2mpx) uz opticki zoom od 3x..

snimak je od 16.01.2005. napravio sam par takvih zezancija da se vidi sto se da dobiti od minimuma opreme!
dakle ti s scopeom imas puno bolje mogucnosti...ali problem bi ti moglo predstavljati fokusiranje aparata...sada je nezgodno vidjeti kako to radi jer nema pjega...ali pokusaj snimati sunce i moras doboti ostre rubove da si siguran da aparat tocno fokusira...
da sada ne idem mjeriti i traziti (napravi to ti) odi na arhivu snimaka soho toga dana pa pogledaj kolika je razlucivost ove fotografije..kolka je velicina najmanjeg objekta kojeg mozes vidjeti na fotosferi

m
Vidulini Observatory

Yagodinac

Wow! Ako se ovo vidi dvogledom onda odlično. Naročito me oduševljava kontrast, onako, refraktorski... Kad se pojave pege probaću opet.

Verovatno je na Letenci bila baza protuberance ili slična neka tvorevina, rekoh da podseća na naslovnu stranu Registaxa 5 pa ko zna - neka kaže. A možda smo i halucinirali, od piva  :-[ (mislim nedostatka istog)

marino

http://www.spaceweather.com/archive.php?month=01&day=16&year=2005&view=view

nazalos nisam nasao bas sliku od dana kada sam i ja snimao ima dan prije i dva dana kasnije...eli evo to su te pjege..
m
Vidulini Observatory