• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Struktura Pozadinskog zracenja - ocekivana otkrica

Started by r2d2, August 09, 2009, 07:59:34 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

r2d2

U obaveznom stivu svakog zaljubljenjika u Astrofiziku: knjiga, "Prva tri minuta" Stivena Vanjberga koja je stampana 1977. razumljivo i uzbudljivo objasnjava sve aspekte moderne teorije nastanka Kosmosa.


"Ispitivanje zavisnosti mikrotalasnog kosmickog suma od pravca cini toliko privlacnim to sto se za intezitet ovog zracenja i ne ocekujeda bude idealno izotropan.

  Pri malim promenama pravca mogle bi da postoje fluktacije inteziteta, kao posledica pojave kosmickih grudvi..  ..Na primer galaksije u prvim stadijumima svog formiranja bi mogle da budu takozvane tople tacke na nebeskom prostranstvu, sa temperaturom nesto visom od srednje temperature zracenja crnog tela; Ove "tacke bi mogle da zauzimaju povrsinu otprilke oko polovine lucnog minuta.

 Pored toga, sigurno je da postoji i mala, ravnomerna promena inteziteta zracenja po povrsini neba prouzrokovana kretanjem Zemlje kroz Vasionu.
 
 Zemlja se okrece oko Sunca brzinom od 30 km/s, a ceo Suncev sistem nosen je , usled rotacije nase galaksije, brzinom oko 250 km/s.....
...Ako na primer, predpostavimo da se Zemlja krece brzinom od 300 km/s u odnosu na materijal u Vasioni, pa stoga i u odnosu na radijaciski sum, onda bi talasna duzina zracenja koje nam dolazi spreda ili otpozadi u odnosu na kretanje Zemlje trebalao da bude smanjena, ili povecana, ovim redom, za iznos 300 km/s podeljeno sa brzinom svetlosti, ili za 0,1 %. Zbog toga bi ekvivalentna temeperatura radijaciskog suma trebalo ravnomerno varira sa pravcem i da bude za oko 0,1 % veca od srednje temperature....

...Mozda ovo pitanje ipak nece moci da se resi sve dok merenja ne budu mogla da se vrse sa satelita koji bi kruzili oko Sunca...."
str 83.

Ne secam se da je iko pominjao Pozadinsko zracenje i najnovija otkrica bas svetlih tacaka kao potencijalnih buducih galaksija kao i ocekivanu razliku od 0.1%. Znam samo da se govorilo o sedlastom otvorenom Svemiru koji ubrzava dosta vise nego ocekivano. Da li postoje neka razumljivija objasnjenja i uporedjivanjima o ovim ocekivanjima iz sedamdesetih godina i novih otkrica iz 21 veka?                                                                                                                                                                                                                      

Ljubo

Još krajem prošlog vijeka letjelica COBE (Cosmic Background Explorer) je potvrdila ovo o čemu je pisao Vajnberg. O ovome je u nekoliko navrata pisano u Astronomskoj slici dana. Prvi put ovdje: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap960205.html

Uoči dvije različite polovine koje grade simbol Jin i Jang na slici s ovog linka, a koje predstavljaju upravo to o čemu je pisao Vajnberg - različite talasne dužine kosmičkog pozadinskog zračenja u zavisnosti od smjera kretanja Zemlje (Doplerov efekat). Ukupna razlika iznosi 600 km/s, što se sasvim poklapa s onim o čemu si pročitao u ovoj izvrsnoj knjizi (a koju si pročitao na 'svacije Brojne' preporuke ;) )

r2d2

Hvala puno Ljubo! I na preporuci i na brzom odgovoru! Imas pivo ;)

Sada barem znamo u kom pravcu se krecemo u odnosu na Svemir?
A formiranje galaksija i "svetle tacke"?

Ljubo

Evo ga r2d2: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap001029.html

"Svetle tačke" (Hot Spots) opisane su na tom linku, a šteta je što par hiperlinkova tu ne radi, ali zato postoji google, pa ćeš već naći šta te zanima.

sasaz

Quote from: r2d2 on August 09, 2009, 07:59:34 am
Znam samo da se govorilo o sedlastom otvorenom Svemiru koji ubrzava dosta vise nego ocekivano. Da li postoje neka razumljivija objasnjenja i uporedjivanjima o ovim ocekivanjima iz sedamdesetih godina i novih otkrica iz 21 veka?                                                                                                                                                                                                                      


Teorija crne energije:
http://www.newscientist.com/article/mg20327191.600-dark-energy-may-disguise-shape-of-universe.html