• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jupiter 2009

Started by Acheron, August 03, 2009, 03:48:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Acheron

Dok sam na godišnjem planiram napraviti kampanju promatranja Jupitera.
Sinoć je bila prva noć kampanje.

Veću dugo nisam skicirao, a niti promatrao planete. Poučen prošlotjednim iskustvom promatranja Jupitera na 650x, odlučio sam provjeriti što se vidi na manjim povećanjima.
Jučer, kada smo na Jezeru Čiče imali promatranje, bio sam iznenađen solidnom stabilnošću atmosfere i velikom količinom detalja. Tako sam večeras izvukao teleskopo oko 10 na hlađenje i krenuo promatrati Jupiter.
Oko pola 12 je seeing bio vrlo loš pa sam ostavio teleskop da se ohladi oko još malo. Oko 1 se seeing popravio i bio je samo loš, a i premjestio sam teleskop da ne gledam preko susjedova krova (seeing se nakon toga neznatno popravio).
U zadnjem promatranju, oko 2 i 10 se seeing je već dosegao solidne razine i količina detalja je narasla. O čemu govorim možete vidjeti na praktičnim primjerima.
Prva skica je nastala oko 00:55 (22:55 UT) s lošim seeingom, a druga je nastala oko 02:15 (00:15) s prosječnim seeingom. U oba slučaja bio sam prisiljen koristiti maksimalno povećanje od 143x.
Yagodinac

Svaka čast videti ovakve detalje na samo 143x; mora da su ti Debele Berte dobro kolimirane.  ::)

Ljubo

Da, svaka čast na posmatranju - vidi se poprilična količina detalja. Koji su okulari s kojim sprovodiš kampanju? Sa filterima, bez filtera?

Acheron

Sinoć sam promatrao s Hyperionom 13mm al u njemu je ring koji smanjuje fokus na 10.5mm.
Inače, ovo je relativno prosječna količina detalja za 300mm teleskopom. Prilikom javnog promatranja večer prije, vidjelo su puno više detalja. Prošli ponedjeljak smo promatrali Jupiter s Petrove gore na 650x. Gledali smo Vid Nikolić, Matija Pozojević i ja, i nikada nismo vidjeli tako detaljan Jupiter. Njegove dimenzije u okularu su bile kao Mjeseca u 10x50 dvogledu.
Ovaj tjedan bih trebao otići u Sloveniju po Binoviewer pa se nadam solidnim rezultatima od doma, samo da seeing bude dobar.

Ne korisitm filtere jer nekako imam osjećaj da više gubim nego dobivam. Filteri su korisni za Mars, koji je poprilično jednobojan planet, tj sve se svodi na nijanse sivog, narančastog i crvenog. Kod šarenog Jupitera me nervira činjenica da bi za pojedine detalje morao stalno mijenjati filtere. Radije gledam u bijeloj svjetlosti, imam dovoljno detalja i tamo za proučavat.

Nažalost, večeras je oblačno pa ništa od nastavka kampanje. Nadam se da će sutra biti bolje.

Igor

Ove skice imaju, nekako, veću draž, nego fotografije... Izvrsno!

POSEYDON

veoma lepo i pohvalno....a dobson od 300mm,je moja pusta želja:)))))

Acheron

Druga noć kampanje!

Seeing je večeras bio loš, samo 2/5 ali gušt gledanja kroz binoviewer je bio jači.
Mjesec na 300x s binoviewerom je onak, ravan pogledu kroz prozor Apolla. Mare Crisium koji je bio blizu terminatora je izgledao odlično, unatoč kuhanju slike.
No vratimo se Jupiteru. Kao što rekoh, loš seeing, izostanak crvene pjege, nisam primjetio nikave tragove udara, al evo dvije skice za dokumentaciju.

300/1500 Dobson, oko 00:30 (22:30 UT), 190x BW


300/1500 Dobson, oko 02:15 (00:15 UT), 190X BW

Yagodinac

Interesantno je da ti na 190x sa 300mm vidiš uopšte nešto; kad je kod mene loš seeing sve preko 90x je čista utopija. Jel koristiš nekad aperture stop da smanjiš turbulenciju? Ja sam probao i sem smanjenog kontrasta (i sjaja) daje i upadljivo manje kuvanja.

Danijel

Tko kaže da se Jupiter može snimiti samo teleskopom  ;)

Evo, ja sam koristio samo fotić s teleobjektivom. Čak je opalio i blic ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Nema šta, dobar blic. Jel eksterni  ;D
Ako u dvogledu 10x50 možeš da vidiš lopticu i par satelita zašto to ne možeš slikati samo aparatom? Treba samo malo ispodešavati ekspoziciju i ISO. Super ispalo

Novi Panasonici imaju 12x optički i 4x digitalni. Čudi me da neko već nije postovao Jupiter sa takvim aparatom.

Danijel

Evo još jedan friški, od noćas :D

Ovaj puta blic nije sjevnuo. Jel to normalno? ;D

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Ne znam, možda je do seeinga  ;D.
Ovde i nije nešto seeing ali sam snimao malopre; mrzi me sad da obrađujem - radio sam danas 12h i svi su mi se popeli na glavu.

Peca

da li se jupiterovi meseci mogu primetiti sa vojnim dvogledom ... ( cini mi se da sam video nesta pre par dana kada sam gledao neke tackice oko njega ali nisam siguran posto nisam mogao da fiksiram dvogled)

Yagodinac

Ne znam koji vojni, tj. koje specifikacije. Verovatno 8x32? Vide se bez problema i u tome.

Peca

e taj dvogled je stariji od mene pise jedino sto na njemu pise je ( cirilicom ) BPC 7x50 i made in USSR.. ( 50mm mu je precnik vecih sociva ako sam dobro izmerio)...