• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Skywatcher 150/750 – Black Diamond Newton Tubus + ...

Started by sasaz, August 04, 2009, 06:10:38 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sasaz

Planiram kupovinu Skywatcher 150/750 - Black Diamond Newton Tubus
(Cryford fokuser od 2", tražilac 6 X 30, okular Apex 28 mm)

Pošto je krajnji cilj astro-fotografija, kakav tip montaže sa motorima bi bio
optimalan, stim da bi ekspozicija sa praćenjem deep-sky objekta koji se snima trebalo da iznosi bar par minuta, ako se uzme u obzir da je dodatna masa na tubusu i sam  
foto-aparat objektiva 58 mm (možda 1/2kg ili više)? Da li bi EQ5 sa motorima
bilo optimalno rešenje u ovom slučaju ili je i EQ3 sa motorima sasvim
zadovoljavajuća (stabilna)? Na žalost HEQ5 je preskupa iako je pretpostavljam
idelna u ovom slučaju.

Da li bi i koji Barlow bio pogodan za ovaj teleskop, a vezano za
deep-sky? Isto pitanje se odnosi i za poželjne dodatne okulare.

Hvala unapred na odgovorima.

POSEYDON

Verujem da će ti iskusni astrofotografi sa foruma dati najbolje rešenje...a po mom mišljenju to je definitivno ova montaža http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=76&class1=3&class2=304...i na nju ćeš verovatno moći da nakačiš sve i svašta,mada je SKYWATCHER izbacio i ovaj model http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=121&class1=3&class2=304 koji je u stvari GO-TO varijanta EQ3 montaže koja se obično iporučuje uz tip teleskopa koji bi ti uzeo... i ne bi trebalo da bude skupa kao profi montaže(još nisam našao cenu),mada i ni ovo nije loša stvar,al ne znam kolko bi dobro poslužila za astrofotografiju http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p436_Celestron-Equatorial-GoTo-Mount-Advanced-GoTo---CAM.html

sale11472

Quote from: sasaz on August 04, 2009, 06:10:38 pm

Pošto je krajnji cilj astro-fotografija, kakav tip montaže sa motorima bi bio
optimalan....

Mislim da bi te OVO zadovoljilo u potpunosti ...

Tja bilo je jače od mene  ;D ali kao što sam već pomenuo IMHO taj teleskop nema smisla mučiti slabašnim montažama (tj nečim manjim od HEQ5) ako se planira astrofotografija..
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sasaz

Quote from: POSEYDON on August 04, 2009, 06:24:58 pm
Verujem da će ti iskusni astrofotografi sa foruma dati najbolje rešenje...a po mom mišljenju to je definitivno ova montaža...

Hvala, pogledaću linkove.

Quote from: sale11472 on August 04, 2009, 10:11:08 pm
Mislim da bi te OVO zadovoljilo u potpunosti ...
Tja bilo je jače od mene  ;D

Baš ti hvala. Ako želiš da doniraš bar 4/5 nepovratnih sredstava prihvatiću savet sa zadovoljstvom. ;)

Quote from: sale11472 on August 04, 2009, 10:11:08 pm
ali kao što sam već pomenuo IMHO taj teleskop nema smisla mučiti slabašnim montažama (tj nečim manjim od HEQ5) ako se planira astrofotografija..

Znam i sam, ali to je i dalje preskupa varijanta.

Ljubo

Quote...da bi ekspozicija sa praćenjem deep-sky objekta koji se snima trebalo da iznosi bar par minuta, ako se uzme u obzir da je dodatna masa na tubusu i sam  foto-aparat objektiva 58 mm

Ovo što si napisao nema smisla, jer se ne odnosi na deep-sky astrofotografiju Black Diamondom. Naime, ne postoji varijanta u kojoj se može ostvariti kvalitetno astrofotografisanje deep-sky objekata afokalnom metodom. Trebaš prvo skinuti objektiv 58 mm s foto-aparata....

Ako to prvo prebrodimo, onda bi ti za uspješno fotografisanje tim tubusom trebala najmanje montaža HEQ-5 Syntrek - u najjeftinijoj varijanti. Možeš, doduše,  probati i sa EQ5, ali pri tim ekspozicijama od par minuta kroz Black Diamond moraćeš odbacivati priličan broj snimaka zbog neadekvatnog praćenja. Posebno ako budeš kačio još opreme...
HEQ-5 Syntrek košta u Subotici vidim dosta (Lajoše, potrudite se da postanete dileri, a ne samo prodavnica - nabavna cijena će onda biti manja!). Ja sam moju platio 660 evra. Ali vidim da je sad nešto skuplja. Ipak, za astrofotografiju ne treba žaliti za montažu - ona je krucijalna u svakom slučaju.

sasaz

Quote from: Ljubo on August 04, 2009, 10:45:16 pm

Ovo što si napisao nema smisla, jer se ne odnosi na deep-sky astrofotografiju Black Diamondom. Naime, ne postoji varijanta u kojoj se može ostvariti kvalitetno astrofotografisanje deep-sky objekata afokalnom metodom. Trebaš prvo skinuti objektiv 58 mm s foto-aparata....

Ljubo, to je aparat koji mogu da pozajmim probe radi od fotografa. Ne znam tačno ni koja je marka u pitanju ali je bitno da dozvoljava ekspoziciju od tih par minuta... Pretpostavljam da će moći da se skine sam objektiv....

Quote from: Ljubo on August 04, 2009, 10:45:16 pm
HEQ-5 Syntrek košta u Subotici vidim dosta...

Da, cena HEQ-5 koja se kod nas može nabaviti je glavni problem...

Hvala na detaljnom odgovoru.

Koliko se zapravo vremena sa motorizovanim EQ5 može obezbediti precizno praćenje u ovom slučaju?

Ljubo

Sasaz,
Malo sam istraživao po Internetu, jer sam ja moju montažu HEQ-5 nabavio preko O.I. Optimusa u Italiji. Ispalo je da je tamo (mislim da je Auriga iz Milana u pitanju) cijena ove montaže bila više od 100 evra jeftinija nego u TS Minhen, odakle većina naših distributera nabavlja opremu.
Nažalost, nisam ti našao cijenu u Italiji danas. S druge strane, to ti onda neko treba i dobaciti, pa je pretpostavljam komplikovano to odraditi.

EQ5 sa motorima je solidna montaža za vizuelna posmatranja i snimanja planeta. Problem je (pored ne baš najsrećnijeg izbora motora koje u nju stavljaju) manje precizan prenos, što dovodi do odgovarajuće greške u praćenju (žargonom astrofotografa, ima popriličan PE - periodičnu grešku). Kako ova greška nije pravilna (mada, ponavlja se na manje više sličan način poslije jednog obrtaja puža - zato se zove periodična), moguće je da se (ako montaža nije pretovarena) dobije određeni broj kvalitetnih snimaka za stekiranje. Koliko je to tačno, teško je reći, jer ta montaža nema klasičnu specifikaciju greške, radi se na Dalekom Istoku i sa manje rigoroznom kontrolom (za razliku od HEQ-5, i EQ6 koje su u startu dizajnirane za astrofotografiju).
Mislim da bi ti u tom slučaju EQ5 montaže bio limitiran na oko 1 minutu po snimku, što i nije tako loše, ako budeš koristio što veću osjetljivost aparata (veći ISO broj) i odbacio određeni broj snimaka sa crticama umjesto zvijezda.
Dakle, izvodljivo je, do oko 1 minute (dovoljno za mnoge sjajne deep-sky objekte kroz Black Diamond - samo stekiraš što više snimaka), uz gore pomenuta ograničenja. I dobićeš rezultate u početku koji će ti izgledati dobri (što u suštini i jeste slučaj), ali ćeš vremenom shvatiti ograničenja koja imaš.
No, obzirom da ćeš ipak ovako steći prilično iskustvo i snimiti na desetine deep-sky objekata, to uvijek kasnije, ako se zainteresuješ da ozbiljnije fotkaš astro, možeš se opredijeliti da nabaviš jaču montažu.
I na kraju, ali ne i manje bitno: EQ5 će ti odlično poslužiti za webcam ili digitalnu astrofotografiju planeta kroz Black Diamond i neki dobar okular ili taj 2,5x APO Barlow - tu neće biti problema kada je ovaj setup u pitanju.

Montaža je jako bitna stavka u astrofotografiji, potrošio sam dosta vremena da ih proučim i uočim razlike između pojedinih modela (jer je i meni finansijaska situacija ograničavajući faktor), i zato vjerujem da na osnovu ovoga možeš steći sliku o čemu se radi.

sasaz

Yagodinac

Ljubo ti je skoro sve rekao ali nije zgoreg napomenuti: montaža ti je ipak najbitnija. Razmisli o EQ6 Syntrack koja pruža dobar odnos uloženog/dobijenog. Već pola godine skupljam kintu mada sam i ranije mogao da uzmem HEQ5 (polovnu) jer EQ6 ima veću nosivost. To je bitno jer kad jednom već kreneš kačićeš sve i svašta na 150/750 BD.
Za ekspozicije do 1min uz dobro useveravanje možeš da izvučeš većinu dobrih fotosa ali prevazićićeš brzo tu fazu. Sledeće je da staviš mali refraktor (poželjno apo 80/600, da bi ti poslužio za širokougaonu fotografiju) mada neki u zadnje vreme stavljaju maxutove 100-120mm (što i nije loše, s njim su planete zaista OK). To ti je trošak od 400-500E preko montaže. Onda na to ide guiding kamera (modifikovana web 100-150E ili planetary 250-300E) i lap-top (ako ga nemaš kupi polomotinu od stonog kompa za 1000din staru 10 godina; da ne bude šteta ako se orosi ujutru) koji preko slike kamere na pratećem teleskopu koriguje greške u praćenju.
Sa takvom opremom to se zove astrofotografija. Možeš da produžiš ekspoziciju na 10-15 ili koliko hoćeš minuta ali onda nebo u nekom momentu postane svetlo isto kao objekt koji snimaš pa i o tome treba voditi računa.
Alternativa je da na pratećem teleskopu staviš okular sa osvetljenim krstom, centriraš zvezdu i koriguješ ručno. Staromodno ali veselo; Jaro uživa u tome i daje iste rezultate a ne treba ti kamerica i lap-top. Jedino što moraš stalno da gledaš... A i da paziš da ne šutneš tripod usred ekspozicije  ;D

Sama EQ6 ti daje mogućnost i da stavljaš veće teleskope od 150/750; ako je mirno i bez vetra čujem da su neki stavljali 250/1200 koji je 14 kila (ali to je već... :-X). U svakom slučaju EQ5 ti je 10x lošija za astrofoto od HEQ5; ima bitno lošije motore jer nisu napravljeni za snimanje deepsky objekata.

sasaz

Hvala. Što više informacija to će biti bolja odluka...

Vidim da Francuzi prodaju motorizovan EQ3-2 u kompletu sa BD. Kakva je zapravo prednost te montaže u odnosu na običan EQ3?

Ljubo

Novije montaže, EQ3-2 i NEQ izgledaju solidno, ali opet za vizuelna posmatranja. Ako bi njome i Black Diamondom 150/750 snimao deep-sky objekte, naišao bi na više poteškoća u odnosu na EQ5. Jednostavno, nosivost (a time i stabilnost) ovih montaža dozvoliće ti jedino deep-sky astrofotografiju teleobjektivima, ali i tada uz dosta truda.

bear

AFAIK EQ3-2 oznacava varijantu gde se obe ose mogu motorizovati, ali se taj dodatak vremenom izgubio (tj. ne proizvode se stari koji imaju samo RA motor), pa se sada cesto i EQ3-2 zove samo EQ3.

Samo da napomenem - EQ3 *ne preporucujem* za fotografisanje, sa ili bez motora. Fabricke nogare u startu moras zameniti celicnim, inace vetar pomera celu skalameriju i sa 80mm refraktorom. Dalje, motori za EQ3 su smrtonosno spori, max brzina je ako se dobro secam 4 ili 8x sto je nesto sporije od puza kojeg je uhvatio grc. Tome se nadodaje relativno velika greska samog mehanizma (koji nije projektovan za foto primenu) tako da bez autoguidera opet zaboravi. I za kraj najgore u svemu tome - da koristis motore moras da se odreknes manuelnih kontrola (citaj, imas puzh-tracking, znaci neces hteti time da pomeras teleskop, a alternativa je otkvacinjanje i pomeranje celog teleskopa 'iz ramena'). I jos pride treba da nosis set gedora... Ukratko, samo za mazohiste. NEQ3 bi trebao da ima valjda brze motore i bolje nogare, ali njega nisam koristio uzivo tako da tu nemam komentara.

Yagodinac

Podaci o nosivisti:
EQ3-2 5-6kg
HEQ5 14kg
EQ6 17-20kg (u zavisnosti od izvora)

Inače BD 150/750 bez fotoaparata, pratećeg teleskopa i okulara ima toliko.

Podaci o preciznosti... To je tek na strani EQ6. Slikanje sa EQ3 bi trebalo da bude malo bolje od moje EQ2 montaže a to je tek katastrofa (odbacujem 90-95% snimaka sa 15sec a ono što ostane realno nije za stakiranje). Ne mislim da bi EQ3 dao realno 20% bolje rezultate, jedino ako stakiraš snimke 10-15sec može biti upotrebljivo. To je pitanje koliko će bilo koga zadovoljiti.
Znači, EQ3 za vizuelno i za MMaraton - odlična. Za slikanje - Mesec i planete uz puno truda. Za ostalo - zaboravi, 1min praćenja na njoj je ekstremni sport.
Razmislio bih na tvom mestu o polovnoj HEQ5, mada je ovo moje mišljenje sa kim se verovatno ne slažu svi.

Ljubo

Zašto da ne i polovna HEQ-5 - takvu je nabavio i Jaroslav Grnja i pravi solidne slike njome. Uzgred, Milane, zadnji put je Jaro radio i autoguiding DSI kamerom (da ne misliš da on prati samo okularima) i kaže da prati dosta dobro (ne može odmah da se nauči autoguiding, uglavnom zbog kalibracije i sl.).

Prije te HEQ-5 montaže, Jaroslav je imao motorizovanu EQ3 montažu. Slike koje mi je njome slao bile su solidne jedino kada je snimao Tair, Sonar ili sličnim teleobjektivima do 300 mm žižne daljine.

sasaz

Odlično, hvala na savetima po pitanju montaže.

Ako se ne varam, EQ6 ima priključak za PC (RS232/USB), dok HEQ5 Syntrek nema (kontrola iz programa)?

Dalje: foto-aparat. U obzir bi došao neki Canon EOS. Jednostavno lično preferiram Canon, ali ni drugi nisu isključeni... Najbolji odnos cena/kvalitet/namena.