• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Dvojne zvezde - fotosi

Started by Yagodinac, August 14, 2009, 10:01:09 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Pa da ne bude da sve guramo u astrofotografiju.
Ovo su Prima & Secunda Giedi; dve prelepe komšinice u Capricornusu. Vide se golim okom, u dvogledu takođe. Leva je Prima, magnitude 4.34 a mali pratilac je 9.64. Nigde nisam našao odstojanje ali je verovatno par minuta. Desno je Secunda (3.66 mag) sa pratiocem 10.97mag; pažljivim posmatranjem liči da je to na 12h, odmah do glavne zvezde.
A zvezda na 12:30h od Secunde verovatno nije pratilac već samostalno sija sa 10.50mag.
Slikano na 90x, dve ekspozicije po 2sec na ISO 1600. Malo ubijan šum i dignuta saturacija.


spadej

Yagodinac, imam slicnu opremu kao ti (Celestron 130/650 na EQ3, fotoaparate HP R817 i HP945, cak i jedan Canon A590) ali nikad nisam uspeo da napravim ni priblizno dobru fotku.
Mozes li da "okacis" jednu od te dve fotografije, ali neobradjenu (Ili je mozda bolje neku sa Jupiterom) cisto da vidim kako izgleda ono sto je snimljeno pre obrade?Yagodinac

Nemamo sličnu opremu, ti imaš bolju opremu.
Fotke sa Jupiterom nemam jer isključivo obrađujem klipove.
Dole imaš jednu sa 7Mpix, originalno slikanu JPEG. Ceo trik nije u teleskopu već u dobrom praćenju. Čak i najgori kineski motor može dobro da prati dve sekunde a to je bilo potrebno za slikanje. Da, i triput sam sinoć balansirao teleskop dok nisam dobio dobro praćenje.


spadej

Pod balansiranjem podrazumevas pomeranje protiv-tega, jel tako?
Ja sam odustao od slikanja kroz teleskop. Nemam kolimator, a i montaza mi se nesto mnogo klima (izgleda da fabricki nije dobro spakovana, malo sam je "prepravio" i vec je prilicno stabilnija ali nedovoljno). Poceo sam da pravim pracenje sa step motorom ali nikako da dovrsim...
Zato sam pokusao da snimim nebo samo sa aparatom (na stativu). HP 945 ima 8x opticki zoom i 15sec exp. Napravio sam tri fotke (u kadru je bio Jupiter), i jos tri sa zatvorenim objektivom za dark frame. Obradu nisam ni pokusao jer na slikama nema nicega, samo mrak!? Probao sam razlicite ISO-e, i sve ostalo sto moze da se podesi, ali uzalud.
Moracu jos malo da prelistam literaturu, pa da probam ponovo. Eh, da sam mogao da dodjem na Letenku...

sasaz

August 15, 2009, 12:09:05 pm #4 Last Edit: August 15, 2009, 12:38:46 pm by sasaz
Quote from: spadej on August 15, 2009, 10:21:03 am
Obradu nisam ni pokusao jer na slikama nema nicega, samo mrak!? Probao sam razlicite ISO-e, i sve ostalo sto moze da se podesi, ali uzalud.


Pored ISO, ekspozicije, balansa crno/belo i sl. bitan je i F faktor za snimanje noćnog neba. Sa mojim starim digitalcem, bez teleskopa i uz par trikova, sa jednim snimkom od 15s ekspozicije mogu da snimim Jupiter i razaznam dve tamne trake na oker "krugu"... Zvezde takodje, čak se i realna boja raspoznaje... Ukoliko nije moguće da se manuelno postave svi ti parametri, to je upravo glavni problem.

spadej

Mislim da sam nasao u cemu je moj problem. HP fotoaparati imaju ili preveliki sum, ili losu optiku.Probao sam veceras jedan Canon A530, i rezultati su me oduseveli. Ne samo sto se vidi ono sto sam snimao vec uz minimalnu obradu ta fotografija i nije tako losa. Uostalom,pogledajte... Kasiopeja, u uslovima neverovatnog LP-a (sakrio sam se u senku jedne zgrade, a iza nje je niz ulicnih svetiljki).

ISO 800,
F 2,6
Expozicija 15sec

Aparat je bio na stativu, zoom nisam koristio
Vrlo malo korigovan osvetljaj i kontrast, u MS Office Picture Manager-u. I u Paint-u sam dodao linije izmedju zvezda :)

spadej

A evo ga i Jupiter.

Canon A530, bez zoom-a, ISO 800, F4. 15sec. Ovaj put skoro ispod samog stuba sa dve ulicne svetiljke
Primetno je odsustvo pracenja. Moram da smanjim Exp.a povecam F.

goranm

Ako smem da predlozim nesto, da umesto ISO 1600 pokusas sa 800, a nesto duzom expoziciom i naravno kvalitetnom obradom. Vecina digitalaca strasno brlja na ISO 1600 i tu kada se jednom nakupi djubre posle ni jedna obrada ne moze da ga se resi u potpunosti. Pokusaj pa vidi da li ima poboljsanja.

Yagodinac

Ufffffff, Jupiter bez optičkog... prilično optimistički. Postoji interesantan fenomen svojstven skoro svim digitalcima (i kamerama, izuzev astronomskih) gde usled jakog bleštanja objekta aktivacija se preliva u susedne piksele. Zvezda tj Jupiter postanu prividno veći na dužoj ekspoziciji. To samo znači da treba smanjiti ISO ili ekspoziciju ili oba. Ja redovno dobijam ogromne sjajne zvezde u teleskopu bez obzira koliko puta podešavao fokus; jednostavno se preliva u komšiluk. To tek dobrom obradom možemo eliminisati (u najbanalnijim slučajevima redukcijom brightness).

Yagodinac

Quote from: spadej on August 15, 2009, 10:21:03 am
Pod balansiranjem podrazumevas pomeranje protiv-tega, jel tako?


Jeste, ako žuri onda malo pomeriš teg tako da bude teži istok, i obrnuto. Ima efekta ali ne drastičnih. U najboljem slučaju možeš dobro praćenje da pretvoriš u vrlo dobro. A ako snimaš na jugu treba ti i mnogo sreće (bar meni).

Yagodinac

U principu nebo je puno dvojnih zvezda, vrlo često vidim dvojnu za koju nisam znao da je dvojna. Severnjača jeste dvojna ali nije zgoreg objaviti sličicu:Slikano teleskopom 150/750, 10mm okular i Canon A560; kropovano sa 300x. ISO 1600 ako se ne varam i jedna sekunda ekspozicije.

Yagodinac

Ovo je Mintaka, zvezda koja se nalazi u vrhu Orionovog pojasa. Ona je 2.2 magnitude a pratilac je 6.8. Odstojanje između njih je 53 lučnih sekundi iz čega izvlačim zaključak da mi je prečnik manje zvezde nedopustivih 7-8 sekundi. Kolimacija, vremenske (ne)prilike - utonuo sam u maglu posle deset minuta; da li je aparat bio u ravni okulara itd. su pitanja na koja nemam odgovor.SW 150/750, plossl 10 i Canon A560; to bi trebalo da izađe na 300x (mada je to u fotografiji izlišno spomenuti). Dve ekspozicije po dve sekunde na ISO400.

cola

Ako hoces da ti posaljem link za "The Cambridge Double Star Atlas", javi pa ti ide na pm ili Fejs ;)
Sve cestitke, odakle si slikao?
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Hvala, pošalji gde ti je lakše. Snimano večeras iz mog dvorišta, dok se još magla prikradala  ;)

cola

Poslao sam ti preko Fejsa u inbox ;)
U zelji da ti odlicno sluzi :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com