• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

KNJIGE

Started by TenMon, August 17, 2009, 08:44:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TenMon

Pozdrav svim ljubiteljima dobre knjige!  ;D

Predlažem da ovde preporučujemo jedni drugima i komentarišemo omiljenu literaturu. Od stručne literature do bed-time-reading proze, a što da ne i poezije.. Pretpostavljam da mnogi ljubitelji astronomije osećaju istinsku ljubav prema SF žanru ali zašto bismo bili ograničeni pa eto neka se čuje i glas fanova drugih oblasti književnosti.
Za početak, izdvojio bih neke knjige koje čitam/sam pročitao u poslednje vreme.


Galaxies in the Universe: An Introduction, Spark, Gallagher III (Cambridge)

Razumljiv, pregledan i zanimljivo napisan uvod u vangalaktičku astronomiju. Gotovo sva poglavlja su posvećena kako naslov knjige kaže - galaksijama, uz kratak opis zvezda i veze galaktičke astronomije sa kosmologijom. Drugo izdanje je iz 2007. godine tako da je još uvek "sveže" štivo. Bilo ko upućen u integralni račun će s velikom lakoćom razumeti veći deo knjige (naravno pod uslovom da razume engleski jer ne postoji izdanje na srpskom). Knjiga je uglavnom posvećena posmatračkoj astronomiji galaksija, uz relativno kratak deo iz dinamike. U tom smislu se na mnogim mestima čitalac preusmerava na postdiplomsku "bibliju" zvanu

Galactic Dynamics, Binney, Tremaine (Princeton)

Drugo izdanje je iz 2008. godine tako da je ovo trenutno najbolja knjiga na polju dinamike galaksija. U pitanju je relativno težak tekst od preko 800 strana čije čitanje zahteva matematički (i fizički) dobro potkovanog čitaoca. U svakom slučaju, bez naročite potrebe da se sažvaka svaki pedalj knjige, Galactic Dynamics je sjajan priručnik za istraživača (mahom teoretičara) iz ove oblasti.
Isti autor je napisao i knjigu Galactic Astronomy, koja je posvećena posmatračkom aspektu problematike (slične debljine), ali za sada nema izdanja novijeg od 1998. što ne preporučujem imajući u vidu veoma dinamičan razvoj istraživanja.

Tools of Radio Astronomy, Wilson, Rohlfs, Huttermeister (Springer)

je dobro napisan priručnik iz radio astronomije. Obuhvata sve značajne oblasti: teoriju i praksu. U relativno kratkom obimu (400+ strana) nije bilo prostora da se obuhvati čitava radio astronomija tako da je u petom izdanju (2009) mudro izabran skup poglavlja koji otprilike pola-pola sadrži a) radio i b) astronomiju. Dat je i pregled "elementarnih" stvari kao što su elektromagnetni talasi, atomski i molekulski spektri. Relativno oskudno je napisano poglavlje o interferometriji, jednoj od najvažnijih oblasti moderne radio astronomije, ali u tom smislu čitalac uvek može da se posveti knjizi

Interferometry and Synthesis in Radio Astronomy, Thompson, Moran, Swenson Jr (Wiley-VHC)

Ovo je "biblija" interferometrije u radio astronomiji. U knjizi nema mnogo matematike ali je ona koja piše data gotovo bez ikakvog izvođenja tako da je čitalac prinuđen da često čita između redova. U svakom slučaju neophodan tekst za nekoga ko se ozbiljno bavi VLBI, VLA, itd.

Introduction to Electrodynamics, Griffiths (PEARSON Addison-Wesley)

Najbolja knjiga na svetu iz elektrodinamike.  ;)

The Earthsea Quartet, Ursula le Guin (Penguin Books)

現実逃避 (jap. genđicu-tohi, iliti escape from reality  ;D). Bed-time-reading, zbirka četiri kratke knjige (ukupno oko 700 str). Wizards, wizardry, spell-casting, weatherworking, the Old Powers, islands, dragons, thombs, runes, vast seas, shadows... Divna knjiga, predivan engleski.

Kad sam već spomenuo japanski... da dodam i par stripova (manga):

20世紀少年 (20th Century Boys), Naoki Urasava. Odličan triler od autora sjajne priče "Monster".

よつばと! (Yotsuba&!), Kijohiko Azuma. "Slice of Life" žanr, predivno.


Težina:
plava - za osnovne studije
crvena - za postdiplomske

ljubičasta - ostala lit.

P.S. Sve nabrojano je dostupno preko Amazona.

mmilan

Odličan pregled naslova! Ide u TOP teme.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

TenMon

August 30, 2009, 09:08:15 am #2 Last Edit: August 30, 2009, 09:13:21 am by TenMon
Introduction to Elementary Particles, Griffiths (Wiley-VCH)

Jedna od retkih knjiga o elemetarnim česticama na nivou osnovnih studija fizike. Ne baš najnovije štivo (1987.) ali relativno up-to-date s obzirom da je skoro isključivo teorijski materijal. Knjiga bi se mogla zvati i "Standardni model fizike čestica". Veoma je čitko napisano, bez gubljenja na matematičkoj rigoroznosti. Napisan je i istorijski uvod, pregled teorije relativnosti, puno zadataka.

I, robot, Isaac Asimov

Ako mislite da ćete čitati o robotima-ubicama sa laserskim topovima u jednoj ruci i crvenim očima koje pretražuju teren u potrazi za ljudima - vojnicima otpora, prevarićete se. Da li uspon robotike nužno dovodi do sukoba između čoveka i mašine? Robopsiholog Suzan Kalvin ceo svoj život posvećuje proučavanju robotskog uma, a njena zapažanja, pojedine "incidente" i zanimljive događaje iz istorije robotike Asimov je maštovito povezao u skup priča pod zajedničkim naslovom "I, robot". Napisana je 1950. godine i predstavlja uvod u praktično sve Asimovove knjige, kao što je serija "Foundation" koja dolazi kasnije. Fascinantno je to što ovaj skoro 60 godina star roman i danas izgleda podjednako moderno kao kada je napisan! Najtoplija preporuka! Kod nas je, doduše, pomalo teško naći knjige ovog genijalnog pisca, a poslednja izdanja na srpskom su stara koliko i ja, ako ne i starija. (Sećam se kada sam pitao prodavca u jednoj knjižari u Novom Sadu za njegove romane, i čovek me je pogledao kao da sam ga podsetio na neki divan, zaboravljeni trenutak iz detinjstva...) Možete međutim naručiti iz inostranstva, na engleskom (kojim se Asimov i služio), a knjige nisu ni naročito debele ni skupe.

Nemesis, Isaac Asimov

Predivna priča. Međuzvezdano putovanje, kolonizacija,... - sve to uz veoma "ljudsku" priču koju prati nada, strahovanje, radoznalost, život, radost...

The Gods Themselves, Isaac Asimov

Još jedna knjiga od istog pisca. Ovaj put nešto što bismo mogli povezati sa "multiverzumom". Da li postoje svetovi u kojima su fizički zakoni drugačiji? Kako bi tek izgledao život tamo! i da li bi uopšte bila moguća komunikacija između različitih univerzuma povezanih na neki nama neshvatljiv način?

Poslednje dve knjige su stand-alone, bez potrebe da se stavljaju u kontekst nekih drugih romana i vremenskih skala.

TenMon

Quantum Mechanics for Scientists and Engineers, D. Miller (Cambridge University Press)

Dobar uvod u kvantnu mehaniku, uz primere i zadatke za vežbanje. Nisam je još mnogo čitao ali obećava. Napisana je relativno čitko ali kako k.mehanika ne može biti materijal za bed-time-reading potrebno je malo truda da se shvati sadržaj.

Atlas of the Messier Objects, R.Stoyan etc. (Cambridge University Press)

Debeo, glomazan i prelep album u boji sa amaterskim i profesionalnim fotografijama M-objekata uz preporuke i objašnjenja o posmatranju, i kratak astrofizički opis. Prvi deo knjige je detaljno posvećen istoriji od Mesijeove biografije do pojedinosti u vezi s katalogom.

宇宙の観測II―電波天文学 (Posmatranje svemira II - radio astronomija), N.Nakai etc. (日本評論社, Nihon hyouronsha)

Jedna u nizu od 17 do sada napisanih knjiga iz moderne astronomije, deo projekta japanskih astronoma u vezi sa međunarodnom godinom astronomije. Napisana je na relativno razumljivom jeziku (3. god. fizike) i predstavlja zanimljiv uvod u radio astronomiju. No šta vredi dalje da opisujem kad postoji samo izdanje na japanskom..  ;D

moki

Pozdrav svima!
Da li neko mozda ima neku od sledecih knjiga:
Karl Poper - Logika naucnog otkrica
N. Sesardic - Filosofija nauke
B. Pavlovic - Filozofija prirode

Knjige su malo starije i nisu direktno vezane za astronomiju. Neke od njih sam nasao na netu po nekim antikvarnicama, ali u Hrvatskoj :(
Pogledao sam po raznim knjizarama, ali nigde ih nema (sto sam i ocekivao).

5ja

Podzemni prolaz ispod Doma Omladine ka Nusicevoj ulici (u Beogradu), mala prodavnica DVD-jeva starih filmova (iz 1930'-40'-50'-60'..) i raznoraznih knjiga.. Tu sam slucajno nasao, kupio i poceo da citam knjigu prevedenu na srpski "Pet doba Svemira (unutar fizike vecnosti)" tj. na engleskom "The Five Ages of the Universe (inside the physics of eternity)" od Fred Adams-a i Greg Lohlin-a.. Tek sam prosao uvod i cini mi se jako interesantnom.. Ne znam ko su pisci, na googlu sam nasao da su profesori sa americkih univerziteta..
Da neko odavde nije vec citao tu knjigu?
"Those who study the stars have God for a teacher." -- Tycho Brahe
http://aadtychobrahe.blogspot.com/

stameni

"Kosmos" Karla Segana, u prevodu Zorana Živkovića, na žalost bez ilustracija, ali je download ipak obavezan:

http://www.4shared.com/file/iOGdK7hZ/Carl_Sagan-Kosmos.html

stameni

Ima li neko e-knjigu "The Cosmic Perspective", od neke četvorice autora? Otašević iz beogradskog "Ruđera" mi toliko ishvali knjigu, da bih je i sam rado pogledao detaljnije...

stameni

Posle duuugačke potrage, uspeo sam da nađem "The Cosmic Perspective". Reč je o početnom kursu astronomije, na osnovnom, ali ipak dovoljno stručnom nivou, bogato ilustrovano. Poznavaoci (lokalni forumaši) će ovo delo umeti da cene :)

http://www.filesonic.com/file/2042754171/0321718232Cosmic.pdf/0321718232Cosmic.pdf


RankoSD

Stameni hvala za "The Cosmic Perspective", posveticu dosta vremena tom pdf-u.

cherry2332009


mzex

February 12, 2012, 08:19:09 pm #12 Last Edit: February 12, 2012, 08:25:42 pm by mzex
Postoji jedna sjajna kolekcija SF knjiga, vjerovatno mnogi vec znaju, to je Polarisov SF CD, dopunjeno izdanje.
Sve knjige su na Srpskom, a ovo je spisak naslova:

SADRŽAJ PO AUTORIMA

NAJBOLJE SVETSKE SF PRIČE 1985.
NAJBOLJE SVETSKE SF PRIČE 1984.
NAJBOLJE SVETSKE SF PRIČE 1986.
POLARISOVA SF ANTOLOGIJA 93.
POLARISOVA SF ANTOLOGIJA 94.
POLARISOVA SF ANTOLOGIJA 95.
POLARISOVA SF ANTOLOGIJA 96.
POLARISOVA SF ANTOLOGIJA 97.
POLARISOVA SF ANTOLOGIJA 98.
SF GALAKSIJA

ABE KOBO
ČETVRTO MEĐULEDENO DOBA

ADAMS DAGLAS
UGLAVNOM BEZOPASNI
DO VIĐENJA I HVALA NA SVIM RIBAMA
RESTORAN NA KRAJU VASELJENE
ŽIVOT VASELJENA I SVE OSTALO
AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU

AJZENK HANS/SARDŽENT KARL
OBJASNITI NEOBJAŠNJENO

ANDERSON POL
MOŽDANI TALAS
ČUVARI VREMENA
KRSTAŠKI POHOD
BIĆE VREMENA
TRI SRCA I TRI LAVA

ASIMOV ISAK
FANTASTIČNO PUTOVANJE II
SVEMIRSKE STRUJE
GOLO SUNCE
KAMIČAK NA NEBU
ZADUŽBINA
ROBOTI I CARSTVO
ROBOTI ZORE
ZVEZDE PRAH NEBESKI
NA RUBU ZADUŽBINE
PRELUDIJUM ZA ZADUŽBINU
ZADUŽBINA I CARSTVO
ZADUŽBINA I ZEMLJA
NEMEZIS
SABRANI ROBOTI
DRUGA ZADUŽBINA
KRAJ VEČNOSTI
U SUSRET ZADUŽBINI
ČELIČNE PEĆINE

ASIMOV ISAK/SILVERBERG ROBERT
POZITRONSKI ČOVEK
DETE VREMENA
SPUŠTANJE NOĆI

BALARD DŽEJMS GREM
POTOPLJENI SVET

BARKER KLAJV
UTKANI SVET
EVERVIL
VELIKA I TAJNA PREDSTAVA

BARŽAVEL RENE
NEOPREZNI PUTNIK

BENFORD GREGORI
STRAH ZADUŽBINE
PREKO MORA SUNACA
JEDRENJE BLISTAVOM VEČNOŠĆU
PLIME SVETLOSTI
VELIKA NEBESKA REKA
MAHNITI ZALIV
U OKEANU NOĆI

BENFORD GREGORI/BRIN DEJVID
SRCE KOMETE

BER GREG
EON
LEGAT
VEČNOST
PREMEŠTANJE MARSA

BLIŠ DŽEJMS
ZVEZDANE SPORE

BOVA BEN
MARS

BREDBERI REJ
TETOVIRANI ČOVEK

BREDLI MERION CIMER
ŠUMSKA KUĆA
MAGLE AVALONA 3
MAGLE AVALONA 2
GOSPA OD AVALONA
MAGLE AVALONA 4
MAGLE AVALONA 1

BRIN DEJVID
OBALA BESKRAJA
BLISTAVI SPRUD
PONIRAČ U SUNCE
PODIZANJE ZVEZDANE PLIME
RAT UZDIZANJA

DIK FILIP
KLANOVI ALFINOG MESECA
ČOVEK U VISOKOM DVORCU
GALAKTIČKI ISCELITELJ KERAMIKE
UBIK
DOKTOR BLADMANI
TAMNO SKENIRANJE
MARSOVSKO VREMENSKO ISKLIZNUĆE

DILEJNI SEMJUEL
NOVA

DIŠ TOMAS
LOGOR KONCENTRACIJE

DONALDSON STIVEN
NOSILAC BELOG ZLATA
JEDINO DRVO
RAT ZLOZEMLJA
MOĆ OČUVANJA
KOB POGLAVARA KLETNIKA
RANJENA DOMAJA

ENTONI PIRS
MAKROSKOP

FARMER FILIP HOZE
LJUBAVNICI
DVERI VREMENA

GALUJ DENIJEL
TAMNA VASELJENA

GEJMEN NIL
NIKADOĐIJA

GIBSON VILIJEM
MONALIZIN NATPOGON
IDORU
GROF NULA
NEUROMANSER
VIRTUELNA SVETLOST

HAJNLAJN ROBERT
BUDUĆA ISTORIJA 1
BUDUĆA ISTORIJA 4
BUDUĆA ISTORIJA 3
BUDUĆA ISTORIJA 2

HAKSLI OLDOS
VRLI NOVI SVET

HERBERT FRENK
KAPITOL DINA
DECA DINE
MESIJA DINE
MUAD'DIB
JERETICI DINE
DINA
BOŽANSKI CAR DINE
PROROK

HOJL FRED
HALEJEVA KOMETA

HOJL FRED/ELIOT DŽON
A KAO ANDROMEDA

HOKING STIVEN
KRATKA POVEST VREMENA
CRNE RUPE I BEBE-VASELJENE

KARD ORSON SKOT
KSENOCID

KIRVAL FILIP
ČOVEK NAOPAKO

KLAJN ŽERAR
GOSPODARI RATA

KLARK ARTUR
S DRUGE STRANE NEBA
GRAD I ZVEZDE
TRI HILJADE PRVA: KONAČNA ODISEJA
DVE HILJADE DESETA: DRUGA ODISEJA
SUSRET SA RAMOM
DVE HILJADE PRVA: ODISEJA U SVEMIRU
SVETLOST ZEMALJSKA
DVE HILJADE ŠEZDESET PRVA: TREĆA ODISEJA
DUH SA GREND BENKSA
KRAJ DETINJSTVA
IZGUBLJENI SVETOVI DVE HILJADE PRVE
DUBOKO PONIRANJE
PAD MESEČEVE PRAŠINE
PESME DALEKE ZEMLJE
BOŽIJI ČEKIĆ
MATICA ZEMLJA
PESAK MARSA
RAJSKI VODOSKOCI

KLARK ARTUR/BENFORD GREGORI
S ONE STRANE SPUŠTANJA NOĆI

KLARK ARTUR/LI DŽENTRI
RAMA II
OTKRIVENI RAMA
VRT RAME
KOLEVKA

KREJTON MAJKL
JURSKI PARK

KRISTOFER DŽON
SMRT TRAVE

LARIONOVA OLGA
LEOPARD SA KILIMANDŽARA

LEDERMEN LION
BOŽIJA ČESTICA

LEGVIN URSULA
TEHANU
STALNO SE VRAĆAJUĆI KUĆI
HAINSKE PRIČE
ČAPLJINO OKO
RIBAR UNUTRAŠNJEG MORA
ČOVEK PRAZNIH ŠAKA
LEVA RUKA TAME
ČETIRI PUTA DO OPROŠTAJA
RUŽA KOMPASA
DVANAEST ČETVRTI VETRA
ZEMLJOMORJE

LEM STANISLAV
GLAS GOSPODARA
FIJASKO
NEPOBEDIVI
EDEN
SOLARIS

LUNDVAL SEM
NIJE VREME ZA HEROJE

METISON RIČARD
JA SAM LEGENDA

MOREN DENIJEL KEJZ
PRSTEN

NEVIL KETRIN
OSMICA

NIVEN LARI
TRON PRSTENA
PRSTENASTI SVET
INŽENJERI PRSTENA

ORVEL DŽORDŽ
HILJADU DEVET STOTINA OSAMDESET ČETVRTA

POL FREDERIK
SUSRET SA HIČIJIMA
GEM
KAPIJA
KAPIJSKO PUTOVANJE
RAT TRGOVACA
S ONE STRANE PLAVOG OBZORJA DOGAĐANJA
ANALI HIČIJA

POL FREDERIK/KORNBLUT SIRIL
REKLAMOKRATIJA

PRAČET TERI
KRILCI
BULDOŽERCI
KAMIONCI

RIMI TOM
SLEPI GLASOVI

ROBERTS KEJT
PAVANE

ROBINSON KIM STENLI
PLAVI MARS
CRVENI MARS
ZELENI MARS

SILVERBERG ROBERT
NOĆNA KRILA

SIMAK KLIFORD
VREME JE NAJJEDOSTAVNIJA STVAR
GRAD
IZBOR BOGOVA
ZAŠTO IH VRAĆATI SA NEBA
TRANZITNA STANICA
SVET-GROBLJE

SIMONS DEN
PAD HIPERIONA
ŠUPLJI ČOVEK
PESMA BOGINJE KALI
ENDIMION
LJUBAV I SMRT
USPON ENDIMIONA
HIPERION

STERDŽEN TEODOR
VIŠE NEGO LJUDSKI
VENERA PLUS IKS

STRUGACKI ARKADIJE/STRUGACKI BORIS
GOLAĆ NA URVINI
TAHMASIB
HOTEL 'KOD POGINULOG ALPINISTE'
TEŠKO JE BITI BOG

ŠEKLI ROBERT
SAVRŠENA PLANETA

ŠO BOB
DVORAC VEČNOSTI

TEVIS VOLTER
ČOVEK KOJI JE PAO NA ZEMLJU

VAJNBERG STIVEN
SNOVI O KONAČNOJ TEORIJI

VAKA ROBERTO
SMRT MEGAPOLISA

VINDEM DŽON
DAN TRIFIDA

VINDŽ DŽOAN
SNEŽNA KRALJICA
LETNJA KRALJICA

VOLF DŽIN
NOĆNA STRANA - DUGO SUNCE
JEZERO DUGOG SUNCA
KALDE DUGOG SUNCA
EGZODUS SA DUGOG SUNCA
KANDŽA POMIRITELJA
CITADELA AUTARHA
SENKA MUČITELJA
MAČ LIKTORA
URT NOVOG SUNCA

VONEGAT KURT
KOLEVKA ZA MACU

ZAMJATIN JEVGENIJ
MI

ZINDEL DEJVID
NIKADIJA

ŽERI MIŠEL
NEODREĐENO VREME


Ne znam dal je po pravilima foruma dati link za download, ali u svakom sluchaju, ko zheli, mozhe ih pronaci.

Yagodinac

Sumnjam da bi se Zoran Živković (prevodioc dotične enormne kolekcije, ne bivši premijer) složio sa linkom... Duže vreme posedujem Polarisov cd i pohvaljujem lik i delo, štaviše, mišljenja sam da Zoranu Živkoviću i za života treba dati ulicu.

mzex

Slazhem se, da znam gdje ima legalno da se kupi CD kupio ih, ali nisam nikad video u prodavnici da se kupi.