• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Sudar Komete i Jupitera?

Started by SUPERHEROJ, July 20, 2009, 12:55:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

Au pa to je bilo nešto veliko ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Ljubo

Hmm, možda je ovo na 5 sati ostatak eksplozije? Liči na skoro zatvoren prsten i tačku u sredini.
Ali, moguće je i da je od prašine... Provjeriću na ostalim sekvencama pa vam javim.
Ovo je snimano sinoć Philips ToUcamom Pro II sa IR cut filterom kroz C9,25" i 2x Powermate. Obrada: Registax 4, 399 od 911 frejmova.

Ima ukupno 20 sekvenci, od toga je 7 ili 8 kroz Meade 3x Tele-Extender.

Ljubo

Da, sad je već izvjesno da sam snimio mjesto udara. Evo ga i na ovom steku, na 5 sati, nastalom nešto kasnije. Vidi se da je zbog rotacije, mjesto udara pomjerilo se udesno. Probaću to sve da doradim u Fotošopu.

Yagodinac

Ljubo svaka čast ali meni ne radi link.

Ljubo

Milane, poslao sam ti na mail...

BTW, evo da se vidi kako i s običnim digitalcem mogu afokalno, i kroz staru opremu, odlično da se snimaju sekvence planeta:

http://setisociety.org/jupiterMVI_0545blreg3two.jpg

Ona mrlja na slici gore (kod mene je slika obrnuta) je udar asteroida u Jupiter. Snimio je Jason H. sa Floride. Podaci su:

"Stacked 2410 frames from a 30fps AVI using an AFOCAL Canon Powershot SX100 using 10x
optical zoom, using Orion SteadyPix camera mount, a 26mm Meade Super Plossl (from
the 90's), Celestron 2x Ultima Barlow (the Japanese one), Criterion RV-8 from the
early 1970's on an RV-6 mount (from 1978.) Stacked in Registax 5 and resized
downward to 80% of original and exposure adjusted using Roxio PhotoSuite 5."

Interesantno je da sam isti takav digitalac kupio sinu, ali ga osim za odlične snimke Mjeseca, još nismo korisitili za planete....

Kizza

Zanima me da li će mo ikad saznati da li bio Meteorit ili Kometa?Kad će mo to znati sa sigurnošću?Da li je lakše uočiti Kometu iako nema rep  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Ljubo

Kometa se obično prvo raspadne pod uticajem velike gravitacije Jupitera na više manjih djelova, pa svi ti djelovi jedan za drugim udare u Jupiter i naprave više udarnih 'rupa'. Ove oblasti su pune metanom i jako sijaju u IC oblasti (mada sam se ja zeznuo, nisam skinuo IC/UV cut filter - samo zato jer volim da slikam prirodne boje  :().
S druge strane, neki asteroid, recimo iz porodice Trojanaca, može da napravi ovo što smo vidjeli (samo jedan udar) i što će izgleda trajati nekoliko dana - slično kao 1994.

Kizza

Gde li je NELE da nam prenese da li i šta Jupiter "priča"  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ima li šta novo o Jupiteru?Tako se lepo vidi na nebu.....
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

goranm

Moze li meni slepcu neko na one dve slike da zaokruzi to "mesto udara"

Kizza

Udar je bio na 5 sati ili dole desno što se vidi na Ljubinim fotografijama.
Da li ima nekih novih podataka o udaru  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Ljubo

Da, nisam uspio da obradim one fotke koje su sa 3x Meade TeleXtenderom, jer Registax 4 ne može da ih dekompresuje. Probaću sa nekom drugom verzijom Registaxa, jer mi trebaju za potvrdu udara. Imao sam i havariju na računaru. Javiću kad dobiem neki novi rezultat.

Yagodinac

Meni Registax 5 redovno prijavljuje takvu grešku. Ja onda klipove elegantno prebacim u MPEG preko EOVidea samo podesim da protok ide mnogo više, recimo 15KB/sec umesto 1.5KB/sec što je uobičajeno za očajne MPEG-ove. Cilj je da konverzijom dobijem MPEG koji je sličnih ili većih dimenzija od snimljenog AVI-a i to Registax zadovoljno obrađuje. Dok to nisam provalio imao sam primetno lošije rezultate pri stakiranju. Dobro, i ovako su loši...

Ljubo

Da li gubiš na kompresiji pri prebacivanju u MPEG?
Kao što rekoh, imao sam peh sa računarom, pao mi je sistem, pa su mi tamo ostali već podešeni programi za obradu. Sad moram sve nanovo da instaliram i podešavam, a još i da se izborim sa takvim bagovima kod Registaxa da ne može da mi dekompresuje AVI-je koje sam napravio uz 3x Barlow na C9,25, a bez problema to radi s Powermate-om 2x ?!?
Inače, seeing mi je ljeti katastrofa zbog isparavanja mora, zato je slika ispala onako mutna. Probali smo Jaroslav Grnja i ja da snimamo opet Jupiter, ali ovaj je na povećanju 2x (pomenuti Powermate) kroz C9,25 skakao kao oparen u vidnom polju ToUcam II Pro.
Šteta, jer je trebalo da snimimo i Veneru novim Baader UV Pass ("Venus") filterom od 2 cola. Ostaje mi da to obavim narednih dana sa obližnje planine Orijen (1800 metara). Samo da mi obaveze na poslu to dozvole...

Yagodinac

Ne znam da li se gubi na kompresiji, verovatno ne ako staviš veliki protok. Moguće da dobar deo gubitka ide na hardver kamere/canona u originalnom AVI-u. U suštini kad stavim na veliki "protok" (tako da MPEG bude veći od AVI-a) broj frejmova je isti kao u originalu. Tačnije uvek manje od deklarisanih 30fps.
Tako da mislim da ja ovako dobijam najbolje moguće MPG fajlove, ekvivalentne avi formatu.