• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Voda na Mesecu?

Started by Advokat, September 25, 2009, 12:43:12 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Advokat

Da li je zbog aktuelnih dešavanja sa Astronomijom svima drugima promaklo, ili je u pitanju stara vest za sve sem za mene, ali ... http://www.mondo.rs/news/vesti/text.php?vest=147688 (i izvor: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/science/space/article6846639.ece)

Predrag

Mislim da nije stara vest i da su valjda danas to ameri trebali da saopste. Ali mislim da je nisu oni otkrili.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Advokat

Da, u tekstu piše da su to rezultati Indijske sonde.

Yagodinac

Naravno da Indijanci ne mogu ništa da objave dok to kauboji ne odobre  ;D

NShappy

Koliko sam skontao, rezultate su prikupljali indusi svojom sondom a analiziraju ih ameri. Zbog toga je tako "sporno" ko je šta otrkio i ko šta objavljuje.

A sjajno je što se tu sarađuje. Tako se i izvlači maximum iz istraživanja.

r2d2

September 25, 2009, 12:14:12 pm #5 Last Edit: September 25, 2009, 12:19:46 pm by r2d2
Pre otprilike 15 godina (možda i više) domaći časopis "Vasiona" je na naslovnoj strani objavila da je NASA uz pomoć spektralne analize došla do otkića vode u dubokim kraterima u kojima sunčeva svetlost nikada ne dopire. Zanimljivo,  ali nikada posle toga nisam "uhvatio" sličnu informaciju.

trut


cola

September 25, 2009, 02:45:14 pm #7 Last Edit: September 25, 2009, 03:16:38 pm by cola
Iformaciju do koje sam dosao je da su pronadjeni molekuli vode na plovima Meseca, cek pa to lici na Mars, i da su do istog zakljucka dosle tri letelice... To nije prava voda, tj kao nasa, vec kako se navodi otkriven je i hidroksil koji se sastoji od jednog H i jednog 0.
Nasi mediji RT Pink B92 su to preneli, ali su dali jako mali broj korisnih informacija

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

spadej

evo sta pisu jedne danasnje dnevne novine:

OTKRIĆE - Prva indijska lunarna misija bez posade otkrila je veće količine vode na Mesecu, što bi moglo da ubrza planove za izgradnju svemirske stanice na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu, objavljeno je juče u sedištu Američke kosmičke stanice (NASA) u Vašingtonu.
Voda bi mogla da se koristi za piće, možda i za navodnjavanje, a vodonik iz vode mogao bi da se iskoristi za gorivo. Naučnici se dugo nadaju otvaranju svemirske stanice na tom Zemljinom satelitu, jer su sada rešena oba glavna problema - nedostatak vode za piće i za rehidriranje hrane i gorivo, što je do sada stajalo na putu izgradnje stalne baze na Mesecu.
Mesec je jedini Zemljin prirodni satelit i ujedno najbliže nebesko telo, udaljeno u proseku 384.400 km od Zemlje. Po površini je 14 puta, po obimu 50, a po masi 80 puta manji od Zemlje

ili ovo...

"Iznenađujuća količina vode otkrivena je u Mesečevom tlu, preneo je BBC. Podaci sa tri letelice, uključujući indijsku "Čandrajanu-1", pokazuju da su čestice lunarne prašine obavijene veoma tankim slojem H2O.
Količina je mala, ali bi mogla da postane koristan izvor vode za astronaute koji žele da žive na Mesecu, rekli su naučnici.
"Ako imate kubni metar lunarnog tla, možete da ga iscedite i dobijete od njega litar vode", objasnio je američki istraživač Leri Tejlor.
Podaci sa sondi takođe ukazuju da se voda još uvek formira na površini Meseca, preneo je "Telegraf". Naučnici smatraju da se voda koncentriše na polovima i da je možda formiraju solarni vetrovi. Voda se možda kreće na Mesecu, formira i menja, kako se čestice mešaju u prašini na površini Zemljinog satelita.
Jedan od glavnih zadataka "Čandrajana-1" bio je da pronađe dokaze postojanja vode na Mesecu, podsetio je "Telegraf". Automatska letelica opremljena je specijalno u tu svrhu i traga za vodom hvatajući elektromagnetsku radijaciju koju emituju minerali. Lunarni spektrometar "M3" je, za razliku od svojih prethodnika, dovoljno osetljiv da detektuje prisustvo malih količina vode.
"Kad kažemo da ima vode na Mesecu ne mislimo na jezera, okeane ili bare. To znači da postoje molekule vode i hidroksila koje se mešaju sa molekulama stenja i prašine, posebno na prvih nekoliko milimetara površine satelita", istakli su naučnici."   

cola

Kada sam cuo tu vest tada je bilo jako malo izvora i napisao sam sledece.

Voda na Mesecu

Kako je znavično potvrđeno na Mesecu su otkriveni molekuli vode koja se nalazi u vidu leda na  polovima našeg satelita. To su otkrili instrumenti na tri različita satelita, takozvanog M3 tima.
Kako je časopis sajns (science) objavio na Mesecu je takođe otkriven i hidroksil i to u većoj koncentraciji nego što je očekivano...
Potvrda o ovim jedinjenjima i njihovoj zastupljenosti u ovoj koncentaciji za sobom donose nova pitanja  o svom poreklu i uticaju na minerale Meseca.
Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti dobiti više informacija koje ćemo moći da podelimo s vama.


slika 1.1 Mesec
[Filip Čolaković]
                                                                                                     Filip Čolaković
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

NShappy

Dok ne iscede čašu vode sa Meseca, neće se baš moći biti siguran koliko toga ima i koliko je upotrebljivo. Ovo je samo uvod u tehnologije kojima će pokušati da te čaše nacede.

trut

Zanimljivo da u gomili kamenja donetog sa Meseca nisu nasli uopste tragove vode ? Bilo bi zanimljivo da nesto natera ljude da ubrzaju pravljenje baze na Mesecu i da se to pretvori u trku :)

Kizza

Ne vidim drugi način da VODA dospe na Mesec nego na nekoj Kometi  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

cola

Ima je na polovima, to znaci da za tvoju teoriju su potrebna najmanje dva ogromna udara(imajmo u vidu povrsinu rasprostranjenosti iste) ti udari bi oduvali (najblaaze receno).
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Kizza

Nisam čuo da je Mesec ikada imao atmosferu  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?