• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Voda na Mesecu?

Started by Advokat, September 25, 2009, 12:43:12 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cola

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Kizza

Pa odakle je "stigao" led  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

cola

Ne poricem tvoju teoriju, samo kazem da mi je za sada malo ne prihvatljiva!
1) Voda je mozda vec bila i materijalu od koga je Meseca sastavljen!
2) ne znam da lepo formulisem ali cu do konferencije ako bude bilo price o tome!
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Kizza

Ok,baš i mene zanima kako je led tamo dospeo?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

cola

Globalno otopljavanje ne muci samo Zemlju, pogledamo ovu sliku jednog astrologa amatera, naseg sagovornika, koji je kroz svoj specijalni teleskop dosao do zapanjujicih podataka (sl. 1.1), malo nakon sto je NASA otkrila vodu, tj da se na polovima Meseca se nalazi led, taj led se otapa zbog emisija CO2 sa Zemlje!!! Otkriven je citav svet reka, mora i jezera... Ovaj fenomen je vidljiv i golim okom. Mnogi naucnici se brinu da bi ista stvar preti i Marsu, koji nedavno bio iste velicine kao Mesec.
Nesto vazno desava se u Kosmosu!


Sl. 1.1
Autor: F. Colakovic
:) :D
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

trut

Po meni led potice sa Zemlje polagano oticanje atmosfere nase mile planete usled uticaja Sunca naravno to traje milionima godina (otkada postoji atmosfera sto niko pouzdano ne zna)...

cola

Evo navescu vas na odgovor!
Sta mislite gde je posada apola isla na pis pauzu :) ))))
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

spadej

Postoji jos jedna teorija (cuo sam je na TV-u, uz vest da je NASA objavila otkrice): pod uticajem Sunca dolazi do oslobadjanja i spajanja vodonika i kiseonika iz mesecevog tla. Ima ih malo pa je zato i kolicina tih OH jedinjenja gotovo neprimetna. Najvise "vode" ima napolovima jer su ta podrucja najvise osuncana (mnogo krace su u senci) . Iz nekog razloga u tim zonama "voda" ne isparava u svemir vec se talozi i ledi u kraterima.        

Mozda neko moze da nadje i zvanicno saopstenje. Nisam siguran da su nasi novinari to dobro preveli i procitali, mada ima neke logike u svemu tome.


Yagodinac

A komete? Mnoge su sastavljene od vodonikovog i vodenog leda, svakim prolaskom pored sunca raspršuju deo svoje materije.
Dalje, sličan sastav i zajedničko poreklo Zemlje i Meseca znače mogućnost da iz kopna bude sintetisana mala količina vode.

r2d2

October 03, 2009, 07:16:52 am #25 Last Edit: October 03, 2009, 08:17:02 am by r2d2
Meni to nije preterano čudno.

Možda zato što ne poznajem dovoljno hemiju (i ostale nauke). Koji element je najzastupljeniji u svemiru - Vodonik.Treba samo potražiti bogate sredine koje imaju raznorodne elemente. A u prošlosti je verovatno tako bilo i ovde kod nas..   Sve upućuje na to da bogastvo elemenata u maglinama iz kojih nastaju zvezde je pravilo (zar nije dovoljan podatak da su pronadjene magline sa velikom količinom ugljenika koji je prvi superlepak za organsku hemiju).

Planete i voda...

Ako predpostavimo da je naš sunčev sistem rodjen iz magline bogate hemiskim jedinjenjima, svakom centru gravitacije tj planeti možemo dodeliti odredjenu količinu vode. Ipak eonima voda isparava na mnogim planetama....

Voda isparava, pod tim malim pritiscima na svim planetama (ne računam gasne dzinove i atmosferske planete) ali očigledno negde je morala da ode (nema dezintegracije), pa zar nije idelano mesto na periferiju sunčevog sistema gde su inače komete i ostali kamičci.  E sad, temperatura i ultra mali pritisak medjuplanetarnog prostora može biti dovoljan činioc da h2o ostane gasovit do odredjene granice temperature...dodajte solarni vetar, temperaturu, pritisak....

I tako voda kruži našim sunčevim sistemom uz pomoć kometa,  kao što kruži i kod nas na zemlji.


Ako sam u pravu u Kuiperovom pojasu ima više vode nego na zemlji....

A otkud ja znam, samo razmišljam na temu otkud voda.....

sale11472

Quote from: r2d2 on October 03, 2009, 07:16:52 am
Ako sam u pravu u Kuiperovom pojasu ima više vode nego na zemlji....


Pa nisam siguran da si baš u pravu kada je u pitanju ostalo što si napisao ali....
U Sunčevom sistemu ima podosta mesta gde vode ima više nego na Zemlji, samo što je naša planeta poznata po balgoj klimi pa je ta voda dobrim delom prijatna za kupanje (ovo znam na osnovu nedavnog ličnog iskustva ;D )
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Kizza

Eto baš na petak 13. NASA je potvrdila da je našla vodu na Mesecu: http://www.msnbc.msn.com/id/33912611/ns/technology_and_science-space/?GT1=43001
Očekujem da će voda sa Meseca biti za piće jer ona sa Kometa u sebi ima u svom molekulu jedan "teški" vodonik pa nisam siguran da li je dobra za piće?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2

Ko danas bude guglao videce odredjenu slikicu u cast otkrica vode na mesecu. Sada su jos izvesnije misije na Mesecu sa  ljudskom posadom.

vlajkoni

Teško da će ta voda biti za piće u tom obliku jer su u ispitivanom uzorku našli i neke "egzotične" molekule koje tu nisu očekivali. A između ostalih našli su i živu.