• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mesec i Vlašići

Started by Yagodinac, October 08, 2009, 02:53:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Sinoć smo bili svedoci interesantnog fenomena: Mesec je prolazio pored Vlašića. Fotografisanje tog fenomena u f5 njutnu je bio težak posao, Mesec je izuzetno sjajan u odnosu na zvezde u pozadini.
Snimljeno je 15 slika na ISO400, obično je ekspozicija iznosila 1/15sec. Za Mesec sam iskoristio podešavanje jedne slike i tu uopšte nisam zadovoljan: trebalo je uzeti kraću ekspoziciju i/ili niži ISO.
Za Plejade je stakirano svih 15 frejmova i dobro su podešavani u Photoshopu, plus layeri i gomila drugih novootkrivenih podešavanja... Stakiranje urađeno ručno u DynamicPhoto HDR.


spadej

Vlasici (i Bik) samo sa aparatom. Canon A530 (sa CHDK), ISO 800, Exp.25 sekundi, bez pracenja i zoom-a. Minimalne korekcije osvetljaja i kontrasta. Nije nesto posebno ali je to moja do sada najbolja fotka.

   

Yagodinac

Fotka ti je extra liga, naročito jer nema praćenja. Kažu da je 25sec dovoljno za pomak ali ja ne vidim. Šteta je samo što na 560 CHDK radi traljavo - nisam uspeo da produžim iznad standardnih 15sec.
Ti bi mogao uskoro Orion da probaš - magline će se videti i bez stakiranja. Mislim da će to ispasti mnogo bolje od ovog (a i ovo je odlično)

spadej

Tnx. Radio sam po tri fotke u seriji, istovremeno u RAW(sa "integrisanim" dark frame-om) i JPG formatu. Hteo sam malo da eksperimetisem sa stakiranjem, kad nadjem vremena.I sa obradom RAW slika. Probao sam mnogo opcija, menjao parametre...
Evo jedne sa 40sec ekspozicijom, Jupiter oko 21.30h. Opet bez zoom-a. Nisam nista obradjivao, ovo je "sirovi" JPG.

RAW slike su uzasne. Probao sam malo da ih doteram sa Picaso-m ali nije to to.

Sigurno cu probati Orion, samo da se sklone ovi j.... oblaci. Slikao sam ga preksinoc, ali je bio veoma nisko pa mi nesto nije  bas uspelo. Sve ove slike su nastale pre dva dana na planini Jelica, u okolini Guce, gde je LP jedva primetan. Za malo mi je promakao jedan meteor.

Obersturmfuehrer

a sto ovu gotku ne bi odradio iz 2 fotke?
Jednu, na kojoj je Mesec pravilno eksponiran, onu na kojoj se vide krateri i drugu na kojoj su PLejade pravilno eksponirane.
Mislim da bi rezultat bio prilicno ... "full, ekstra" :)