• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Smaranje o 2012 godini!

Started by Kizza, October 11, 2009, 09:33:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Дејан Корцеба

Kizza, na ovoj slici koju si postavio su prikazani ti kanali, označeni ovde kao ''Vents'', dva su usmerena prema istoku, a dva prema zapadu, prema sazvežđu Oriona. Kao što sam rekao, ti kanali ne služe radi ventilacije, kao što bi se moglo zaključiti iz engleskog naziva ovde prikazanog i kao što se dugo mislilo. Oni imaju veliki značaj za religiju Egipćana. Iz tih kanala je Ka faraona (nešto poput onoga što mi zovemo dušom faraonovom), napuštala ovaj svet i odlazila na nebo. Miđutim, kanali nisu potpuno otvoreni, zato je trebalo toliko vremena da se otkrije o čemu se radi. Mislilo se da su zatrpani, ali kada su mini roboti pušteni u njih, otkrilo se da se u njima nalaze vratanca, neka pregrada, koja bi se mogla otvoriti samo iznutra. Nisu prava vrata u pitanju, naravno, već je sa unutrašnje strane isklesan neki simbol, na osnovu kojeg se zaključilo da faraonov Ka prilikom prolaska može da ih ''otvori''. Zapravo, po verovanju drevnih Egipćana, Ka prilikom puta na nebo prelazi brojne prepreke i da bi put bio uspešan, unutrašnjost grobnice je ispisana hijeroglifima kojima se objašnjava put koji treba da pređe i način kako da reši prepreke. Ti hijeroglifi čine onu čuvenu Knjigu mrtvih koja se spominje u filmovima o Egiptu i piramidama, a posebno u filmu ''Mumija''.

sale11472

Prema kojim stranama sveta su kanali usmereni ???
Samo nastavi tako i definitivno ćeš postati moj omiljen primer u korist argumenta zašto veronauku treba izbaciti iz škola >:(
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Дејан Корцеба

Šta ti znači sada ovo:
QuotePrema kojim stranama sveta su kanali usmereni Молим?
Samo nastavi tako i definitivno ćeš postati moj omiljen primer u korist argumenta zašto veronauku treba izbaciti iz škola Љутко

Zar ne vidiš da se dva kanala nalaze tačno iznad glavnog ulaza u piramidu i da su paralelna sa hodnikom koji vodi u unutrašnjost, a dva se nalaze na suprotnom kraju. Na GE se jasno vidi da je ulaz u piramidu sa istočno strane (Sfinga i put od nje do piramide se nalaze istočno od piramide) pa prema tome i kanali su usmereni u pravcima istok i zapad.

Odakle ti ideja da to nije tako?!

Дејан Корцеба

A ustalom to za Orionov pojas nisam ja izmislio, već sam čuo i video u dokumentarnoj emisije jedne ugledne televizije (NG). Ako to nije tačno, šta da radim. Pogrešio sam jer su i oni pogrešili, a oni bi trebalo da se malo bolje razumeju u tačnost i istinitost programa koji emituju. Meni uopšte nije bitno da li su piramide građene na osnovu položaja zvezda Orionovog pojasa. Ako se to ospori naučnom metodom, i ja ću to mišljenje odbaciti. Iz linka koji je bear postavio, koliko vidim jedini je problem da li je u pitanju prava projekcija ili mapa, a takođe i odnos veličina piramide/sjaj zvezde - položaj jeste istovetan. Kako god, ja sam izneo ono što sam znao po tom pitanju, ima neke osnove, možda je zaista tačno, a možda i nije. Ne znam.

sale11472

pa npr odatle što je ulaz u piramidu sa njene SEVERNE strane tj na desnoj strani one sličice koju si postavio na prethodnoj strani a na kojoj se lepo vidi da je sever upravo na desnoj strani ....
Vidiš kako je nezgodno kad ne vodiš računa o stranama sveta....

A što se Orionovog pojasa tiče pa i ja sam to čuo ali me nije mrzelo da malo proverim o čemu se radi pogotovo što nisam nikako video sličnost.
Nije samo veličina u pitanju nego i položaj odnosno uglovi su potpuno različiti i to za takve veličine da bi se teško moglo objasniti greškom (naročito ako se uzme da su graditelji iskazali zavidnu preciznost)....
Sa druge strane piramide su poravnate tj u JEDNOJ LINIJI samo što ta linija ne prolazi centrom piramida.... kuda prolazi neka ostane za vežbu mnogo je bolje kad do nečega dođeš sam nego kada ti to serviraju...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Дејан Корцеба

Quotepa npr odatle što je ulaz u piramidu sa njene SEVERNE strane tj na desnoj strani one sličice koju si postavio na prethodnoj strani a na kojoj se lepo vidi da je sever upravo na desnoj strani ....

Ulaz je sa istočne strane. Na ovoj sličici koju sam postavio se ne vidi dobro taj detalj, pa sam na GE gledao pod većim uvećanjem i kažem ti da je sfinga, zatim put od nje do piramide i sam ulaz u piramidu sa istočne strane.

A što se Orionovog pojasa tiče pa i ja sam to čuo ali me nije mrzelo da malo proverim o čemu se radi pogotovo što nisam nikako video sličnost.
Nije samo veličina u pitanju nego i položaj odnosno uglovi su potpuno različiti i to za takve veličine da bi se teško moglo objasniti greškom (naročito ako se uzme da su graditelji iskazali zavidnu preciznost)....

U redu. Ako ti kao iskusni astronom koji je proverio ove sve tvrdnje kažeš da to nema veze sa zvezdama Orionovog pojasa, onda ti verujem.

Obersturmfuehrer

Nešto mi govori da graditelji piramida nisu imali photoshop pri sebi......a bogme ni planetarijume

Kakve to veze ima?
Piramide JESU orijentisane kao Orionov pojas. I ne vidim sta tu ima cudno. Ocigledno da je Orion imao posebno znacenje kod Egipcana. Ne vidim tu nikakvu misteriju ili natprirodnu silu.

sale11472

Daleko sam ja astronoma a pogotovo od iskusnog....
Ali je dovoljno obratiti pažju na neke sitnice pa videti kako stvari stoje. Uostalom proveri sam to je najbolje, ne treba baš svemu i svakome verovati....

Npr na slici iz gornjeg posta e gledamo u Keopsovu / Kufruovu iliti Veliku piramidu, koja inače jedina ima te kanale.
Sfinga se u odnosu na nju nalazi jugo-istočno, na južnom delu se nalazi Keopsov brod (posmrtni) a nasuprot njega je ulaz u piramidu dakle na severnoj strani  ako ti je lakše poseti wikimapia.org tamo ti je sve obeleženo...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

NeS

Sale mislis na poravnanja temena osnova, a ako pogledas paralelno sa tom linijom onda dijagonalno teme najmanje se poklapa sa centrom keopsove i ........ do beskraja.
Ako uzmes pasulj i prospes po stolu iz polozaja zrna mozes da izvlacis razne teoreme i korelacije.
Ali u tom slucaju si vracara koja gleda u pasulj, a ovako se resavaju svetske misterije.
Sve je to isto smece.

sale11472

Quote from: Stribog on March 14, 2010, 12:53:37 am
Nešto mi govori da graditelji piramida nisu imali photoshop pri sebi......a bogme ni planetarijume

Kakve to veze ima?
Piramide JESU orijentisane kao Orionov pojas.

Pa ima veze pošto priamide NISU orijentisane kao Orionov pojas čak i kada slike jednog i drugog vrtiš u PS i GE a pogotovo nisu kada posmatraš (Giza je još uvek iznad ekvatora pa Orion ne "dubi na glavi") .....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

sale11472

Quote from: NeS on March 14, 2010, 12:57:12 am
Sale mislis na poravnanja temena osnova...

Da ali iz toga bih ja pre mogao da zaključim da je glavni projektant rekao da će piramide biti u istoj liniji i onda odabrao da će teme osnove biti tačka prema kojoj će određivati poravnanje..... Nikako me to ne navodi na zaključak da su tako raspoređene usled toga što su ih gradili vanzemaljci ili što je neko hteo da iscrta izdanje Norton star atlasa za 2500pne ili šta slično i misteriozno ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Obersturmfuehrer

Quote from: sale11472
Pa ima veze pošto priamide NISU orijentisane kao Orionov pojas čak i kada slike jednog i drugog vrtiš u PS i GE a pogotovo nisu kada posmatraš (Giza je još uvek iznad ekvatora pa Orion ne "dubi na glavi") .....

Jesu.
Evo grube skice, mrzi me da se vise trudim....

Zelene pufne bi trebalo da predstavljaju odokativna temena piramida.
Ne razumem, zasto mislis da su ih gradili vanzemaljci ako predstavljaju Orionov pojas? Zasto mislis da je toliko komplikovano napraviti 3 brda u istom rasporedu?
Jednom davno sam se zanimao na ovu temu, ali sad nemam vremena ni volje da se podsecam koliki je znacaj bio Oriona kod Egipcana i koliko su ga postovali.

sale11472

OK samo gde ti je tu poklapanje ???
Ajde da si zarotirao jednu od slika za 180 stepeni možda bi ličilo (bar bi se videlo da se stvarno ne poklapaju) ovako nisu ni blizu.....

I ko kaže da ja mislim da su piramide gradili bilo ko sem drevnih
Egipćana kao grobnice svojim kraljevima i to tako da sve budu u istoj liniji samo nisu računali da će u dalekoj budućnosti čovek moći da ih gleda odozgo i da će, verovatni detalj da je Mika imao manje para za svoju grobnicu od Kepe, tumačiti misterijama univerzuma ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Obersturmfuehrer

A ko ne vidis, ne znam sta da ti radim, vidi se iz aviona :)...kako bre ni blizu???
Uostalom, probaj sam, imas sve dostupne programe....mrzi me sad da stelujem da sve bude tiptop, ali bi ovo valjda trebalo da bude ok...

sale11472

Pa bre bi se moglo reći ... ako vidiš, ne znam šta da ti radim...

Čisto radi informacije za prolaznike promašio si zvezde, promašio si i orijentaciju i koja bi piramida koju zvezdu trebalo da predstavlja...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor