• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Smaranje o 2012 godini!

Started by Kizza, October 11, 2009, 09:33:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

kocha

Deniken je mala maca naspram nasih pojedinaca.
Setite se: "nebeski narod" i "vanzemaljci"...
A egipćani su koristili Toi-Toi, sa redovnim pražnjenjem...

astromilke

Preporuka je bila upucena na dokumentarac ne vezano za stavove i vidjenja ucesnika u njemu jer svako vidi/tumaci stvari u skladu sa njegovom inteligencijom/mastom. :)
SW Newton 76/900
EOS 1200D

NeS

Nije mi bio cilj da bilo koga vredjam ali vrsiti poredjenje sa polozajem zvezda 2010 godine to zaista vredja nas NEINTELIGENTNE.
A inteligentnima preporucujem da pronadju sopstveno kretanje zvezda pa neka izracunaju polozaje tih zvezda pre 4500 godina.
Mozda pronadju ono mesto za ....... svoje argumente.
Sreca sto nisam inteligentan.

Дејан Корцеба

March 12, 2010, 02:25:26 pm #93 Last Edit: March 12, 2010, 02:32:58 pm by Дејан Корцеба
Čekaj, zašto se na onoj fotografiji koju je postavio Stribog spominje 10500 godina pre nove ere? Da li su zvezde Orionovog pojasa menjale svoj međusobni položaj (prividno, naravno, onako kako je to vidljivo nama na Zemlji) tokom milenijuma? Ja nisam rekao da mislim da su piramide izgradili vanzemaljci 10500 godina pre nove ere. A takođe, i emisije na NG i History-u nisu to tvrdile. Naravno, tamo se spominje promena položaja sazvežđa na nebu zbog precesije, i kada se precesija uzme u obzir, tek tada se vidi da su oni ''kanali'' u piramidi upereni u Orionovo sazvežđe. Ali to svakako nije period od 12500 godina, već od 4500 godina (oko 2500 god pne), kada su piramide i izgrađene. Poznata mi je teorija da su piramide izgradili vanzemaljci 10500 godina pre nove ere, ali to se spominje u filmu ''Zvezdana kapija'' i mislim da niko ozbiljan ne uzima takvu teoriju za nešto relevantno, to je ipak stvar naučne fantastike a ne naučnih činjenica. Ja sam ovde govorio samo o naučnim činjenicama koje su meni poznate, bez ikakvih vanzemaljaca i teorija zavere, da ne bude zabune.

NeS, nisam znao da zvezde menjaju svoj međusobni položaj, pa to što sam poredio položaj zvezda 2010 sa onim iz 2500 god. pne je moja greška iz neznanja. Ja ne znam koji su položaj zauzimale te zvezde pre 4500 god, ali nisam to ja izmislio, i nije podatak iz trećeg oka. Piramide su stvarno građene tako da predstavljaju položaj zvezda Orionovog pojasa, ali ja iskreno kažem da ne znam kakav je taj položaj bio u vremenu gradnje piramida, da li se menjao i koliko. To vi svakako bolje znate od mene.

Obersturmfuehrer

Ta slika dolazi sa jednog od sajtova koji se bave alternativnom istorijom, pa otud i 10500pne...

Дејан Корцеба

Hajde sada ozbiljno: da li neko zna kakav je bio položaj zvezda Orionovog položaja u vreme gradnje piramida oko 2500 god. pne?

Da vidimo zaista da li je tačno da se položaj ovih zvezda koristio za određivanje gradnje piramida.

Igor

Дејан Корцеба

Današnji položaj zvezda je samo nešto malo drugačiji nego što je to bio pre 32.000 godina[3] iako se zvezde kreću nebom različitim brzinama i u različitim pravcima, zbog fenomena zvanog ,,stvarno kretanje".
[3] Današnji raspored zvezda u Orionu praktično je nepromenjen već oko 1,5 miliona godina, i biće takav još 1-2 miliona godina, čineći ih jednim od najsporije menjanih konstelacija koje je čovek mogao da posmatra u svojoj istoriji.

Da li ovo znači da možemo smatrati da su zvezde Orionovog pojasa u identičnom (ili gotovo identičnom) položaju danas kao i pre 4500 godina?

Kizza

Možda nije loš trenutak da nam Dejan Korceba opiše ARMAGEDON viđen i opisan u SVETOM PISMU  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Quote from: Stribog on March 12, 2010, 10:25:34 am
Quote from: sale11472 on March 11, 2010, 11:14:46 pm
S druge strane koliko god gledao raspored piramida na GoogleEarth-u nikako ali baš nikako mi ne rasporedom/veličinom ne liče na zvezde Orionovog pojasa ..... očigledno da ću morati lično da odem i da ih vidim ;D

Kako bre ne, uzmi screenshot iz nekog planetarijuma i iz GE, pa ih preklopi u Photoshopu...

Nešto mi govori da graditelji piramida nisu imali photoshop pri sebi......a bogme ni planetarijume
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Дејан Корцеба

Evo slika. Prva predstavlja položaj piramida kako se vide u Google Earth-u. Obratite pažnju na orijentaciju istok - zapad.

Druga slika je iz programa Neave Planetarium i predstavlja položaj sazvežđa Orion na dan 21. marta 2500. god. pne u 22h onako kako se vidi iz Gize na 30 stepeni severne geografske širine i 31 stepen istočne geografske dužine.

Treća slika je iz istog programa ali za datum 1. novembar 2500 god. pne u 21h.

Obratite pažnju na to kako Orionovo zazvežđe na mestu gde su izgrađene piramide, izlazi tačno na istoku u jesen, a zalazi tačno na zapadu sredinom proleća. Piramide se i nalaze orijentisane u pravcu istok-zapad, a njihov položaj jeste istovetan položaju zvezda Orionovog pojasa, i to ne onako kako sam opisao u jednom od svojih prethodnih komentara, već tri piramide zauzimaju položaj tri najveće zvezde Orionovog pojasa (Mintaka, Alnilam i Alnitak).

Дејан Корцеба

Orion u zenitu 18. januara 2500. god. pne u 21h iznad Gize. Položaj piramida je projekcija Orionovog pojasa kada se nalazi u zenitu.

Donji deo slike je orijenrisan prema istoku, a gornji prema zapadu.

Kizza

Hm,još nisam video ovakav detaljan prikaz. Bravo Dejane  :) Evo i preseka Velike i najstarije Piramide.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

bear

http://www.antiquityofman.com/Krupp_refutes_Bauval_and_Roy.html

Skracena verzija:

I think, then, it is unlikely the three pyramids of Giza are stand-ins for the stars. For all I know, they may symbolize the Three Blind Mice, the Three Graces, the Three Musketeers, the Three Wise Men, or the Three Stooges. But I don't think they are the three stars of Orion's Belt.

sale11472

Quote from: Дејан Корцеба on March 13, 2010, 07:17:09 pm
. Položaj piramida je projekcija Orionovog pojasa kada se nalazi u zenitu.

Projekcija ili mapa ???
I koja je najsjajnija zvezda u orionovom pojasu ???
I da li su veličine piramida u bilo kakvom odnosu prema sjaju zvezda Orionovog pojasa ???
I da li međusobni položaj piramida odgovara međusobnom položaju zvezda ???
I da nisu kojim slučajem piramide u stvari poravnate ???

Ko god odgovori na ova pitanja shvatiće i šta piše u tekstu sa bearovog linka i zašto ja kažem da mi te dve stvari ni najmanje ne liče.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D