• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

M111 kraj jednog i pocetak drugog vremena

Started by marino, October 13, 2009, 10:15:41 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

marino

najprije dobre vijesti :

zahvaljujuci milanu milosevicu site casopisa M111 (www.m-111.org ) je sada obnovljen...na prvi pogled promjene mozda i nisu toliko uocljive ali podosta se posla napravilo i prilagodilo novom vremenu i novim zahtjevima koji su pred ovim projektom

dodani su neki novi meniji a postojeci su obnovljeni i prilagodjeni - kliknite ih da tu ne pisem isto ono sto i tamo pise :)

obratite paznju na meni "marketing"...nazalost i nas je sustigla nemogucnost besplatnog rada kako na M111 tako i na drugim projektima

dobra je vijest i da ce M111 broj 16 ugledati svjetlo interneta na nacin kao i svi dosadasnji brojevi tijekom punih sest godina i pol od kada je casopis pokrenut..kada ce to biti - mogu najaviti u naredna dva - tri tjedna

a sada i lose vijesti
--

M111 broj 17 za XII/2009 vise nije izvjestan osim ukoliko se ne pronadje model financiranja casopisa...svi(i urednistvo i autori tekstova i svi drugi) su / smo dosad radili besplatno....nazalost to se vise nece moci tako raditi i trazimo model kako da spasimo M111

zbog nekih autora i vec dogovorenih clanaka mislim kako cemo M111 broj 17 ipak zbog moralne obveze prema njima nekako odraditi makar i u najskromnijem izdanju od dvadesetak-ili nesto vise stranica...no i to je upitno..

naprosto vrijeme je okrutno i nismo u mogucnosti nastaviti raditi na dosadasnji nacin..

moguce je da se u medjunarodnoj godini astronomije ugasi jos jedan casopis sve do vremena kada ovo drusto i privreda shvati i odluci da li joj nesto tako treba ili ne...u protivnom svi mi trosimo vrijeme i novac kojeg nemamo da bi napravili nesto za "dobrobit" drustva...izdrzali smo do sada a sto ce dalje biti  - neznamo

marino
Vidulini Observatory

Yagodinac

Neverovatno. Zašto se ovo dešava samo u našem regionu?

Danijel

Na naplatu dolazi nemar naših obrazovnih sustava i mentalitet po kojemu ništa nema vrijednost ukoliko nije u "hardverskom" obliku. Bit će toga još, znanje ima svoju cijenu, ako ju naše društvo ne želi platiti, (p)ostat će slijepo crijevo u tom sustavu osuđeno da životari na mrvicama koje mu drugi bacaju. Očito je da naša sredina nema volje nešto promijeniti, dobivamo ono što smo i zaslužili... Ova Međunarodna godina astronomije 2009. pokazat će koliko je to zaista to. I Zvjezdarnica se trebala ugasiti početkom iduće godine da se nije iznašao model financiranja troškova koji se MORAJU platiti. Oglašivači nisu uopće bili zainteresirani pa su je spasili forumaši svojim donacijama. Na žalost, kada nešto preraste hobističku razinu, onda ili propadne ili se uzdigne u nešto drugačije. Najmanje tu pomaže Država i njezine institucije, obično je suprotno... S M111 će se pokazati koliko su ljudi spremni konkretnim potezima pokazati vrijedi li to što ekipa radi. Ako ne vrijedi, onda će tako i završiti, bez obzira da li to VRIJEDI ili samo "vrijedi". Volio bih da rezultat bude pozitivan...
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Sasa

To što je Zvjezdarnica uopšte došla u situaciju da razmišlja o gašenju je ekstremno loša i opominjuća vest. Strašno! To je uvod u bezumlje. Možda će za koju godinu neki klinci o nebeskim događajima čitati na astrološkim sajtovima.

Danijel

Da Saša, to sam lijepo objasnio u tvojem intervjuu, Zvjezdarnica je imala sreću da opstane i ide dalje...
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Predrag

QuoteMožda će za koju godinu neki klinci o nebeskim događajima čitati na astrološkim sajtovima.

Neće ni imati gde drugde da čitaju o nebeskim telima.
Siguran sam da i političari zevaju po tim horoskopima i da većina njih još uvek ne razlikuje astrologiju i astronomiju. Pa mislim, političari i betovan i neke palme i slično!  ???
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

Sasa

Odlično Danijele, mada, nije Zvjezdarnica imala sreću nego je imamo mi ostali što Zvjezdarnica izlazi.

Predraže, evo jedan komentar koji je još prošlog meseca stigao ali do sad nije obljavljen:

"ne kapiram sta ljude privlaci u tom bavljenju naukom, da l' su oni normalni...radi na opservatoriji za 20.000 i jos dodatno uci jedno 16 sati dnevno da bi se usavrsio i napredovao!
DEBIL!"

Dakle, kao što vidiš, nekima nauka uopšte nije potrebna. Naravno, ni većini političara ne treba tako nešto.

Yagodinac

E pa zato će i dalje sve da se pravi u Kini, Americi ili drugim zemljama koje investiraju u nauku! Mi odavno možemo samo sopstvene mozgove da izvozimo i lično nemam ništa protiv. Ako mi dune odoh u Norvešku, samo čekam da u zemlji neko dobro us..e situaciju (ne, nije još vreme!). Zasad su ovi na vlasti ipak 1000% bolji od Slobodana.

TenMon

Quote from: Yagodinac on October 16, 2009, 02:40:47 am
Zasad su ovi na vlasti ipak 1000% bolji od Slobodana.

Slažem se da su bolji, ali za vreme najgorih sankcija je u Novom Sadu barem radio jedan (i više od jednog) normalan biskop. A gde su danas? Kultura (+ njena sestra nauka) nam se kotrljaju nizbrdo dok se maše zastavama "za evropu".

Yagodinac

Quote from: TenMon on October 29, 2009, 07:54:33 am
Kultura (+ njena sestra nauka) nam se kotrljaju nizbrdo dok se maše zastavama "za evropu".

Eh, pa nije baš... Bolje zastave za Evropu nego za Severnu Koreju, Belorusiju i slične gladne diktaturice.
Sem toga pre 10-15g jedini način da neko ovde poseduje teleskop je bila da ga napravi, ja nisam nikad bio osvedočeni genije za brušenje ogledala itd. Nekad je običan 114 relektor koštao enormno bogatstvo a danas studenti biraju između novog kompa i dobsona čije su dimenzije svojevremeno prelazile opseg dobrog ukusa.
Osim toga ja se lično sećam perioda kad su moji roditelji radili za par maraka i to je ostavilo na mene dubok utisak. Ne bih se nizašta na svetu menjao za taj period.

Predrag

QuotePredraže, evo jedan komentar koji je još prošlog meseca stigao ali do sad nije obljavljen:

"ne kapiram sta ljude privlaci u tom bavljenju naukom, da l' su oni normalni...radi na opservatoriji za 20.000 i jos dodatno uci jedno 16 sati dnevno da bi se usavrsio i napredovao!
DEBIL!"

Klasičan primer nekoga ko bi detetu prodao malo belog praha, da bi lakše zaradio, samo da se ne namuči. Ova zadnja reč napisana velikim slovima se verovatno odnosila na njega samog. ;D
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

TenMon

Quote from: Yagodinac on October 29, 2009, 02:15:54 pm
Quote from: TenMon on October 29, 2009, 07:54:33 am
Kultura (+ njena sestra nauka) nam se kotrljaju nizbrdo dok se maše zastavama "za evropu".

Eh, pa nije baš... Bolje zastave za Evropu nego za Severnu Koreju, Belorusiju i slične gladne diktaturice.
Sem toga pre 10-15g jedini način da neko ovde poseduje teleskop je bila da ga napravi, ja nisam nikad bio osvedočeni genije za brušenje ogledala itd. Nekad je običan 114 relektor koštao enormno bogatstvo a danas studenti biraju između novog kompa i dobsona čije su dimenzije svojevremeno prelazile opseg dobrog ukusa.
Osim toga ja se lično sećam perioda kad su moji roditelji radili za par maraka i to je ostavilo na mene dubok utisak. Ne bih se nizašta na svetu menjao za taj period.

Dobro, sad imamo para da kupimo teleskop. I je l' se neko bavi naukom s njim?
A broj bioskopa u NS je i dalje 25% onoga pre par godina.

Yagodinac

Nauka u Srbiji je osuđena na stagnaciju, to je zaključak svih mojih dosadašnjih postova. I to je svima očigledno. I kad izađe država iz stagnacije (krize, preciznije) za jedno 10-20 godina i dalje će nauka i naučnici biti pastorčići bilo koje administracije. Nažalost. To nije slučaj samo u bogatim ekonomijama kao što su Japan, Norveška, Švedska itd. I u Americi NASA se dovija na razne načine da obezbedi deo novca koji je dobijala za vreme hladnog rata i trke u svemiru.
Slažem se za bioskope i kulturu ali i dalje se ne bih menjao za godine kad sam nosio Otporov bedž.

Što se mene tiče ljudi koji uređuju časopise naučnog karaktera i koji rade na observatoriji zaslužuju najdublje poštovanje, kad nije sreća da im država konkretno pomogne.

cola

October 31, 2009, 03:32:51 pm #13 Last Edit: October 31, 2009, 05:06:31 pm by cola
Procitao sam da ce biti obezbedjena sredstva za vracanje ucenih ljudi u Maticu, citaj u pasaluk :)...
Meni je ogledalo svake drzave vojska, kad u nju ne ulazemo (evo vidite kako Ceporina napreduje, kao Vidojevica :( , onda u ostalo tek nema smisla ulagati...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Quote from: cola on October 31, 2009, 03:32:51 pm

Meni je ogledalo svake drzave vojska, kad u nju ne ulazemo (evo vidite kako Cepane napreduje, kao Vidojevica :( , onda u ostalo tek nema smisla ulagati...

Dobar pokazatelj, Čola. Migovi popadaše - Kubovi propadoše.