• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Leonidi 2009.

Started by Sich, October 15, 2009, 07:02:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sich

"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

cola

Jedino me brine ovaj mraz koji se ocekuje na okolnim brdima... Ne verujem da moja vojnicka vreca sa svim onim dodacima moze da me ugreje :(
Ima vremena, Orinidi za koj dan :) Cola jedva ceka ;)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Stojanov

        Dvoclana ( zasada ) ekipa iz Novog Sada se ozbiljno priprema za 18/19 novembar. Na raspolaganju ce biti Allsky kamera, tri DSLR , cetiri analogna , i sirokougaoni objektivi od 8mm do 35mm . Spremna je oprema za radio pracenje meteora - antena+skener+2 laptopa. Zasada su dve lokacije u vidu : Titelski breg i okolina Cortanovaca.
        Svi astronomi amateri su dobrodosli za dogovor .Posao treba sto profesionalnije odraditi , ipak ova godina je MGA pa tako dati svoj doprinos , ne samo izvestajem IMO-i.

Yagodinac

Čini mi se da vreme nije bilo kako treba, jeste li uhvatili nešto? Oprema vam uopšte nije loša za meteore.

Stojanov

Yagodinac, ako se tvoje pitanje odnosi na moj prethodni post, onda : Leonidi su tek u novembru . Tek tada se nadamo ( ako vreme posluzi ) da "uhvatimo nesto" ;)


cola

Ako bi ste zeleli da podelite nesto od toga s nam na SAK-u, slobodno. Mislim na neko predavanje o "radio-meteorima" :)...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Stojanov

QuoteMislim na neko predavanje o "radio-meteorima"

Nadam se da mislimo na isto: Radio scattering ;)

Yagodinac

Quote from: Stojanov on October 20, 2009, 10:57:37 pm
Yagodinac, ako se tvoje pitanje odnosi na moj prethodni post, onda : Leonidi su tek u novembru . Tek tada se nadamo ( ako vreme posluzi ) da "uhvatimo nesto" ;)
Pa jeste, kad ne čitam ono što je lepo napisano. Moram da spustim rezoluciju monitora.

cola

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Stojanov

Ma nista, ti si prevideo jedan mesec. Ja sam jednom pogresio GODINU  ;D

Poppaea

@Stojanov: Zar se ne desava u noci izmedju 17. i 18. novembra? :)

Stojanov

Prognoze oprezno popravljaju prethodno navedeno vreme maksimuma za jedan cas kasnije - oko 23h 17.11 (UT) Znas da je kod nas vec ponoc . Maksimum ce se najbolje videti u Aziji. Za posmatrace u Srbiji radijant Leonida je u to vreme isuvise nisko nad horizontom, tako da tek od ponoci ( 18.11 ) pa do ranih jutarnih casova mozemo ocekivati bolje uslove za posmatranje. 18.11. u 20h (UT) i 22h30 (UT) su maksimumi dva relativno nepredvidiva traga ( ZHR 15-40 ). Posto je u to vreme  radijant ispod horizonta , treba sacekati ponoc i opet, u ranim jutarnjim casovima 19.11. obradovati se po kojem Leonidu. Zbog toga sam naveo 18 i 19. novembar. Ekipa koju sam pomenuo u prethodnom postu je narasla na tri clana ( nadamo se i vise ) pocece sa postavljanjem opreme vec 17. nov. oko 20h .
Kada se planira posmatranje meteora treba imati u vidu dve stvari : meteori znaju da iznenade u odnosu na prognoze , sto se tice vremena maksimuma kao i ZHR. Kao i atmosferski uslovi .

cola

Pazi za Srbiju generalno od nekih pola 2 bi mozda moglo da se pocne sa posmatranjem. To sto radijant nije skroz izasao ne znaci da neces videti leonid vec ces videti manji broj, jer ti je radijent ispod horizonta, jer i sam znas da mesto pojavljivanja meteora nije striktno, i to moze biti podalje od radijante(tj on je samo presek svih metera, sto znaci da eto uvek imas sanse). A do tada mozes pratiti i AMO, na njih trba obratiti paznju! Ja se nadam da cu biti u mogucnosti da ih otpratim i dace me vreme bolje posluziti za razliku od Orionida za cetri dana samo 40 min posmatranja steta :(...
Bilo bi lepo da se tokom MGA organizuje javno posmatranje meteora, okupljanje poput Letenke, gde ce svi zainteresovani dobiti opremu i sve sto je potrebno ako i krace predavanje sta se zapravo tu radi!
Ja cu, ako mi skola dozvoli otici do PMG-a na posmatranje... Ako vam treba kakva pomoc javi se
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Poppaea

Posto znam da ima meteora i kad radijant nije izasao, mislila sam da ce se savetovati da ljudi gledaju u vreme najavljenog maksimuma (oko 22:30), pa na dalje... Da li postoji jos neko mesto ne previse daleko od grada znaci tipa Avala (ne kod tornja naravno :D ), podnozje Strazevice i sl gde seeing nije idealan ali je bolji nego na osvetljenim mestima? Hocu makar da probam neku duzu ekspoziciju al zavisim od drugih za prevoz a ti drugi nemaju bas dovoljno interesovanja...

cola

Ako hoces dugu ekspoziciju onda tesko... To oko horizonta je najgore jer tu atmosfera najgusca a i grad je tu negde(ma gde god da odes a da je blizu)... Jedino da cepas nesto ka zenitu pa sta uleti uletelo je... Jel bi vadio neke podatke sa fotke ili samo onako?
.Za Avalu svi pricaju/pitaju ali dzabe kad niko nije otisao...
Mozes da sednes na bus/voz pa da uradis nesto, tipa Golija, Kop, Vidojevica, Rudnik, Fruska?
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com